Mielipide

Kuka voi olla puoliso?

Tilaajille

Ilmoitin julkisesti kannattavani Tarja Halosen valintaa Suomen tasavallan presidentiksi luottaen ehdottomasti hänen harkintakykyynsä ja eettiseen sitoutuneisuuteensa, enkä tahdo tätä luottamusta peruuttaa.

Olin kuitenkin valmistautumaton siihen hämmennykseen, mitä virkaanastujaisseremonian yhteydessä ja sitä seuranneissa täsmentävissä keskusteluissa heräsi.

Meille näytettiin, miten presidenttien puolisot lähtevät linnasta kohti eduskuntataloa. Pentti Arajärvi oli siis puoliso, ei esimerkiksi tuleva puoliso. Tosin samassa lähetyksessä toimittaja myöhemmin nimitti häntä myös presidentin pitkäaikaiseksi ystäväksi ja linnaan takaisin ajettaessa avopuolisoksi.

Samassa ohjelmassa professori Matti Klingen kanssa käydyissä keskusteluissa kuitenkin itsestään selvästi puhuttiin hänelle presidentin puolisona tulevista velvoitteista ja tehtävistä, jotka toki samalla ovat valtiolle ja veronmaksajille tulevia velvoitteita. Tämä herätti monia kysymyksiä. Onko heidät vihitty eikä meille ole kerrottu? Millä perusteella häntä voidaan vaatia luopumaan työstään?

Ajattelin alun perin pyytää vastausta protokollapäälliköltä. Seuraavana lauantaina MTV3:n ohjelmassa haastateltu, ilmeisesti maan protokolla-asiantuntija professori Matti Klinge kuitenkin jo kertoi, että protokolla on se mitä ilmoitetaan, se ei siis ole mitään syvästi sovittuja pelisääntöjä. Kun Pentti Arajärvi on ilmoitettu puolisoksi, hän protokollan mukaan on sitä.

Suomi on astunut aivan omalle tielleen suhteessa valtion päämiehen puolisoon. Ilmeisesti diplomatia toimii sillä tavalla, että muut Euroopan maat suvaitsevat valtiollisten vierailujen yhteydessä Suomen valtion päämieheltä sellaista, mitä missään tapauksessa eivät sallisi omilleen. Kysymys presidentin parisuhteen laadusta on kuitenkin vakavampi asia kuin se, mitä muut maat meistä ajattelevat.

Meillä on niin kuin kaikilla muillakin yhteiskunnilla laki, joka säätelee sellaista miehen ja naisen yhteisen elämän muotoa, josta seuraa joitakin oikeuksia ja velvollisuuksia. Vaatimus tällaisen yhteiskunnallisen sopimuksen solmimiseen ei ole kovin suuri.

Esteiden tutkimisen jälkeen asianomaisten edellytetään olevan viranomaisten luona muutamia minuutteja samanaikaisesti ja vastaavan myöntävästi heille tehtyyn kysymykseen. Mitään juhlia ja kirkkoja ei tarvita.

Lain merkitys on ilmeisen hämärtynyt. Taannoin Suomea järkyttäneiden poliisimurhien aikaan jotkut havahtuivat siihen todellisuuteen, että murhatun virkamiehen avopuoliso ei saakaan mitään eläkettä. Ei, jos lain edellyttämä sopimus suhteesta puuttuu.

Monet iäkkäät ihmiset, jotka ovat tunnollisesti hoitaneet toisiaan vuosia eläen turvallisena pitämässään avosuhteessa joutuvat usein saman järkytyksen eteen toisen kuollessa ja tämän lasten häätäessä jäljelle jääneen armotta pois yhteiseksi luullusta kodista.

Syytä on olla erityisesti huolissaan nuorista lapsiperheistä, jotka eivät ole ajatelleet suhteen virallistamisen merkitystä perheen eläketurvan kannalta.

Ei ole kysymys parisuhteen sisäisestä laadusta, sen eettisestä tasosta tai sen tunnearvosta osapuolille, on kyse julkisen laillistamisen merkityksestä. Jos ajatellaan sitä tuskaista taistelua, mitä pitkään on käyty homoseksuaalisten parisuhteiden rekisteröimisoikeuden puolesta, niin siinähän juuri näkyy suhteen laillisuuden tuoman, oikeuksien saamisen arvo.

Mihin suuntaan avioliittolakia nyt on muutettava? Riittääkö vastaisuudessa suhteen virallistamiseen se, että asianomaiset ilmoittavat olevansa puolisoita? Miten tällainen ilmoitus tehdään ja miten siitä seuraavat oikeudet ja velvollisuudet määritellään?

Toivon, että joku asiantuntija, joka ymmärtää Suomen lainsäädännön historiallista kulkua vastaisi tähän kysymykseen. Lakiahan on aina muutettava, kun laki ja käytäntö ovat liian kaukana toisistaan.

Liisa Tuovinen

rovasti

Järvenpää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää