Mielipide

Ettei totuus hautautuisi selityksiin

Tilaajille

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies Riitta-Leena Paunio puolustaa omaa toimintaansa vastineessaan (HS 1. 5.) link {ETR=tl;HS990501SI1MP01zqh.jtun.;all;hesa} Harri Nykäsen kirjoitukseen (HS 27. 4.) link {ETR=tl;HS990427SI1YO02yx2.jtun.;all;hesa}. Luin Paunion julkisen selityksen hämmästyneenä. Hän kannattaa asioista keskustelua, joten jatkan sitä. Minusta riippumattomista syistä tarpeettoman pitkäksi venytetyssä asiassa on nyt taas tehty nahkapäätös, joka jättää edelleen selvittämättä jo ensimmäisessä kantelussani olleita kysymyksiä. Nyt julkisen sanan ja poliisin painostuksesta tehdyssä ratkaisussa on valitettavasti jälkikäteen keksittyjä selityksiä niin poliisiviranomaisen kuin itse apulaisoikeusasiamiehenkin toimista.

Asianomistajana en halua, että totuus taas hautautuu kokeneen byrokraatin koottujen selitysten alle. Paunio antaa ymmärtää, että kantelu tutkittiin hyvin eikä ketään suojeltu. Vain yksi virhe (rekisteritietojen huomiotta jättäminen) myönnetään. Kuitenkaan Paunio ei kerro, kenen virheestä oli kyse ja miten se oli mahdollinen.

Paunio ei myöskään ota kantaa siihen, että apulaisnimismies Erkki Karvisen asiassa esittämä selvitys osoittautui virheelliseksi. Karvinen toteaa selvityksessä, että dynamiittiluvan hakijan tausta oli tarkistettu useista poliisin käytössä olleista rekistereistä, "eikä mitään luvanmyöntämisen kannalta kielteistä ollut havaittu". Silti hakijalla oli vuosikymmenten pituinen rikosrekisteri.

Jos se ei ole luvanmyöntämisen kannalta kielteistä, mikä sitten on. Saako tuon tasoinen virkamies tosiaan ilman seuraamuksia valehdella eduskunnan oikeusasiamiehelle? Siitä syystä ihmetyttää Paunion ratkaisun lopussa oleva toteamus, "että asian enemmälle selvittämiselle ei ole perusteita". Paunio oli jo kahdesti aikaisemmin halunnut haudata saman kiusallisen asian, jossa hän on mielestäni perusteellisesti mokannut.

Koska tapaukseen liittyy paljon vastausta vailla olevia kysymyksiä ja yhteiskunnallisesti merkittävissä asemissa olevia ihmisiä, pidän tarpeellisena selvittää jutun niin huolellisesti, ettei jäisi tilaa arveluille ja spekulaatioille. Kyse on periaatteellisesti ja yhteiskunnallisesti hyvinkin merkittävästä virkamiehen virheestä.

Dynamiittilupa myönnettiin krp:n Atari-ryhmän tarkkailun alaiselle rikolliselle. Kuka olisi vastannut seurauksista, jos arvaamaton päihteiden väärinkäyttäjä olisi lähtenyt kymmenen dynamiittipötkön kanssa räjäyttämään läheistä pankkia tai muuta? Olisiko silloin syylliseksi löydetty viaton Heinolan poliisin naispuolinen kanslisti vai olisiko vastuun kantanut luvan myöntänyt viranomainen?

Koska eri poliisit ovat esittäneet vakavan epäilyn, että nykyisin Heinolan kihlakunnan johtavana syyttäjänä toimiva Erkki Karvinen on mahdollisesti syyllistynyt virkarikokseen antaessaan totuudenvastaisen lausunnon asiassa ja hänen silloinen esimiehensä on myös syyllistynyt vastaavanlaiseen virkarikokseen vahvistaessaan Karvisen lausunnon, olen 27. 4. pyytänyt valtakunnansyyttäjä Matti Kuusimäkeä tutkimaan tapaukseni perusteellisesti.

Jotta eduskunnan oikeusasiamiehen uskottavuus ei romuttuisi kokonaan kansalaisten silmissä, pyydän Pauniolta vastausta seuraaviin kysymyksiin: Miksi poliisidelegaation antama virallinen rikosrekisteritieto jätettiin huomiotta kahdesti ratkaisuja tehtäessä?

Jotta asian merkitys selviäsi, haluan kertoa kuinka mukana ollut poliisi vertasi tapausta omaan työhönsä. Jos hänelle olisi kesken rikostutkinnan toimitettu sen kannalta olennaista todistusaineistoa ja hän olisi jättänyt aineiston huomioimatta, olisi hän saanut mahdollisesti lopputilin.

Miksei huomattu, että Karvisen lausunto on selvästi ristiriidassa jo aiemmin poliisilta saadun tiedon kanssa? Miksi asiassa ei tehty yhtään mitään neljääntoista kuukauteen? Miksi tarkastaja Kari Huttunen aloitti selvitykset vasta 4. 3. 1999, eli sen jälkeen, kun poliisi ja Harri Nykänen ihmettelivät asioiden hidasta kulkua?

Jotta lukijoille syntyisi kokonaiskuva painajaismaisista kokemuksistamme, haluan kertoa tapauksen taustoista. Maaherran päätöksellä vahvistetulla Salajärven huvila-alueella muutettiin naapurissani oleva kesämökki omakotitaloksi tietämättäni lainvastaisesti 1993. Kuuden vuoden aikana ongelmakiinteistön vuokralaisina ovat olleet etupäässä rikolliset (yksi heistä, meille tappouhkauksia ladellut mies, sai kiistellyn dynamiittiluvan), joista silloinen Heinolan kunta ja paikallinen poliisi olivat hyvin tietoisia.

Kun yritykseni ratkaista asiaa sovussa silloisen Heinolan kunnanjohtajan kanssa eivät onnistuneet, jouduin tähän oikeuskaruselliin ensin valittamaan rakennuslupa-asiasta Mikkelin lääninoikeuteen 1995. Lääninoikeus päätti olla tutkimatta valitustani. Myöhemmin selvisi, että ratkaisuun osallistunut lääninoikeuden ylituomari oli kiinteistön omistajan luokkatoveri.

Valitimme ratkaisusta korkeimpaan hallinto-oikeuteen keväällä 1996. Valitus hylättiin. Yleisradion MOT innostui tekemään tv-ohjelman 27. 10. 1997. Toimittaja Martti Backman olisi halunnut tiedustella itse KHO:n Pekka Hallbergilta, miten on mahdollista, ettei KHO:ssa havaittu, ettei Heinolan mlk:n rakennuslautakunnan selityksen perusteluissa mainittua lakipykälää ollut edes olemassakaan 1966?

Hallberg ei halunnut vastata toimittajan kysymyksiin. Myös asiantuntijan opastuksella laadittu uusintapurkuhakemus hylättiin KHO:ssa.

Pahinta on, että yllä mainitut oikeusviranomaiset ovat ne tahot, joihin turvaudutaan viimeisenä keinona, kun kaikkien muiden viranomaisten ratkaisut on koettu virheellisiksi ja kansalaisten oikeustajun vastaisiksi. Ovatko nämä korkeat oikeusviranomaiset tehtäviensä tasalla vai toimivatko he kumileimasimina allekirjoittaessaan kaiken, mitä asian esittelijä heidän eteensä tuo?

Jos edellä pyydettyä selitystä Hallbergilta ja Pauniolta ei tule, niin on turha väittää, että Suomi on oikeusvaltio ja itseoikeutettu opettamaan oikeudenkäyttöä muille maille kuten Kiinalle.

SHUBH SURI

dipl.ins.

Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää