Mielipide

Hyvinvointiyhteiskunta uhattuna EU:n huippukokouksessa

Tilaajille

Globalisaatio, talouden ja politiikan keskittyminen ja ylikansallistuminen, määrittelee yhteiskuntakehityksen ehtoja kaikkialla maailmassa. Suomen hyvinvointivaltion tulevaisuus, ilmastomuutos ja Intian talonpoikien ansiomahdollisuudet ovat vain pieni osa asioista, joiden kohtalo on globalisaatiossa vaakalaudalla.

Globalisaatiopolitiikan tärkein tapahtuma 1999 oli Maailman kauppajärjestön WTO:n ministerikokous Seattlessa. Tänä vuonna saman prosessin tärkein tapahtuma on EU:n huippukokous Ranskan Nizzassa 7.-9. 12. Nizzassa on määrä tehdä lukuisia muutoksia EU:n peruskirjaan.

Sisällöllisesti tärkein muutos koskee sitä, saavatko EU:n jäsenmaat harjoittaa itsenäistä globalisaatiopolitiikkaa ja päättää esimerkiksi WTO-kannoistaan vai saako EU:n komissio kaiken vallan tällä alalla.

Merkitykseltään jättiläismäinen asia on piilotettu kauppapoliittisen pykälän 133.5. ja siihen tehtyjen muutosesitysten alle. Se onkin pitkään pysynyt julkisen keskustelun ulkopuolella. Ulkomaankauppaministeri Kimmo Sasi ansaitsee kiitosta siitä, että hän nosti sen esille (HS 10. 10.).

Sasi näyttää kannattavan vallan keskittämistä, sitä että komissio yksin, EU:n neuvoston määräenemmistöpäätöksellä annetun valtuutuksen turvin, saa edustaa jäsenmaita ja EU:ta Maailman kauppajärjestössä ja muissa globaalisti keskeisissä talouspoliittisissa neuvotteluissa.

Sasin kaavailuun on vaikea yhtyä. Ensinnäkin se on ristiriidassa niiden kantojen kanssa, jotka eduskunnassa on otettu vastaaviin kysymyksiin Suomen valmistautuessa kansainvälisiä investointeja koskevan ns. MAI-sopimuksen neuvotteluihin ja myös Suomen valmistautuessa viime vuoden WTO-sopimuksiin.

Toiseksi Sasin kanta ei ota huomioon niitä varauksia, joita eduskunnan valiokunnat ovat tänä vuonna esittäneet kyseisiin muutoksiin EU:n peruskirjaan.

Kolmanneksi, Sasi ei kirjoitustaan laatiessa näytä vielä tutustuneen hallituksen oman valmistelukoneiston arvioihin. Valtioneuvoston virkamiesvalmistelussa toimineet työryhmät ovat tarkan pohdinnan perusteella päätyneet esittämään, että Suomen ei pitäisi hyväksyä laajoja muutoksia EU:n peruskirjan pykälään 133.

Sasin kanta eroaa hänen omien valmistelijoidensa kannasta johtopäätöksiltään ja siinä, ettei hän anna niille mitään eriteltyjä sisällöllisiä perusteita. Ainoa peruste on liturginen: "Vahva yhteinen kauppapolitiikka on ennen kaikkea Suomen kaltaisen vapaakauppaan nojautuvan pienen jäsenmaan edun mukaista." (HS 10. 10.) Aamen.

Työryhmien kanta perustuu aikapulaan nähden tarkkaan sisällölliseen harkintaan, jonka varaukselliseen perusviestiin on pakko yhtyä. Komission kauppapoliittisten valtuuksien massiivisen laajennuksen hyväksyminen merkitsi sitä, etteivät EU:n jäsenmaat enää voisi vaikuttaa itsenäisesti moniin kansainvälisiin säädöksiin, jotka koskevat yhteiskuntamme ja kulttuurisen identiteettimme perustekijöitä.

Ehdotetut muutokset merkitsisivät suurta ja arvaamatonta uhkaa mm. maamme työeläkejärjestelmälle, terveyspalvelujen yleiselle saatavuudelle ja tasolle ja koulutusjärjestelmällemme.

EU:n peruskirjamuutokset voidaan tehdä vain jäsenmaiden yksimielisellä päätöksellä. Suomen olisi viisasta kerrankin käyttää EU-jäsenyyden tuomaa päätäntävaltaa ja sanoutua irti radikaaleista muutoksista EU:n peruskirjan pykälään 133.

Thomas Wallgren dosentti

Suomen Akatemian vanhempi tutkija Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää