Mielipide

Sotainvalideilla nyt kattava korvausturva

Tilaajille

Hilkka Kansi Hämeenlinnasta (HS 8. 9. link {ETR=tl;HS990908SI1MP01q1l.jtun.;all;hesa}) rinnasti sotainvalidien syyskeräyksen kerjäämiseen ja piti oikeudenmukaisempana kustantaa verovaroista sotainvalideille kaikki mahdollinen hoito ja huolenpito. Sotainvalidien korvaus- ja hoitoturvaan tarvittavat varat tulevat kirjoittajan toivomalla tavalla valtion talousarviosta. Valtiokonttorin sotilasvamma- ja veteraaniasiat -yksikön tehtävänä on sotilasvammalain mukaisten korvausten myöntäminen ja maksaminen sodissa vammautuneille tai sairastuneille ja heidän omaisilleen.

Korvauksia ovat elinkorot lisäysosineen, täydennyskorot, sairaanhoitokulut, asunnon muutostyöt, kuntoutus ja laitoshuolto sekä huoltoeläke ja hautausapu. Yksikön tehtäviin kuuluvat myös sotainvalidien puolisoiden sekä leskien ja sotaleskien kuntoutukseen liittyvät asiat.

Korvausturvan laajuudesta ja korvauksien suuruudesta voidaan mainita esimerkkejä. Sotainvalidi, jonka haitta-aste on 100 prosenttia ja jolla on aviopuoliso, saa elinkorkoa 5592 mk/kk. Jos hän lisäksi saa suurinta täydennyskorkoa, yhteenlaskettu elinkorko ja täydennyskorko on 8948 mk/kk. Vastaavasti sotainvalidi, jonka haitta-aste on 30 prosenttia ja jolla on aviopuoliso, saa elinkorkoa 1363 mk/kk. Jos hän lisäksi saa suurinta täydennyskorkoa, on korvaus yhteensä 4718 mk/kk.

Sotainvalidi, jonka haitta-aste on 10-25 prosenttia, on oikeutettu vuosittain valtiokonttorin kustannuksella kahden viikon laitoskuntoutukseen ja vähintään 30 prosentin invalidi neljän viikon kuntoutukseen (hinta noin 17000 mk). Invalidit voivat halutessaan jakaa kuntoutuksen puolisonsa kanssa. Lisäksi vähintään 30 prosentin invalidilla on mahdollisuus päästä valtiokonttorin kustannuksella laitoshuoltoon, jos hän ei terveydentilansa heikentymisen vuoksi selviydy kotona.

Suuri osa sotainvalideista on ollut työelämässä sodanjälkeisen ajan ja kuuluu siten myös eri eläkejärjestelmien piiriin. Jos tästä huolimatta vähintään 20 prosentin invalidin toimeentulo on vaikeutunut, voidaan hänelle myöntää toimeentulon tueksi sekä edellä mainittua täydennyskorkoa että omien ns. siviilisairauskulujen tai perheenjäsenen sairauskulujen johdosta sairausapulisää.

Sairausapulisä on toimeentulosidonnainen ja korvauksen yläraja on tänä vuonna 14261 mk vuodessa. Mainitun haitta-asteen omaavalla sotainvalidilla on mahdollisuus saada valtiokonttorilta korvausta myös asunnon muutostöistä sekä asuntoon kuuluvista laitteista ja välineistä enintään 53000 mk.

Sotainvalideille voidaan myöntää myös haitta-, avuttomuus-, vaate- ja moottoriajoneuvolisää, joiden suuruus voi vaihdella tapauskohtaisesti. Sotilasvammakorvaus on sekä valtion- että kunnallisverotuksessa saajansa verovapaata tuloa.

Edellä esitetyn perusteella voidaan todeta, että sotilasvammalain nojalla on sotainvalideille luotu laaja ja korvauksien suuruudellakin mitattuna hyvä korvausturva. Tällä sotilasvammakorvausjärjestelmällä pyritään kokonaisvaltaisesti turvaamaan sotainvalidin tarpeenmukainen huolto ja muut tukitoimet. Erittäin tärkeänä pidetään sitä, että ikääntyvät sotainvalidit voivat mahdollisimman pitkään asua omassa kodissaan ja että heidän muuttuvat tarpeensa otetaan huomioon.

Sotilasvammalain mukaista korvausta saavia sotainvalideja on elossa noin 26500. Viime vuonna valtiokonttori maksoi sotilasvammakorvauksia noin kaksi miljardia markkaa.

JUKKA LAAKSONEN

yksikönjohtaja

valtiokonttori Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  8. 8

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää