Mielipide

Lain voimalla rasismi ei vähene

Tilaajille

Rikoslain syrjintäkiellossa sanotaan mm.: "Jos virkatoimissa tai muuten asiakkaiden parissa työskentelevä henkilö ei kohtele kaikkia tasaveroisesti rodun, kansallisen tai etnisen alkuperän, ihonvärin, kielen, sukupuolen, uskonnon tai muun näihin rinnastettavan syyn vuoksi, on hänet tuomittava . . ." Ensinnäkin se, että lakia jouduttaisiin kiristämään, on mielestäni viimeinen hätäkeino vaikuttaa siihen, että me romanit saisimme tasavertaisen kohtelun yhteiskunnassa. Hankalinta "ongelmaryhmää" eivät muodosta romanit tai suomalaiset asiakkaat, vaan ainakin yhtä suuri ongelma ovat ravintoloiden ovimiehet. Toivoisin todella, että (HS 25. 7.) link {ETR=tl;HS980725SI1MA01fwr.jtun.;all;hesa} Vieraskynässä romanien syrjintään kantaa ottanut Hotelli- ja ravintolaliiton lakimies Veli-Matti Aittoniemi olisi nähnyt, kun teimme tv-dokumenttia ravintoloiden suhtautumisesta romaneihin. "Koekaniineinamme" oli kolme romania ja ovimiehet olivat vihaisia siitä, että he pyrkivät ravintolaan. Muutamat ovimiehet käyttäytyivät jopa erittäin aggressiivisesti. Esimerkiksi ravintola Zetorissa luulin jo, että filmiryhmä joutuisi ovimiesten kanssa käsirysyyn. Meidän piti rauhoittaa tilannetta kovasti. Keskustelun edetessä ilmeni, että ravintolan johtaja on kieltänyt päästämästä romaneita sisälle.

En itsekään voi Suomessa pyrkiä kansainvälisen kokousryhmän kanssa outoon ravintolaan siinä pelossa, että jään taas lehdelle soittelemaan. Mm. jokin aika sitten minulle sattui erittäin pöyristyttävä ravintolakokemus, jonka jälkeen on taas todettava, että kelpaan kyllä edustamaan Suomea ja koko Eurooppaa maailmalla, mutta oman kulmakunnan kuppilaan en pääse. Yritin mennä ravintola Viva Mariaan tapaamaan hakunilalaisia tuttaviani, kun ilmeni, ettei paikka kelpuuta "tummia" asiakkaiksi. Sanoin paikan ovimiehelle rotusyrjinnän olevan laitonta, jolloin hän totesi, ettei se liikuta häntä pätkääkään. Minua ihmetytti, kun ovimies sanoi, että heidän on taattava myös minun turvallisuuteni, joten siitäkään syystä he eivät voi päästää minua sisälle. Aivan tässä tulevat mieleen vanhat hyvät ajat. Työskentelin 70-luvulla kolme vuotta ravintolan ovimiehenä. Silloisessa Suomessa ovimiehen ammatti oli palveluammatti. Tehtävänä oli järjestyksenpidon lisäksi toivottaa asiakkaat tervetulleiksi. Ellei ravintolassa ollut tilaa , sitä yritettiin järjestää ja tilanne oli muutenkin hyvin empaattinen.

Tämän päivän ovimiehet ovat lihaksikkaita ja voimakkaita vartijoita, joiden imago huolestuttaa myös valtaväestöä. Lisäksi nykyisen realistisen ja tunteettoman järjestyksenpidon takia romanit joutuvat syrjityiksi, koska he ovat vähemmistöä. Lain mukaan ravintolalla on toki oikeus valita yksilötasolla asiakkaansa, mutta ei niin, että syrjintä kohdistetaan määrättyyn ihmisryhmään. Keskustelut voisi tietenkin jättää sikseensä ja tehdä vain rikosilmoituksia kuten lakiasiantuntijat toivovat, mutta se on henkisesti hyvin raskasta.

Entä mitä tehdä ns. "Ravintola Pingviini -syndroomassa"? Ravintolan valtaväestöön kuuluva johtaja, jonka aviopuoliso on kotoisin Intiasta, kuten me romanitkin, jatkaa yhä romaneiden syrjintää sekä Pingviinissä että muissa ravintoloissaan huolimatta siitä, että on saanut asian takia yhden tuomion. Ja mitä tehdä niille syrjintää harjoittaville ravintoloille, jotka ovat maahanmuuttajien omistuksessa?

Ns. "kansallispukuravintolat" ovat tapaus sinänsä. Esimerkiksi Irlantilaiseen Pubiin ei päästetä saamelaisasuisia asiakkaita romaaninaisista puhumattakaan. Minkälaisen vastaanoton mahtaisi irlantilaispaikassa saada kilttiasuinen skotti?

Myöskään Tikkurilassa sijaitsevaan Sokos-Hotelli Vantaan ravintoloihin ei päästetä romaniasuisia naisia ja kun yrittää puhelimitse selvittää kielteisen suhtautumisen syytä, lyödään luuri korvaan. Hassuinta on se, että kyseisessä paikassa pidetään flamencoviikkoja. Flamencoa esittävät yleensä Espanjan mustalaiset, joiden kansallistanssi flamenco on.

Eräiden ravintoloiden ovimiesten kanssa keskustellessani on heidän taholtaan tullut esille myös ehdotus amerikkalaistyylisestä rotuerottelusta ts. "miksi ette perusta omia ravintoloita itsellenne?" Me romanit emme pysty enää nykyisin elämään yhteiskunnasta erillään, vaan se aika on ohi, vaikka jotkut ihmiset haluaisivat pitää meidät yhteiskunnan ulkopuolella. Myös romanimiehet puolustivat Suomea silloin, kun se oli sodassa, ja nytkin meidän romanien on otettava osaa Suomen kansalaisten velvollisuuksiin ja saatava myös oikeuksia itsellemme.

Ihmetellään myös, että "ettekö te saa ryhmällenne kuria?!". Totta kai meillä on kova huoli meidän uudesta sukupolvestamme ja sen häiriökäyttäytyvistä nuorisoryhmistä. Teemme parhaamme, mutta kuten monet valtaväestönkin nuorison äidit ja isät tietävät, ei paraskaan aina riitä . . .

Tärkeää on se, että me "syyttömät" romanit olemme ehdottomasti sitä mieltä, että rähjäävät romanit ja suomalaiset ulos ravintolasta. Suuret ravintolaketjut voisivat esimerkiksi kirjata data-tietoihinsa ne henkilöt, jotka ovat aiheuttaneet rähinöitä. Ehkä silloin meillä rauhallisillakin romaneilla olisi mahdollisuus nauttia ravintoloiden antimista.

Opetusta ja valistusta on lisättävä. Koulujen oppikirjoissa olisi kerrottava romaneista ja samalla ko. ryhmän kulttuurista ja vaikeuksista kautta vuosisatojen, vaikeuksista, jotka yhä jatkuvat . . . Kaikesta huolimatta toivon, että myös romanit saisivat käydä ravintolassa siinä missä valtaväestökin. Nykyisistä lähtökohdista ja ongelmista on vaikea lähteä asiaa työstämään, mutta yhdessä päättäjien ja ravintolaliiton kanssa siihen yritetään etsiä ratkaisua.

Valitettavasti minä en pystynyt valitsemaan vanhempiani, mutta siltikin olisi hienoa käydä joskus kulmakunnan kuppilassa.

HELGE VALAMA

Suomen romaniyhdistyksen pj.

EU Migrants Forumin pj.

Etelä-Suomen lääninhallituksen projektikoordinaattori

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Lautakunta tyrmäsi Helsingin suurmoskeijan: tonttia ei varata, pääsyynä hankkeen rahoituksen alkuperä

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  7. 7

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää