Mielipide

Jokohan alkaa olla isonpuoleisen verouudistuksen aika?

Tilaajille

Pitkin syksyä ja alkutalvea on tiedotusvälineissä ollut uutisia ja kirjoituksia, joissa on huokailtu syvään ja surullisesti yhden jos toisenkin kunnan talousvaikeuksia. Esimerkiksi Vantaan opettajien lomautusuhka on ollut useasti esillä.

Kuntien talousvaikeuksien syitä tutkailtaessa monasti niiksi tyydytään toteamaan ainoastaan alhaiset verokertymät. Näitä yritetään kasvattaa korottamalla veroäyriä, mutta kun alhaiset kertymät eivät ole syy vaan seuraus, niin tilanne yleensä vain pahenee ajan mittaan.

Syyt eroihin kuntien taloudessa ovat ennen muuta erot kuntien sijainnissa sekä elinkeino- ja väestörakenteissa. Valtio kyllä auttaa kuntia erilaisin lakisääteisin avustuksin, joita tosin on viime aikoina supistettu.

Valtion avustustoiminnasta on syntynyt aika yleinen mielikuva, että valtio on kuin armelias isä, joka jakelee kukkarostaan taskurahoja lapsilleen, kun nämä eivät kykene itse hankkimaan työllään kaikkia elämiseensä tarvitsemiaan varoja.

Mielikuvat eivät useinkaan ole yhteneväisiä todellisuuden kanssa. Tämä pätee valtionavustuksiinkin.

Valtion ja kuntien verot kerätään samoilta veronmaksajilta. Veronmaksajien kannalta on sinänsä suloisen samantekevää, miten hänen maksamansa verot jakautuvat noiden keräyskanavan, valtion ja kunnan kesken, ellei kunnallisverotuksessa olisi äyrieroja. Se merkitsee käytännössä, ettei verokohtelu ole sopusoinnussa kansalaisten yhdenvertaisuusperiaatteen kanssa. Kun siis köyhissä kunnissa on yleensä korkeampi veroäyri kuin vauraissa, tästä seuraa sekin, että köyhien kuntien asukkaat joutuvat maksamaan huonommasta palvelutasosta korkeamman hinnan kuin vauraiden kuntien asukkaat paremmasta.

Mainitsemani Vantaan esimerkki on yksityiskohtiin mennen suorastaan hullunkurinen. Kun vantaalainen opettaja joutuu lomautetuksi, kivenheiton päässä kuntarajan toisella puolella asuva helsinkiläinen tai espoolainen opettaja ei joudu. Kuitenkin kaikki kolme ovat veroilla kerätyistä varoista palkkansa saavia Suomen kansalaisia. Ja lisäksi he asuvat samalla varsin yhtenäiseksi muodostuneella talousalueella!

Kuntien ongelmista käydyssä julkisessa keskustelussa ei ole päästy juuri tilanteen toteamista pitemmälle. Johtuuko tämä siitä, että hankalimmissa tilanteissa isäpappa valtio voi tulla apuun, jos on tullakseen - vai mistä?

Eiköhän olisi aika ryhtyä keskustelemaan valtion- ja kunnallisverotuksen yhdistämisestä? Minunlaisesta tavallisesta kansalaisesta tämä tuntuisi järkevältä ratkaisulta. Valtion vero-organisaatio keräisi kaikki verot ja näin budjettiin kertyvistä varoista kunnille jaettaisiin vuotuinen perusmääräraha. Sen laskentaperusteena olisi ainoastaan asukasluku. Kun kuitenkin sekä kuntien mahdollisuuksissa tarjota palveluja että niiden kysynnässä on jo mainitsemistani ja muistakin syistä johtuvia eroja, kansalaisten yhdenvertaisuusperiaatteen vuoksi olisi tietysti pakko jakaa hallitusti ja harkitusti lisämäärärahoja. Tästä tuskin muodostuisi yhtä monimutkaista järjestelmää kuin nykyinen kuntien valtionapujärjestelmä on.

Valtionapu-nimestä olisi niin ikään syytä luopua. Kun kuntien valtiolta saamiin avustuksiin varat on siis kerätty samoilta veronmaksajilta kuin kunnallisverotkin, nykyinen kaksikanavainen verotus on aika samanlainen kuin jos yksityisellä kansalaisella olisi kaksi pankkitiliä ja hän siirtelisi toiselta tililtä "avustuksia" toiselle.

Verotusjärjestelmän muutos tuskin heikentäisi kuntien itsenäisyyttä, tuskin myöskään kuntien halukkuutta yhteistoimintaan. Nykyisinhän monet tarpeelliseksi koetut ja pitkään käynnissä olleet yhteistoimintahankkeet ovat valitettavasti tilassa, joka tuo mieleen sairaalan teho-osastolla makaavan potilaan.

Verojärjestelmän muutoksesta koituisi varmasti yksi etu, jota pidän varsin merkittävänä. Kuntaliitoksia ei jouduttaisi enää tekemään taloudellisen ahdingon pakottamina, vaan ne syntyisivät kahden tai useamman kunnan asukkainen enemmistön vapaasta tahdosta. Tällöin liitokset eivät aiheuttaisi kuntalaisissa kirveleviä tunteita, kuten monasti ennen on tapahtunut, kun yhden elämänarvon, jopa vuosisatoja säilyneen kuntalaisidentiteetin olemassaolo liitoksissa on vaarantunut muun muassa kuntien nimenmuutosten ja nimikkokatujen takia.

ILKKA KOIVISTO

Vantaa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää