Mielipide

Elintarvikevalvonta on yhä puutteellista

"Uudistus jäi puolittaiseksi, koska edelleen mukana on neljä ministeriötä ohjaamassa ja säädöksiä laatimassa."

Tilaajille

Nykyiselle keskustelulle Suomen elintarvikevalvonnan tilasta antoi lähtölaukauksen valtiontalouden tarkastusviraston vuonna 1997 tekemä tarkastus. Tavoitteena oli selvittää valtion valvontaorganisaation toimivuus ja varsinaisen valvonnan ongelmat kuntatasolla.

Tarkastuksessa todettiin, että elintarvikevalvontaan liittyvien tehtävien hajauttaminen usealle ministeriölle ja keskusvirastolle vaikeuttaa tuloksellista valvontaa. Lisäksi todettiin kuntien toisaalta vähentäneen valvontahenkilöstöä ja toisaalta siirtäneen tehtäviä yksiköille ja virkamiehille, joilla ei ole asiaan liittyvää koulutusta.

Tarkastuksen

hyviä seurauksia oli, että viime viikolla aloitti toimintansa uusi elintarvikevirasto, johon on yhdistetty ennen erillään olleet eläinperäisten ja muiden elintarvikkeiden valvonta.

Uudistus jäi puolittaiseksi, koska edelleen mukana on neljä ministeriötä ohjaamassa ja säädöksiä laatimassa. Tämä tuottaa vieläkin lukuisien toimikuntien nimittämisiä, monia yhteistyökokouksia ja asemiinsa kaivautuneita virkamiehiä, jotka keskustelevat toimivaltakysymyksistä varsinaisen substanssin lisäksi.

Paljon aktiivisemmin entinen elintarvikevirasto ja eläinlääkintä- ja elintarvikelaitos ottivat kantaa lähtiessään arvioimaan kuntien osuutta. Se menikin jokseenkin metsään. Keskusvirastot loivat teoreettisen mallin, kuinka paljon kuntien valvontakohteisiin pitää käyttää voimavaroja.

Vaikka arviointi

pitäisi suorittaa riskinarvioinnin pohjalta, virastot päätyivät em. viraston kalenteri- ja tuntimalliin. Sen mukaan esimerkiksi olutkuppilaa tulisi tarkastajan valvoa neljä kertaa vuodessa ja 2,5 tuntia kerrallaan. Elintarvikeriskin tuollaisessa paikassa muodostavat kahvipannu ja joskus höyrymakkara.

Toisaalta kauppatorille riittää suunnitelmassa vähäisempi valvonta, vaikka elintarvikekauppiaita olisi kymmeniä ja asiakkaitakin pienen marketin verran.

Kuvaavaa kirjoituspöytästrategialle on, että ohjelmaa laatineessa työryhmässä ei ollut lainkaan kuntien elintarvikevalvonnan edustusta.

Tarkastuskaavio esitettiin kunnille ensin suosituksena, sitten sitä yhtäkkiä verrattiin takautuvasti kuntavalvonnan vuoden 1998 seurantatuloksiin. Kunnilla ei ollut mahdollisuuksia edes yrittää noudattaa suosituksia, kun niille jo kerrottiin lopulliset havainnot.

Nämä tulokset

saivat julkisuudessa omat muotonsa, jossa punaisena lankana kulkivat erilaiset puutteet ja niihin liittyvät syytökset. Eräs näistä oli, että kunnat eivät täytä "lakisääteisiä velvoitteitaan", vaikka hihasta vedetyt suositukset olivat kovin kaukana laista.

Samaan aikaan kun elintarvikevirasto huomauttelee kunnille valvonnan epäkohdista, se antaa tiedotteita tehokkuudestaan. Näistä uusin on hedelmä- ja vihannestiskien valvonnan tehoisku ("Elintarvikevirasto tarkasti yli tuhat kasviserää", HS 17. 2. link {ETR=tl;HS20010217SI1YO02tx3.jtun.;all;hesa}).

Ei virasto eivätkä sen työntekijätkään tarkastaneet yhtään erää. Työn tekivät parjattujen kuntien terveystarkastajat ja muut viranomaiset. Elintarvikevirasto koordinoi ja keräsi tulokset.

Toivottavasti uusi elintarvikevirasto rauhoittuu ja lakkaa hakemasta lööppijulkisuutta. Asiallista olisi vaikkapa palata riskinarviointiin.

Suomessa kuolee vuosittain listeria monocytogeneksen aiheuttamiin infektioihin useita ihmisiä. EU-lainsäädännössä, joka on Suomessakin tietysti voimassa, listeriaa ei sallita maitopohjaisissa tuotteissa; lihavalmisteissa ja kalatuotteissa se ei kuitenkaan ole kielletty.

Mielestäni elintarvikeviraston pitäisi jonkin edellä mainitun neljän ministeriön kautta esittää, että hengenvaarallinen listeria määriteltäisiin sopimattomaksi kaikissa elintarvikkeissa.

Ellei se mitenkään käy kansallisesti, olisi syytä olla aloitteellinen unionissa. Listeria voi tappaa, nahistuneet salaatinlehdet tuskin.

Ihmisiä on myös

peloteltu lisääntyneillä ruokamyrkytyksillä. Tämäkin on jotenkin nivottu yhteen elintarvikevalvonnan tason kanssa. Tilastoissa kuitenkin on yhdistetty sekä ruoan että juomaveden aiheuttamat tapaukset. Kun nämä eritellään voidaan todeta, että riski sairastua juomalla hanavettä on moninkertainen verrattuna ruokariskiin.

Talousveden tuottajien eli satojen vesilaitosten laatujärjestelmien puuttuminen Suomessa onkin sitten ihan oman jutun aihe.

Lauri Merivirta

erikoiseläinlääkäri

(lihanjalostus ja lihahygienia) johtava hygieenikko Pori

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää