Mielipide

Etninen vihanpito nähtävä ajoissa hälytysmerkkinä

"Köyhyyden torjunta on se keino, jolla etnisen vihanpidon synty voidaan estää."

Tilaajille

Yli kaksi kuukautta on kulunut siitä, kun Nato puuttui Jugoslaviassa riehuvaan sisällissotaan. Serbit olivat tuolloin saaneet yliotteen Kosovon haltuunottoon pyrkivistä albaanikapinallisista ja puhdistivat siviilejä säästämättä vastarintapesäkkeitä.

Nato uskoi, että täsmäpommeilla säikytetyt serbit luopuisivat tuotapikaa sotatoimistaan ja päästäisivät ulkovaltojen armeijan valvomaan rauhaa. Näin ei kuitenkaan käynyt.

Serbit eivät masentuneet pommien tuhoista vaan terästyivät vastatoimiin, joiden synnyttämät valtaisat pakolaisvirrat palauttivat suomalaisten mieliin Karjalan evakuoinnin. Kymmeniä tuhansia albaaneja on Kosovon etnisen puhdistuksen seurauksena koottu naapurimaiden pakolaisleirien kurjuuteen. Puhutaan, että pakolaiset palautettaisiin kansainvälisten turvajoukkojen saattelemana poltettuihin koteihinsa.

Ratkaisu ei kuitenkaan ole helppo, koska kukaan ei kerro kenen kustantamina uudet kodit pystytetään. Jugoslavian serbejä ei ainakaan saada maksumiehiksi, koska Naton kiihkeät pommitukset ovat sortaneet Jugoslavian köyhyyteen ja maksukyvyttömyyteen. Pommituksia ei nimittäin maltettu rajoittaa sotilaskohteisiin.

Kaiken kaikkiaan Nato on pommeillaan ja itsepäisellä joustamattomuudellaan sysännyt Jugoslavian uskomattomaan sekasorron ja kaaoksen tilaan. Voidaan sanoa, että Naton yritys lopettaa sisällissota ja sen yhteydessä esiinnousseet etniset puhdistukset on päätynyt täydelliseen epäonnistumiseen.

Kun rauhaa, järjestystä ja onnea ei ole saatu Jugoslaviaan uutteralla pommien kylvämisellä, voidaan kysyä, olisiko tilanteen hallintaan kenties ollut tarjolla joitain vaihtoehtoja?

Naton tiedossa ei vaihtoehtoja tunnu olevan, koska se jatkaa jääräpäisesti pommituksia. Kuitenkin vaihtoehto on olemassa ja on englannin kielellä kuvattuna japanilaisissa tieteellisissä julkaisuissa.

Niigatan yliopistossa toimiva taloustieteen professori Yoji Koyama on nimittäin tutkinut, miksi samalla alueella elävät etniset ryhmät toisinaan elävät onnellista yhteiselämää, toisinaan taas yltyvät mielettömään vihanpitoon. Ja tutkimuksensa keskeisimpänä tarkastelukohteena hänellä on ollut nimenomaan Jugoslavia.

Koyama toteaa, että maailmassa on lukuisia monien kansallisuuksien asuttamia valtioita, joissa etnisten ryhmien välille on rakentunut rauhallinen ja onnentäyteinen rinnakkaiselo. Sitä ei tarvitse ylläpitää pakkotoimin, koska toisten ryhmien erilaisuuden hyväksyminen on keino, jolla monia kansallisuuksia käsittävässä yhteisössä saavutetaan miellyttävin elämänmuoto. Kitkattoman monikansallisen elämänmuodon toimivuus edellyttää kuitenkin tietynasteista taloudellista vaurautta.

Jos liikakansoitus, luonnonvarojen ehtyminen, työttömyys ja taloudellinen lama iskevät onnellista yhteiselämää viettäneisiin monikansallisiin yhteisöihin, muuttuu tilanne herkästi. Toiset etniset ryhmät koetaan silloin harmillisiksi kilpailijoiksi tai esteeksi elintason säilyttämiselle. Kateus ja etninen vihanpito nousevat esiin ja saattavat kehittyä rotusorroksi, heimosodiksi tai sisällissodiksi.

Tällainen etninen vihanpito kehittyi Jugoslaviassa, kun sosialistiseen komentotalouteen tottunut kansa ei hallinnut kapitalismin koukeroita ja ajautui liiallisen lainanoton ja sosiaalisen eriarvoisuuden lisääntymisen kautta talouskriisiin.

Köyhyyden torjunta on se keino, jolla etnisen vihanpidon synty voidaan estää. Jonkin valtion talouselämän tukipilareiden murtaminen pommeilla, taloussaarrolla tai neokolonialistisella riistolla on varmin keino syventää etnistä vihanpitoa.

Jossain valtiossa kehittyvä etninen vihanpito on oivallettava hälytysmerkiksi, jonka kuluessa maailmankaupan olisi kohdennettava kriisialueelle taloudellista tukea. Valitettavasti markkinatalouden rakenteet ovat kärjistyneet sellaisiksi, etteivät ne automaattisesti ohjaa resursseja köyhien ja rikkaiden maiden elintasoerojen tasaamiseen. Maailmankaupan rakenteita voidaan tietenkin muuttaa. Niitä on oikeastaan ihan pakko muuttaa, koska maapallon väestö on jatkuvasti kasvamassa ja elintasoerot pahenemassa.

Ympäristönsuojelijoiden kauhuskenaarioissa katsotaan, että kehitysmaissa syntyy etnisiä sotia siinä vaiheessa, kun ehtyneistä luonnonvaroista on jaossa vain rippeet. Ja sotatoimissa luonnon tuottavuus tärväytyy entistäkin heikommaksi.

Monien mielestä ympäristönsuojelijoiden kauhuskenaariot lamauttavat haitallisella tavalla ihmisten tulevaisuudenuskoa. On kuitenkin muistettava, että skenaarioiden tarkoituksena on nostaa pelottavat tosiasiat esiin siinä vaiheessa, jolloin uhkaavat tilanteet voidaan vielä torjua.

Jos Kosovon tapahtumat nousevat alkuvirikkeeksi köyhyyteen liittyvien vaarojen oivaltamiselle, voidaan sanoa, että kosovolaiset eivät ole kärsineet turhaan! He ovat silloin opettaneet ihmiskuntaa ymmärtämään köyhyyteen ja aseiden käyttöön liittyvät vaarat.

PEKKA NUORTEVA

ympäristönsuojelun

emeritusprofessori Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää