Mielipide

Muinaismuistot kulttuuriperintöä

Tilaajille

Kari Heinonen kysyy, kuka enää tarvitsee muinaismuistoja ja museoita, kun maaseudun tiet ovat huonossa kunnossa, terveydenhuolto ei pelaa ja autoilijoita verotetaan (HS 6. 7.).{ETR=tl;HS20000706SI1MP01iye.jtun.;all;hesa} Hänen mukaansa me veronmaksajat emme halua markkojamme kulttuuriperintöön tuhlata. Veronmaksajana, Suomen kansalaisena ja ajattelevana yksilönä olen eri mieltä. Jotta ihmismielen tasapaino säilyisi, on ravittava sekä mieltä että ruumista. Voidakseen hyvin ihmisen on siis saatava osansa mm. terveydenhuollosta ym. ruumiille välttämättömästä ja yhteiskunnan on verovaroin tällaisista tarpeista huolehdittava. Ainakin osin ja ainakin kun on kyse Suomen kaltaisesta sivistysvaltiosta.

Elävä yksilö tarvitsee myös henkisten tarpeiden tyydyttämistä, eli hän sitten sivistysvaltiossa tai ei. Muinaismuistot, museot, taidenäyttelyt, kirjallisuus, teatteri, musiikki ym. kulttuuritoiminta ja kulttuuriperintö ovat tärkeitä näiden tarpeiden tyydyttäjiä.

Millaisia esteettisiä elämyksiä voikaan kokea vaikuttavan taideteoksen edessä, niin Kiasmassa kuin Suomen muissakin taidemuseoissa. Olen kokenut monia mieleen painuneita hetkiä niin ajattelemaan saavan taideteoksen äärellä kuin jollakin muinaisjäännöksellä tajutessani häivähdyksen kauan ennen meitä toimineen ihmisen elämästä. Vaikea kuvitella, että olisin ainut tätä mieltä oleva suomalainen veronmaksaja.

Vastaavia elämyksiä ja kokemuksia tarjoaa kaikenlainen kulttuuritoiminta kansanrunoudesta nykytanssiin. On yksilöstä kiinni, mistä kulttuurin osa-alueesta hän saa eniten irti oman henkisen tasapainonsa säilyttämiseksi. Kaikki tarvitsevat esteettisiä elämyksiä tai muita mieltä ravitsevia kokemuksia tavalla tai toisella.

Millainen olisi Suomen kaltainen yhteiskunta ja valtio ilman kulttuuriperintöään, museoitaan, taidettaan ja muinaisjäännöksiään? Heinosen mukaan ihmiskunta on nyt tekemässä itsemurhaa, eikä kenellekään siksi ole iloa lisääntyvistä muinaismuistoista ja hylyn kappaleista.

Mielestäni ihmiskunta alkaa tehdä itsemurhaa, kun se hylkää kulttuuriperintönsä säilyttämisen tuleville polville. Niin kuin yhtä ihmiselämää ei voi rakentaa pelkästään materialistiselle perustalle, ei voi yhteiskuntaakaan rakentaa pelkän talouselämän ja perustarpeiden tyydyttämisen varaan, ilman kulttuuriperintöä.

Ymmärtääkseen nykyhetkeä on ensin ymmärrettävä menneisyyttä. Siksi tarvitaan hylyn kappaleita, museoita, muinaisjäännöksiä ja muuta kulttuuriperintöä. Uudet tutkimuskohteet ja uusi tutkimus ylipäätään tuovat uutta tietoa ajasta, josta kaikesta tähänastisesta tutkimuksesta huolimatta voimme tavoittaa vain osan.

Lisäksi on muistettava, että historiallinen, kirjallisia lähteitä tuottanut aika on Suomessa alkanut varsin myöhään. Siksi on suojeltava ja tutkittava myös suhteellisen myöhäisiä muinaisjäännöksiä. Olisi erittäin lyhytnäköistä olla suojelematta uusia muinaisjäännöksiä, olivat ne sitten esihistorialliselta tai historialliselta ajalta.

Kari Heinoselle ja kaikille samoin ajatteleville suomalaisille suosittelen perusteellista tutustumista oman maamme muinaisuuteen ja nykykulttuuriin. Suomalaisten museoiden pääsymaksut eivät ole päätä huimaavia ja samalla tulee hyödyntäneeksi omat museoalalle menneet veromarkkansa. Ja muinaismuistoihin pääsee yleensä tutustumaan ihan ilmaiseksi.

Meillä on menneisyys, josta voimme olla ylpeitä ja jota pitää yhä edelleen vaalia. Unesco tämän jo huomasi, kun Satakunnassa sijaitseva Lapin Sammallahdenmäki ensimmäisenä suomalaisena muinaisjäännöksenä pääsi maailman kulttuuriperintökohteeksi.

Hanna-Mari Nieminen

työssä käyvä

taidehistorian ja arkeologian opiskelija Turku

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi avaus Pohjois-Korean umpikujassa: Ulkoministeri Tillerson neuvottelisi Kimin kanssa ilman ehtoja – ”Puhutaan vaikka säästä”

  10. 10

   Huono huumoriräppi on Suomen kovinta hittimusiikkia, vaikka yli 30-vuotiaat eivät tajua siitä mitään – Lajin ykkösnimen Slim Millin mukaan nykyräppi on tylsää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää