Mielipide

Tukea Vihreälle Omenalle

Tilaajille

Luin järkyttyneenä Milla Aution kirjoituksen Suomen vanhimman nukketeatteri Vihreän Omenan taloudellisesta ahdingosta ja mahdollisesta konkurssista laman aikana syntyneiden verovelkojen takia (HS 10. 3.) link {ETR=tl;HS20000310SI1KU01ua5.jtun.;all;hesa}. Vihreä Omena tekee uraauurtavaa työtä lastenkulttuurin ja nukketeatteritaiteen vakiinnuttamiseksi Suomeen. Totisesti uskon, ettei matka ole ollut helppo, sillä Suomen nukkeateatteriperinne on nuorta vailla Keski-Euroopan kaltaista arvostusta ja historiaa. Lastenkulttuurin arvoa ei todellisuudessa Suomessa vielä muutenkaan yleisesti ymmärretä.

Kulttuuripääkaupunkivuosi tarjoaa tänä vuonna mitä trendikkäimpiä ja loisteliaimpia taide-elämyksiä "koko kansalle". Suoraan sanottuna kaikenlaista sälää, kunhan elämyksiä riittää!

Olisi kyllä melkoinen teko, jos kulttuurivuoden kunniaksi nukketeatteri Vihreä Omena ajettaisiin konkurssiin. Nukketeatteri on anonut lisäavustusta opetusministeriöltä ja kulttuurilautakunnalta, muttei ole sitä saanut. Kaupungin avustuskin, 23 prosenttia rahoituksesta, kuulostaa pieneltä.

Kulttuurilautakunnan puheenjohtaja lisäksi kyseenalaistaa (HS 10. 3.) avustusten mahdollista käyttöä verovelkojen maksuun. Mitä jos nukketeatteri Vihreälle Omenalle myönnettäisiin lisäavustukset juuri taloudellisen tilanteen tervehdyttämiseen. Lisäavustukset tietenkin myönnettäisiin, nukketeatteri tekisi suunnitelman niiden käytöstä verovelan ja sen kiskurimaisen koron maksamisesta.

Nukketeatteri osallistuu kulttuurivuoteen lumikuningatarprojektilla, joka on harrastajien, ammattilaisten ja Kallion alueen lasten yhteinen projekti. Sen kustannuksiin kulttuurikaupunkisäätiö on osallistunut.

Emme tietenkään voi ymmärtää kaikkea teatterin talouden hoidosta, mutta lastenkulttuurista sen sijaan voimme. Kulttuurin käyttäjiä ja samalla maksajia saadaan kasvattamalla. Kun taidekasvaminen tapahtuu muun kasvamisen ohella, muodostuu kulttuuriharrastuksista, sen erilaisista taidoista, käsitteistä ja elämyksistä luonnollinen osa ihmisenä olemista.

Taiteen parissa askarointi kehittää mielikuvitusta ja tunne-elämää sekä niiden avulla erilaisia elämän taitoja. Se voi antaa vähemmän kotoa saaneelle lapselle ikäänkuin toisen tien tai mahdollisuuden rakentaa persoonaansa. Taide toimii tervehdyttävästi ja terapeuttisesti ihan taiteena itsenään, olematta edes varsinaista terapiaa.

Nukketeatteri on loistava metodi lasten taidekasvatukseen edellä mainittujen seikkojen vuoksi. Vihreä Omena on kantanut kortensa kekoon ihailtavalla tavalla järjestämällä kursseja, kerhoja ja nukketeatteripajoja sekä aikuisille, että lapsille oman taiteen tekemisensä ohella. Tämä on yleisökasvatusta, joka muualla Euroopassa on arkipäivää jo kauan.

Vihreän Omenan työntekijöillä on hyvä työmoraali ja rakkaus tekemiseensä ja ennen kaikkea ammattitaitoa, kokeilun halua ja laatua esityksissään. Suomen lapset menettävät paljon, jos nukketeatteri Vihreä Omena lakkaa olemasta. Sen kohtuuhintaiset esitykset edesauttavat koko taiteenlajin saavutettavuutta.

Olen sitä mieltä, että tilanne olisi autettavissa, mikäli tahtoa riittää. Koko lastenkulttuurin kenttä pitäisi muutenkin kartoittaa ja tutkia laatu-hintasuhdetta. Lastenkulttuurin arvostusta pitäisi nostaa lisäämällä ammatillista tasoa ja osaamista. Sitä saa lisäämällä rahoitusta. Jatkuvuus olisi taattava ennen kuin EU-direktiivit sen meille määrittävät.

Mervi Limnell

Mannerheimin Lastensuojelu-

liiton Helsingin yhdistys sosiaalikasvattaja, taidekasvatuspäiväkodin johtaja

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää