Mielipide

Kuka valvoo rajaa Haminassa?

Tilaajille

Sisäasiainministeri Jan Erik-Enestamin erityisavustaja Riku Eksymä antoi julkisuuteen 29. 10. 1998 tiedotteen, jossa sisäasiainministeri Enestam esittää mielipiteensä epävirallisessa oikeus- ja sisäasioiden neuvoston kokouksessa 29.-30. 10. 1998 Wienissä.

Sisäasiainministeri Enestam esitti huolestuneisuutensa EU:n ulkorajan valvonnassa mainiten eritoten järjestäytyneen rikollisuuden ja laittoman maahanmuuton.

Etelä-Suomen poliisin lääninjohto ja poliisin ylijohto teki tulossopimuksen, jossa mainitaan erityisesti poliisin, tullin ja rajavartioston yhteistoiminnan lisääminen.

Huolimatta tuosta sananhelinästä, on poliisi vähentämässä henkilöstöä Haminan kihlakunnan poliisilaitokselta, vaikka sen alueella sijaitsee EU:n suurin Venäjän vastaisen maarajan ylityspaikka, Vaalimaa. Tehdyn laskentamallin mukaan vähennys olisi 18 poliisivirkaa eli noin 39 prosenttia kokonaisvahvuudesta. Tällä hetkellä Haminassa on kuusi poliisivirkaa täyttämättä, mikä sekin jo selvästi vaikeuttaa poliisitoimintaa.

Jos vartioidun raja-alueen, jonka leveys on noin 500 metriä, pääsee läpäisemään tarkastuksetta Venäjältä saapuva ajoneuvo, joka suuntaa kulkunsa kohti Helsinkiä, niin arkiöisin sitä on vastaanottamassa 40 km päässä oleva Haminan partioauto ja sen jälkeen 55 km päässä oleva Kotkan auto. Sitten saavutaankin jo Vantaan hälytyskeskuksen alueelle.

Käytännössä on vahinko, jos läpiajanut auto saadaan pysäytettyä, eikä tällä hetkellä useasta ilman tarkastusta läpitulleesta ajoneuvosta ole saatu yhtään kiinni verekseltään. Jokainen voi vain arvailla, mitä noissa ajoneuvoissa on tuotu EU:n alueelle.

Kun Haminasta ollaan siirtämässä poliisivirkoja pääkaupunkiseudulle, on samalla syntynyt poliisijohdossa ajatus siirtää liikkuvan poliisin osasto Haminan alueelle.

Tämä muistuttaa puolestaan hölmöläisten maton jatkamista, jolloin maton toisesta päästä leikataan pala ja siirretään toiseen päähän ja sanotaan, että matto piteni: poliisi pistää vielä paremmaksi ja siirtää matonpalan pääkaupunkiseudulta takaisin Haminaan, ja sanoo, että poliisivirat on kohdistettu uudelleen.

Sisäasiainministeri kertoo meidän EU-veljillemme huolestuneisuutensa EU:n ulkorajan valvonnasta, ja samalla toteuttaa asiat aivan toisin.

Mikä tulee olemaan Suomen uskottavuus EU:ssa, juuri puheenjohtajakauden kynnyksellä, kun kyseiset poliisijohdon kaavailemat toimet toteutetaan, ja ne selviävät muille EU-kansoille, vaikka niille on luvattu aivan muuta?

TOISINAJATTELEVA VIRKAMIES

Julkaisemme oheisen kirjoituksen

poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Toimitus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää