Mielipide

Uhkakuvista huolimatta talous kestävällä pohjalla Helsingissä

"Kaupungin omaa investointiohjelmaa voitaisiin jarrutella

Tilaajille

Suomen talouselämä on jatkanut kasvuaan jo monta vuotta ja kasvu ilmeisesti jatkuu vahvana myös ensi vuonna, jos taloudellisten tutkimuslaitosten ennusteet pitävät paikkansa. Se merkitsee parempia päiviä myös julkiselle taloudelle.

Valtion talous ilmeisesti nousee ensi vuonna tasapainoon ja Helsingin kaupunki tekee viime vuoden tapaan myös tänä vuonna ennakoitua paremman tuloksen. Vuoden 1997 tilinpäätöksen mukaan Helsingin taloudellinen tulos oli 772 milj. markkaa plussan puolella, vaikka viime vuodelle olikin budjetoitu 84 milj. markan negatiivinen tulos.

Helsingin poikkeuksellisen hyvä tulos viime vuodelta johtui suurelta osin yhteisöverotuoton voimakkaasta kasvusta ja verotilitysten kirjaamiskäytännön muutoksista, joten samanlaiseen tulosparannukseen ei voida päästä tänä vuonna. Kuitenkin yritystoiminnan kasvu ja vilkas rakennustoiminta pääkaupunkiseudulla antavat vahvoja perusteita uskoa kaupungin verotulojen kasvavan paljon enemmän kuin vuosi sitten budjettia laadittaessa osattiin arvioida.

Vielä vuosi sitten uskottiin talouskasvun heikkenevän 1998 ja siltä pohjalta arvioitiin kaikkia verotuloja kertyvän Helsingille tänä vuonna vain 10105 milj. markkaa, mikä olisi 20 milj. markkaa vähemmän kuin viime vuonna kaupungin kassaan niitä todellisuudessa tilitettiin. Tuoreempien taloustietojen valossa tällaista vähenemistä ei voi pitää todennäköisenä, vaikka Lipposen hallitus on jo tälle vuodelle alentanut kuntien osuutta yhteisöveron tuotosta. On tietenkin otettava huomioon, että kunnille tilitettävä markkamääräinen tuotto riippuu ratkaisevasti veron kokonaispotista, joka todennäköisesti jatkaa kasvuaan samaa tahtia kuin koko maan talous.

Rohkenen ennustaa, että Helsingin talous selviytyy tästä vuodesta paljon paremmin kuin vuosi sitten osattiin arvioida, jolloin vuosikatteeksi laskettiin vajaa 100 milj. markkaa, kun se viime vuodelta oli 1550 milj. markkaa, joka poikkeuksellisena ilmiönä ei luonnollisestikaan voi uusiutua. Silti verotuloja näyttää kertyvän joka kuukausi viimevuotista enemmän ja kaupungin vuosikate voi hyvinkin nousta yhden veroprosenttiyksikön verran plussan puolelle eli 350-400 milj. markkaan.

Jo tällainen tulos vahvistaa edelleenkin Helsingin kaupungin omaa taloutta siitä, mitä kolmivuotisessa taloussuunnitelmassa on ennakoitu ja antaa poliittisille päättäjille monenlaisia valinnan mahdollisuuksia ensi vuoden budjettia ajatellen. Jatketaanko edelleen kiivasta investointitahtia vai maksetaanko lainoja takaisin suunniteltua nopeammin vai parannetaanko palveluja? Valinnat riippuvat viime kädessä kaupunginvaltuuston poliittisista ryhmistä.

Helsingin hyvä taloudellinen pohja ei kuitenkaan ole pystynyt nujertamaan sitkeänä jatkunutta pitkäaikaistyöttömyyttä, johon voimakkaankaan talouskasvun tarjoamat lääkkeet eivät näytä tepsivän. Yleisesti ottaen työttömyystilanne on kyllä parantunut, mutta vielä vuodenvaihteessa Helsingissä oli 38 000 työtöntä, mikä on melko tarkalleen yhtä paljon kuin Helsingin kaupungin palveluksessa olevan päätoimisen henkilöstön määrä.

Erityisen ongelman muodostaa pitkäaikaistyöttömyys, joka kohdistuu ikääntyneisiin helsinkiläisiin. On valitettavaa, että viime vuonna työllistämiseen varatusta 300 milj. markasta jäi käyttämättä 33 milj. markkaa eli 11 prosenttia. Tähän on myös kaupungin tarkastuslautakunta arviointikertomuksessaan puuttunut. Myös kaupungin harjoittamaa henkilöstöpolitiikkaa lautakunta arvostelee voimakkaasti, koska työllistettyjä ei pääsääntöisesti palkata normaaliin työsuhteeseen työllistämisjakson päätyttyä.

Vuoden 1999 budjettia laadittaessa pitäisikin olla aikaisempaa realistisempi näkemys Helsingin hyvästä taloudellisesta kehityksestä ja sitä kautta kaupungille tulevista verotuloista. Ulkopuolisten asiantuntijoiden arviot Suomen talouden ylikuumenemisesta lienevät liioiteltuja, mutta Helsingin osalta niissä varmaan on vinha perä.

Toisin sanoen "stadissa menee lujaa". Tämän seurauksena myös Helsingin kaupungilla on tiedossaan entistä enemmän verotuloja, mikä antaa mahdollisuuden joko nopeuttaa lamavuosien aikana otettujen lainojen takaisinmaksua tai helpottaa helsinkiläisten jokapäiväistä elämää huolehtimalla paremmin työttömistä, sairaista, ikäihmisistä ja lapsista.

Kaupungin omaa investointiohjelmaa voitaisiin jarrutella ja siirtää uudisrakentamista tuleville vuosille. Vanhojen kohteiden korjaamiseen pitää kyllä rahan riittää, mutta uusia hankkeita pitäisi tarkastella paljon kriittisemmin. Parin miljardin vuotuista investointitahtia voitaisiin kaikesta juhlahumusta huolimatta hieman hellittää ja tehdä tilaa jopa kunnallisveron maltilliselle laskulle ehkä jo ensi vuonna.

PEKKA KOIVUSALO

rahoituskonsultti

varavaltuutettu (sd) Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää