Mielipide

Aktiivista eutanasiaa ei voi hyväksyä

Tilaajille

Helsingin Sanomat julkaisi mielenkiintoisen, mutta samalla hätkähdyttävän kirjoituksen sunnuntainumerossaan 22. 11. link {ETR=tl;HS981122SI1VS023zw.jtun.;all;hesa} Yllättävän moni kansalainen näyttäisi olevan valmis hyväksymään aktiivisen eutanasian parantumattoman syövän ohella jopa sellaisissakin tapauksissa kuin vaikeassa dementiassa, kehitysvammaisuudessa, masentuneisuudessa ja neliraajahalvauksessa.

Myös kollegoitteni suhtautuminen aktiiviseen eutanasiaan vaikuttaa kyseenalaiselta. Tulos on erittäin huolestuttava. Käytän tässä eutanasian sijaan termiä armomurha, koska kyse on nimenomaisesti murhasta.

On helpompaa ymmärtää, miksi parantumattomasti syöpää sairastavan kohdalla ajatellaan tällä tavalla kuin vaikeasta masennuksesta kärsivän kohdalla. Toisaalta parantumattomasti sairaan halu armomurhaan voi heijastaa puutteita mm. kivun hoidossa, ja sairauteen sopeutumista edesauttavien psykososiaalisten hoitomuotojen, esimerkiksi terapioitten, laiminlyöntiä. Viime mainituista on jo kerääntynyt runsaasti tutkimustietoa, jotka on juuri julkaistussa korkeatasoisessa katsauksessa (Current Opinion in Psychiatry 6/98) esitelty.

Syöpä on sairaus, jolla on yhteisömme kollektiivisissa mielikuvissa myyttisiä ulottuvuuksia pelottavuudessaan, vaikka hoitotulokset kaiken aikaa parantuvat selvästi. Tämä uhkaavuus ja kuoleman läsnäolo mielellään työnnettäisiin eutanasian kaltaisella, näennäisesti hallitulla teknisellä ratkaisulla sivuun. Nykykulttuurin suhtautuminen itse kuolemaan on vääristynyt, kuolemanpelko mykistää ja niinpä koko prosessi on marginalisoitu; ikään kuin se ei olisi osa ihmisarvoista elämää. Saattaisi olla ihmisarvoa kunnioittavampaa etsiä uutta suhdetta kuolemaan, kuin yrittää sitä näennäisesti hallita päättämällä itse sen ajankohdasta.

Mitä sitten kertoo halu myöntää armomurha vaikeasti vammautuneelle tai syvästi dementoituneelle omaisen pyynnöstä tai vaikeasti masentuneelle? Kuluvan vuosikymmenen aikana juuri vanhusten- ja kehitysvammaisten hoito ovat kärsineet taloudellisten rakenteitten muutoksista eniten. Erikoissairaanhoidossa nimenomaan psykiatriassa suunnitellut sairaansijojen supistukset toteutuivat, mutta avohoidon voimavaroissa on edelleen toivomisen varaa. Onko tämä sattumaa?

Todennäköistä lienee, että väestön asenne armomurhaan ja päättäjien tekemät, palvelujärjestelmää koskevat ratkaisut heijastavat jotain systemaattisempaa: tietämättömyyttä siitä, mitä tällaisten potilaitten hyväksi saatettaisiin tehdä, implisiittisiä priorisointiratkaisuja siitä, kuka on oikeutettu hoitoon niukkojen resurssien vallitessa ja ääneen lausumattomia käsityksiä siitä, mikä on ihmisarvoista elämää ja kenen ehdoilla tämä käsitys on muodostettu.

Todella latteata ajattelua tuo esille Exitus-yhdistyksen Jane Tuovinen todetessaan: "Eutanasian vastustajat unohtavat ne potilaat, jotka makaavat vuosikausia kroonikko-osastoilla pystymättä ilmaisemaan itseään mitenkään. On elämän kunnioittamista voida lopettaa se myös arvokkaasti." Juuri tämänkaltaista ajattelua esiintyi 1930-luvun saksalaisten natsilääkärien keskuudessa.

Aktiivisesta eutanasiasta esitettynä siinä muodossa kuin HS:n julkaisemassa tutkimuksessa ja Tuovisen kommentissa on vain lyhyt askel kansanmurhaan. Juuri siksi, että muistamme pitkäaikaisesti sairaita kärsiviä ihmisiä, meidän pitäisi kysyä voimmeko tehdä ihmisarvoisen elämän eteen jotain muuta (ei välttämättä "lääketiedettä"), ja tiedämmekö me, mitä ihmisarvoinen elämä on kenellekin, kussakin tilanteessa? Mitä vaikea sairastaminen ja suhtautumisemme siihen kertovat tämän ajan maailmasta? Suomessa ei tarvita läänintappajien virkoja.

JYRKI KORKEILA

lääketieteen tohtori

psykiatrian erikoislääkäri hallinnollinen apulaisylilääkäri Turku

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää