Mielipide

Syrjintä voi viedä itsetuhoonkin

Tilaajille

Teini-ikäisten tekemät hirmutyöt Suomessa ja Yhdysvalloissa saavat kysymään, ketkä tekoja tekevät ja miksi. Tekijät ovat osoittautuneet joidenkin marginaaliryhmien jäseniksi, joille yhteistä on pahuuden valjastaminen voimavaraksi.

Siksi selityksiksi on tarjottu näiden ryhmien kieroutunutta ideologiaa, väkivaltavideoita, väkivaltaa ihannoivaa musiikkia, aseiden helppoa saatavuutta tai yksinkertaisesti sitä, että tekijät ovat olleet mieleltään sairaita.

Yhteistä näille selitysmalleille on ollut tekojen selittäminen yksittäisillä ilmiöillä ikään kuin ne olisivat tekojen perimmäisiä syitä.

Väkivaltatekojen takana on voimia, kuten raivoa, kostonhimoa, halua tuhota sekä tekijän usko tekonsa oikeellisuuteen. Se on "perimmäinen keino" saada hyvitystä koetuille vääryyksille ja loukkauksille.

Yhdysvaltalaisen koulun oppilaita ampuneita "mustatakkimafiosoja" kutsuttiin julkisuudessa "hylkiöiksi", "oudoiksi hiippareiksi" ja "nuijiksi". Varsin tuttuja nimiä suomalaisenkin koulun pihoilta.

Ovatko nimet murhatekojen jälkeisen vihan aikaansaannoksia vai leimoja, joita pojat kantoivat koko elämänsä ajan? Elivätkö pojat niin, että he ansaitsivat nimensä vai alkoivatko he elää nimiensä mukaisesti?

Olen työssäni tavannut lapsia ja nuoria, joiden elämänhistoria on täynnä syrjinnän ja väheksynnän kokemuksia esimerkiksi koulussa. Se on ollut päivittäisiä huomautuksia erilaisuudesta tai puutteista. Syrjinnän ei tarvitse olla aktiivista kiusaamista, vaan jatkuvaa hienovaraista muistutusta, että olet erilainen, olet epäkelpo, et kuulu meihin.

Loppujen lopuksi ei tarvita edes sanoja, ilmeet ja eleet aikuisilta piilossa kertovat kohteelleen, mitä muut hänestä ajattelevat. Se saa vahvankin lapsen uskomaan, että hän on kelvoton hylkiö, ellei muualta elinympäristöstä tule korjaavia kokemuksia.

Olen myös nähnyt sen voimattoman raivon, jota syrjintä vuosien saatossa lapseen ja nuoreen kasaa. Sen sijaan, että suomalainen nuori menisi kouluunsa ja aloittaisi silmittömät kosto-orgiat, hän tappaa itsensä.

Toisin kuin amerikkalaiseen kulttuuriin suomalaiseen kulttuuriin kuuluu itsensä syyllistämisen mekanismi, ei aktiivinen hyvityksen hakeminen. Tapahtuma on sisäpiirin ja perheen tragedia eikä aiheuta suuria otsikoita.

Ellei nuori tapa itseään, hän alkaa etsiä voimia, millä voisi hallita piinaavaa elämäänsä ja saisi takaisin menetetyn itsekunnioituksen. Saatananpalvonnalle, natsismille, rasismille ym. yhteistä on usko jäsentensä yli-ihmisyyteen ja muiden elämän halveksunta. Ellei niitä ryhmiä olisi, olisi joitain muita vastaavia.

Tappajat syntyvät keskuudessamme eivätkä tule tänne muualta. Eivätkä he synny yht'äkkiä ja ilman meidän läsnäoloamme.

Vanha viisaus väkivalta ei synny väkivaltaa näkemällä vaan väkivaltaa kokemalla pitänee edelleen paikkansa. Jatkuva syrjintä on väkivallantekona syvästi vahingoittavaa, on hyödyllisempää ehkäistä lasten ja nuorten hylkiöityminen kuin piilottaa heiltä tappovehkeet.

MARKKU TURPEINEN

Lahti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  9. 9

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  10. 10

   Sääongelmat jatkuvat Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnairin mukaan viivästykset ovat todennäköisiä vielä keskiviikkona

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää