Mielipide

Runsas kielen kuuleminen ratkaisevaa

"Miksi lapsista pitäisi pyrkiä tekemään kaksikielisiä?"

Tilaajille

Toimittaja Marjukka Liiten kommentoi opetushallituksen julkaisua Vieraskielisen opetuksen järjestäminen peruskoulussa ja lukiossa (HS 1. 2.).{ETR=tl;HS990201SI1YO01hk6.jtun.;all;hesa} Liiten kirjoittaa: ". . . liikaa ymmärrettävyyttä kieliopin kustannuksella korostava kielikylvetys tuottaa pahimmillaan epätäydellistä kielikylpykieltä, interlingvaa . . . vanhemmat masennetaan lopullisesti muistuttamalla, että äidinkieli karkaa päästä." Ja edelleen: "Kuka takaa, että vieraskieliseltä opetukselta 'säästyvät' tunnit käytetään 'täydellisen' vieraan kielen tai edes äidinkielen opintoihin?" Ei ole mahdollista varta vasten opettaa täydellistä tai epätäydellistä vierasta kieltä. Julkaisussa vain todettiin, että kielikylvetys ei johda läheskään sen tason kaksikielisyyteen, mihin kaksikielisissä perheissä kasvaneet pääsevät.

Asiaa on pohdittu ahkeraan Kanadassa, jossa kielikylpyä on järjestetty 30 vuotta. Kielikylvyn lähtökohtahan on, että runsas kielen kuuleminen on oppimisen kannalta ratkaisevaa (kielikylvyssä oppilas saa peruskoulun aikana vieraan kielen opetusta ehkä noin 15-20-kertaisesti sen määrän, mitä hän saisi tavanomaisessa vieraan kielen opetuksessa).

Oppilaat puhuvatkin rohkeasti, mutta tarkkuus ei välttämättä kehity samaa vauhtia. Miksi lapsista pitäisi pyrkiä tekemään kaksikielisiä? On todennäköistä, että esimerkiksi opinnoissa tai työssä tarvittavaan taitoon voidaan päästä pienemmälläkin panostuksella. Vieraiden kielten opetushan on Suomessa nykyään korkeatasoista, ja niitä kieliä, joita opiskellaan, myös osataan. Ja ihminenhän oppii tehdessään, myös vanhempana.

Kyse ei ole siitä, että äidinkieli "karkaa päästä". Minne se sieltä karkaisi, kun ei se ole kielikylvyn alkaessa kehittynyt vielä millään tavoin "valmiiksi". Kielikylpyhän aloitetaan yleensä pari vuotta ennen kouluikää.

Lasten äidinkielen kehitys on tuolloin pahasti kesken. He elävät ahkerinta satukauttaan. Juuri silloin heidän sanavarastonsa voi kasvaa upeasti, jos heille vain jaksetaan lukea ja heidän kanssaan keskustellaan monenlaisista asioista. Ja juuri silloin heidät pannaan kielikylpypäiväkotiin. Myös ala-asteen aikana lapsen sanavarasto kasvaa nopeasti. Mitä seurauksia voi olla siitä, että suurin osa opetuksesta onkin muuta kuin äidinkielistä juuri ala-asteella?

Toimittajan kysymykseen, miten voidaan taata, että vieraskielisestä opetuksesta säästyvät tunnit käytetään äidinkielen opetukseen, ei voi kuin vastata, että eihän sitä tietysti voidakaan taata. Mutta on voitava luottaa siihen, että koulut tuntevat opetusalan lainsäädännön ja noudattavat sitä.

Kielikylpykoulut ovat rikkoneet tuntijakoa, joka on valtioneuvoston hyväksymä ja lakiin rinnastettavissa. Ala-asteen äidinkielen opetuksesta on suurin osa muutettu kylpykielen tunneiksi. Pelkästään lainsäädäntöä noudattamalla voidaan siis ainakin osa säästyvistä tunneista käyttää äidinkielen opintoihin. Asiaa on selvitetty, ja kielikylvyn edustajien kanssa sovittu, että kielikylpykoulut korjaavat tuntijakonsa normin mukaiseksi.

Vieraskielisen opetuksen suhteen Suomen lainsäädäntö lienee tällä hetkellä maailman vapaamielisimpiä. Lain mukaan vieraalla kielellä saa äidinkieltä lukuun ottamatta opettaa vaikka kaiken, "jos se ei vaaranna oppilaan mahdollisuutta seurata opetusta". Vapaamielisyydestä on seurannut myös ongelmia, joita yritetään nyt ratkoa laatimalla ohjeita.

Kielikylpy on vain eräs tapa järjestää opetus oppilaalle vieraalla kielellä. Siinä on kuitenkin se hyvä puoli, että ylemmille luokille siirryttäessä äidinkielinen opetus vähitellen korvaa suurimman osan kylpykielisestä opetuksesta. Näinhän ei tapahdu kaikessa vieraskielisessä opetuksessa. Joissakin kouluissa opiskellaan englanniksi kaikki muu paitsi äidinkieli. Viime aikoina onkin myös julkisuudessa alettu pohtia vakavasti, mitä seurauksia tälläinen suuntaus voi tuoda.

Vieraskielinen opetus ei ratkaise kielenopetuksemme suurinta ongelmaa, nimittäin sitä, että kieliä kyllä opiskellaan, mutta kaikki opiskelevat samoja kieliä eli englantia ja ruotsia. Kielikylpy näet on lähes yksinomaan ruotsinkielistä ja muu vieraskielinen opetus englanninkielistä. Pulaa taitajista on enimmäkseen muissa kielissä.

Asiassa on myös taloudellinen näkökulma. Laajamittainen vieraskielinen opetus on äidinkielistä opetusta kalliimpaa oppimateriaalien, pienempien ryhmäkokojen yms. takia. Opetus sopii sellaisille lapsille, joiden vanhemmat ovat kiinnostuneita lapsen koulunkäynnistä, jaksavat tukea, lukea ja osallistua. Sama kunta saattaa järjestää laajamittaista vieraskielistä opetusta ja lomauttaa opettajia. Itämässä saattaa olla eriarvoisuuden siemen.

Opetushallituksen tehtävänä on seurata, että kunnat ja koulut järjestävät sellaista opetusta, jossa kansalliset koulutustavoitteet voivat toteutua, joten vieraskielistä opetusta on julkaisussa pohdittu myös tästä näkökulmasta. Olisi toivottavaa, että vieraskielinen opetus asettuisi oikeisiin mittasuhteisiinsa ja löytäisi sellaisia muotoja, jotka sopivat Suomeen ja ovat pitkälläkin aikavälillä oppilaan edun mukaisia.

ANNA-KAISA MUSTAPARTA

opetusneuvos

ANNELI TELLA

opetusneuvos

opetushallitus Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää