Mielipide

Jokapäiväisen ravinnon ei tarvitse olla lääkettä

Tilaajille

Professori Kari Salminen puhuu funktionaalisten elintarvikkeiden merkityksen puolesta suomalaisessa ravitsemuksessa (HS 7. 10.link{ETR=tl;HS991007SI1MP01wjk.jtun.;all;hesa}). Aihe ansaitsee vähän toisenlaisenkin näkökulman. Vaikka kaikki ravitsemustutkimuksessa ja elintarviketutkimuksessa näyttääkin olevan selvää, niin asioiden toteuttaminen ei näytä olevan.

Alan tutkimus jakautuu periaatteessa kahteen suuntaan: 1) tutkimukseen, joka hyödyntää etupäässä tuottajaa, kuten teollisuutta ja/tai maanviljelijää ja 2) tutkimukseen, joka tähtää ravitsemuksellisiin tarpeisiin, siis eläinten ja/tai ihmisten tarpeisiin.

Jossakin näiden tutkimussuuntien pitäisi kohdata. Ainakin valtion tutkimuslaitosten ensisijaisen tehtävän luulisi olevan kohdan 2 mukainen. Eläinten ravitsemustutkimuksessa näin onkin, mutta jostakin kumman syystä ei ihmisten ravitsemuksen kohdalla.

Meillä on siirrytty yhä useammin ja enemmän puhumaan funktionaalisten elintarvikkeiden tärkeydestä ihmisten ravitsemuksessa. Näyttää kuitenkin siltä, että tässäkin on lähtökohtana ensisijassa elintarviketeollisuuden hyvinvointi, eikä ihmisten todellinen tarve.

Kalliiden erityiselintarvikkeiden sijasta elintarviketeollisuuden pitäisi ylipäätänsä pystyä tuottamaan käyttökelpoisia, terveellisiä massaelintarvikkeita. Ihminen ei tarvitse Salmisen ihannoimaa Benecoliakaan. Sen kolesterolipitoisuuttakin alentava vaikutus lienee kovin pieni, tietojen mukaan lähes mitätön. Siis tällaisia elintarvikkeita ihminen ei tarvitse.

Sen sijaan omalta kohdaltani totean lähes 20 prosentin väestönosan kanssa, että laktoosi-intoleranssi-ihmisillä on vaikeuksia saada vuorokaudessa 1000 mg kalsiumia, koska maitoa ei voi lainkaan käyttää. Ei edes hyla-maitoa. Ei näistä Geofilus-tuotteistakaan ole sen paremmin syötäväksi. Tabletteja löytyy, mutta niitä onkin nautittava tolkuttomia määriä. Se on käytännössä hyvin hankalaa.

Jos pillerilinjalle lähdetään, sitten on koko ruokakulttuurimme muututtava. Se ei onnistu eikä sellaista tarvetta pidä yrittää luodakaan. Kyllä elintarviketutkimuksen ja -teollisuuden on rakennuttava ihmisten todellisten tarpeiden varaan.

Salminen puhuu hyla-maidon hyvistä puolista. Väärin. Hyla-maito on katala. Se antaa sen vaikutelman, että laktoosiongelmaiset, osittaisetkin mukaan lukien kaikkiaan 30 prosenttia väestöstämme, voisivat nauttia sitä. Vaan eivät kärsimättä voi.

No, entäs juustot. Niiden ongelmana on suuri rasvapitoisuus. On nimittäin vaikea samaan aikaan pysyä laihana ja syödä juustoa, jota siis tarvitaan, ainakin minä tarvitsen, lähinnä kalsiumin lähteeksi.

Tutkimus on viime vuosina onnistunut vähentämään juuston rasvapitoisuutta, mutta se on yhä korkea. Totta kai voidaan ja pitääkin edistää juustonvalmistuksen menetelmiä, mutta tämänkin tutkimuksen lähtökohtana on oltava juustoa nauttiva ihminen, ei juustoa valmistava teollisuus.

Tuntuu muutenkin perin kummalliselta höpöttää funktionaalisista elintarvikkeista. Ainahan näitä on ollut. Professori Toivo Rautavaarakin kirjoitti aikanaan monta kirjaa luonnonantimien positiivisista vaikutuksista moniin sairauksiin tai niiden estämiseen.

Jodi lisättiin aikanaan suolaan todellisesta tarpeesta. Fluoriakin yritettiin ympätä ainakin juomaveteen. Seleeni lisättiin lannoitteisiin vuonna 1984 pelkästään ihmisen vuoksi, vaikka kotieläimet voisivatkin nyt huonosti ilman seleenilannoitusta.

No, tätä listaa voisi jatkaa pitkäänkin. Lukija sitten toteaa, etteihän tässä mitään uutta ole. Ei olekaan. Mitään ei kuitenkaan ole tapahtunut elintarviketutkimuksessa vuosikymmeniin, siis ei mitään todella merkittävää ja tarpeellista.

Tarvitaan asennemuutosta. Kuluttajilla on oikeus vaatia sellaisia kohtuuhintaisia elintarvikkeita, jotka ovat paitsi syömiskelpoisia myös terveellisiä. Puhuminen funktionaalisista elintarvikkeista osoittaa paitsi elintarviketutkimuksen ja -teollisuuden epäonnistumista tehtävässään myös halua lääkkeistää jokapäiväinen välttämättömien ravintoaineiden saanti.

TOIVO YLÄRANTA

maat. metsät. tri

Jokioinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää