Mielipide

Karhut ja hirvet reservaatteihin!

Tilaajille

Karhuasiantuntija, biologi Risto Sulkava moittii karhunmetsästyksen lisäämistä vaativia asiantuntemattomuudesta todeten, että karhun kanssa sovussa eläminen on mahdollista eikä edes vaikeaa (HS 11. 7., link {ETR=tl;HS980711SI1MP01dcv.jtun.;all;hesa}). Sulkava vaatii yleisen karhunmetsästyksen lopettamista ja kaatolupien myöntämistä ainoastaan erittäin rajoitettuihin kohteisiin, kuten asutuskeskuksiin, kaatopaikoille, talojen pihakomposteille tms. "väärille" alueille. Karhukanta saisi hänen mukaansa kaksin- tai kolminkertaistua. Allekirjoittajan ja monien muiden mielestä ihmisten elinpiiriä ei pidä rajata vain asutuskeskusten kaduille, kaatopaikoille ja pihakomposteille, kuten Sulkava näyttää haluavan.

Vaikka yksinäinen karhu useimmiten väistäneekin metsässä verkkaisesti etenevää ja äänekkäästi rupattelevaa marjastajaparia, myös metsäpolkua vauhdikkaasti kilometrien päässä asutuskeskuksesta tai kaatopaikasta juoksevan yksinäisen kuntoilijan tai urheilijan fyysinen turvallisuus on taattava. Ei voida lähteä ajatuksesta, että karhukantaa tarvitaan vain virkamiesten safariretkiä varten.

Sulkavan ehdotus on lenkkeilijän kannalta yhtä turha kuin se Ruokolahden turman jälkeen radiohaastattelussa annettu asiantuntijaohje, jonka mukaan metsässä liikuttaessa on pidettävä jatkuvasti ääntä, ja mikäli kohtaa aggressiivisen karhun, on syytä heittäytyä maahan kuolleeksi tekeytyen.

On naiivia kuvitella, että maastojuoksua harjoitteleva laulaisi juostessaan suoraa huutoa tai heittäytyisi karhunkohtaamistilanteessa ensi reaktiona pitkälleen.

Karhua suuremman, niin ikään valikoivasti tiettyihin ihmisryhmiin painottuvan uhkan on perinteisesti muodostanut hirvikanta. Tämäkin vaaratekijä on suurimmalle osalle autoilijoita ja moottoripyöräilijöitä siksi harvinainen, että ei tunneta sen tilastollista merkitsevyystasoa sellaisten tienkäyttäjien suhteen, joita ovat esimerkiksi pahimmilla hirvialueilla alku- ja loppuöisin paljon ajamaan joutuvat henkilöautoilijat.

Ihmisen velvollisuus ei ole rajata välttämättömiä elinpiirejään ja käyttäytymismallejaan päästäkseen sopuun fyysistä vaaraa tuottavien suurpetojen ja tuhoeläinten kanssa. Päinvastoin, kyseiset eläinkannat pitää sopeuttaa ihmisten tarpeitten mukaan siten, että myös metsän- ja tienkäyttäjien erityyppiset marginaaliryhmät eivät altistu eläinten vuoksi muita suuremmille turvallisuusriskeille.

Luonnonsuojelualueet ja laajat eläinpuistot ovat vakavasti harkittavia vaihtoehtoja eläinonnettomuuksien ehkäisemiseksi.

KAI LAINIO

Janakkala

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää