Mielipide

Ahtaallekin joutuneet kunnat tuntevat vastuunsa sosiaalityöstä

"Joka kahdeksas suomalainen asioi viime vuonna toimeentulotuki-

Tilaajille

Sosiaali- ja terveysministeriön, Stakesin ja Sosiaalityöntekijäin liiton tiedotteesta, sosiaalityön tilasta välittyi käsitys, jonka mukaan kunnat väheksyvät sosiaalityötä, palvelut ovat hunningolla ja kuntajohtajat hoitavat sivutoimenaan sosiaaliasiat.

Selvityksen mukaan yksi kunnanjohtaja 452:sta hoiti sosiaalityön tehtäviä. Kyseessä on asukasluvultaan hyvin pieni kunta.

Ministeriö on asettanut tavoitteekssi, että kunnissa on yksi sosiaalityöntekijä kahtatuhatta asukasta kohden. Koko maassa tavoite ylittyy. Yhtä sosiaalityöntekijää kohden on 1427 asukasta. Kuntakohtaisia vaihteluita on, mutta myös sosiaalityön tarve on erilainen eri kunnissa.

Esimerkiksi toimeentulotukimenot ovat asukasta kohden 21-kertaiset äärikuntien välillä. Lastensuojelun huostaanotot kasaantuvat 75 prosenttisesti kaupunkeihin. Kaikista huostaanotoista neljännes tapahtuu pääkaupunkiseudulla.

Sosiaalipalvelun tila kunnissa on seurausta yhteiskunnan kehityksestä. Esimerkiksi toimeentulotukiasiakkaiden määrä kaksinkertaistui viidessä vuodessa. Joka kahdeksas suomalainen asioi viime vuonna toimeentulotukiluukulla.

Varsinaisen sosiaalityön edellytykset näivettyvät ja sosiaalityö kaventui voittopuolisesti toimeentulotukiasiakkaiden meno- ja tulotositteiden laskemiseksi. Sosiaalityöntekijöiden työajasta yli neljäsosa kuluu näiden lappusien parissa.

Toimeentulotuki ei ole enää apu tilapäiseen hätään, vaan riittämättömien Kela-etuuksien täydennys. Kuntien sosiaalitoimistot ovat muuttuneet mini-kelakonttoreiksi, joista etupäässä työttömät hakevat markat hengissä pysyäkseen. Normitettavissa olevan toimeentulotuen siirto Kelalle takaisi riittävät sosiaalityön voimavarat.

Samalla kun kunnan sosiaalitoimi takkuaa maksatustehtävistä, ennaltaehkäisevään sosiaalityöhön ei riitä resursseja. Stakesin tutkijan mukaan lasten huostaanotot ovat lisääntyneet, koska "hurjimpina lamavuosina kunnat jopa kielsivät huostaanotot välttääkseen kustannuksia". Tästä on liikkeellä huhupuheita, mutta ei tutkimustietoa.

Kunnat eivät myöskään ole vieneet lapsilta mahdollisuuksia, kuten kehityspäällikkö Sirpa Taskinen Stakesista on todennut. Sen sijaan valtio on vetäytynyt omasta vastuustaan 15 miljardin valtionosuusleikkauksilla. Samaan aikaan kuntien sosiaali- ja terveydenhuollon menot ovat kasvaneet 11 miljardia.

Monet yksityisen sektorin tehostamistoimet ja "markkinavoimien" seuraukset ovat myös kaatuneet kuntien hoidettaviksi. Viime esimerkkinä on ympärivuorokautisen lasten päivähoidon yleistyminen.

Syyt ja seuraukset katoavat liian usein valtion sektorihallinnon syövereihin. Valtiovarainministeriön leikkauslinjaan yhdistyy sosiaali- ja terveysministeriön menoja kasvattava linja ja Stakesin selvitykset kuntien hölmöistä säästöistä.

Kuntien pitää selvitä leikatuilla resursseilla entisistä ja uusista tehtävistään ainakin yhtä hyvin kuin ennen. Kunnissa tehdään myös oma-aloitteista kehittämistyötä, vaikka työntekijät usein tekevät työtään jaksamisen äärirajoilla.

TUULA TASKULA

sosiaali- ja terveystoimen päällikkö

Suomen Kuntaliitto Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Sääongelmat jatkuvat Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnairin mukaan viivästykset ovat todennäköisiä vielä keskiviikkona

  9. 9

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää