Mielipide

Kulttuurikaupunki vai pelkkä kulissi?

Tilaajille

Helsinki on yksi vuoden 2000 kulttuurikaupungeista yhdessä kahdeksan muun Euroopan kaupungin kanssa. Rakennetaanko kulttuurista Potemkinin kulissit, joiden taakse piilotetaan kaupunkilaisten arkiset ongelmat?

"Helsingin kulttuurikaupunkivuodelle asetettiin kaksi päätavoitetta: tuoda parempaa elämän laatua kaupunkilaisille ja lisätä kansainvälistä tietoutta suomalaisesta kulttuurista", toteaa Georg Dolivo, Helsingin kulttuurikaupunkisäätiön puheenjohtaja.

Ihmettelen kuitenkin, mitä ihmettä kaupungin virkamiehet itse asiassa aikovat näyttää ulkomaisille vieraille näiden halutessa nähdä, miten kaupungin asukkaat todella elävät.

Mitä on näytettävää - Ruoholahti, Vuosaari, Pikku Huopalahti, Pasila, Itäkeskus, Herttoniemi? Käykääpä katsomassa mitä tahansa niistä, niin hämmästytte noiden kolkkojen alueiden sieluttomuutta ja kylmyyttä.

Missä on uusi veri - nuoret arkkitehdit ja kaupunkisuunnittelijat, joilla olisi kipinä omaperäisyyttä ja tulevaisuuden visio tästä kaupungista? Missä ovat yliopistot, rakennusurakoitsijat ja etupiirit, joita elähdyttäisi mahdollisuus suunnitella ja rakentaa jonkinlaista vaihtoehtoa - uusia taajamia, jotka henkisivät elämää ja omaa laatua?

Ennen saatiin tupakka-askin kanteenkin piirretty talo sulautumaan ympäristöönsä. Mutta koulutus on kehittynyt noista ajoista - vai onko? Kaupunkisuunnittelijat ovat tehneet uusimman hurjan suunnitelmansa - täyttää meri Laajasalon ja Vasikkasaaren välillä - ja hokkuspokkus, upouusi alue ilmestyy tyhjästä!

Saa vaikutelman, että siinä vaikuttajat ovat suunnitelleet Helsinkiä niin, ettei ole enää mitään suunniteltavaa heidän palkkansa perusteeksi - joten he keksivät yhä hurjempia ehdotuksia. Uusin väläys lyö tietenkin kaksi kärpästä yhdellä iskulla.

Nyt he voivat perustella metron ulottamista Laajasaloon ja Santahaminan umpiperään, vaikka se päättyykin mereen.

Vasikkasaari on vielä yksi noista viehättävistä kauneuden saarekkeista, joita yhä voi kohdata Helsingissä, mutta jotka ennemmin tai myöhemmin jyrätään edistyksen nimissä. Vasikkasaaren ja mantereen välinen vesialue on yksi tärkeimmistä meriväylistä itään. Onko tällainen elämänlaadun parantamista?

Suomalainen kulttuuri on monoliittista - kulttuuri, jossa ei ole liikaa vierasta vaikutusta - ei suurta näkemysten moninaisuutta siitä, miten asioiden laidan tulisi olla; eikä missään tapauksessa runsaasti vaihtoehtoisia elämäntyylejä.

Tästä on seurannut auktoriteettivalta. Huolehtikoon asioista kaupunginvaltuusto, arkkitehtiliitto tai ammattiyhdistys. Ollaan sitä mieltä, että on vain yksi tapa hoitaa asioita ja valitut valtaapitävät tietävät parhaiten, mitä olisi tehtävä ja mikä parhaiten olisi yleisen edun mukaista.

Mutta keskeiset vaikuttajat eivät ole erityisen pystyviä - eivätkä loppujen lopuksi kovin kiinnostuneitakaan siitä, mitä kansa haluaa. Kaupunkisuunnittelussa ja -sijoittelussa tämä merkitsee sitä, että jos pieni ryhmä suunnittelee vaihtoehtoa Helsingin sotkemiselle, se on niiden vaikuttajien armoilla, jotka he itse asiassa ovat valinneet.

Kaupungin vallankäyttäjät harkitsevat ehdotuksia, kokoontuvat, analysoivat, tutkivat, asettavat komiteoita, kutsuvat asiantuntijoita, ottavat yhteyttä läheisiin eturyhmiin ja tarkistavat ja pohtivat. Lopputuloksena on, että ehdotus on tutkittu kuoliaaksi - kaikki alkuinnostus ja aloitteellisuus on puserrettu kuiviin. Pureksittu ja sylkäisty. Jäljellä on kuiva, tyhjä kuori ja paha maku suussa.

Tuleeko tämä näkyviin kaupungin pyrkimyksessä lisätä kansainvälistä tietoisuutta suomalaisesta kulttuurista? Tuskin!

PETER DODDS

ex-lontoolainen

Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää