Mielipide

Helsingin kaupunki kantaa aktiivisesti vastuuta työttömistään

Tilaajille

Helsingin Sanomat kirjoitti näyttävästi (30. 3.{ETR=tl;HS20010330SI1KA012l3.jtun.;all;hesa} ja 7. 4.){ETR=tl;HS20010407SI1YO013wf.jtun.;all;hesa} työministeriön suunnitelmista organisoida uudelleen pitkäaikaistyöttömyyden hoitoa. Niissä työministeriö haukkuu Helsinkiä laiskaksi työllistäjäksi vetoamalla vain työllisyydenhoidon yhteen sektoriin, yhdistelmätuen käyttöön. Koin kirjoitukset ja niissä olleet valtionvirkamieslausunnot kohtuuttomiksi, suorastaan loukkaaviksi. Niistä syntyy täysin väärä kuva helsinkiläisten työttömyyden hoidosta.

Yhteistoiminta valtion kanssa on tähän asti onnistunut hyvin, tästä osoituksena työvoimatoimiston ja TE-keskuksen työvoimaosaston johtajien olo pysyvinä asiantuntijoina kaupungin työllistämistoimikunnassa. Yhteistyö on ollut avointa ja molempia osapuolia hyödyttävää. Kyseisen toimikunnan laatima työllisyysohjelma on edesauttanut työttömyyden puolittumista.

Myös tukityöllistäjinä olemme pitäneet itseämme mallikelpoisina. Työhallinnon meille budjetoimat määrärahat on käytetty, vain loppuvuodesta muualta työvoimapiiristä meille siirrettyjä rahoja on jäänyt aikapulan takia käyttämättä.

Kaupungin omat budjettipäätökset osoittavat, että kunnalliset päättäjät suhtautuvat työttömyyteen vakavasti. Viime valtuustokauden aikana Helsinki budjetoi työllisyydenhoitoon 1100 miljoonaa markkaa.

Tänä aikana valtion suhteellinen osuus työttömyydenhoidon kustannuksista on markkamääräisesti pienentynyt. Tiedot viime vuodelta kertovat myös palkkaperusteisten toimien (kunnallinen työmarkkinatuki, yhdistelmätuki, oppisopimustuki) osalta kaupungin osuuden nousseen jo lähes 60 prosenttiin aloitetuista toimenpiteistä.

Olemme halunnet olla työllisyysasioissa luovia tehden myös omia sovellutuksia ja kokeiluja. Ilmeisesti ainoana kuntana Suomessa olemme kannustaneet tukityöllistettyjä mahdollistamalla omin varoin, ilman valtion tukea, neljän kuukauden ns. Helsinki-jatkon tehtävissään menestyneille työllistetyille. Heitä on myös rekrytoitu pysyviin työsuhteisiin kaupungille. Järjestelmä on saanut työttömiltä runsaasti kiitosta.

Myös yhdistelmätukilaisia työllistävälle 250 järjestölle olemme myöntäneet viime vuonna kaikkiaan 565 hengen osalta Helsinki-lisän, joka on 1500 mk/kk.

Yhdistelmätuki ei kuitenkaan kartuta työssäoloehtoa samassa määrin kuin muu tukityö. Ansiosidonnaiselle työttömyysturvalle pääsy on siis vaikeampaa. Tämäkö lienee yksi syy valtion innostukseen kyseistä tukimuotoa kohtaan?

Työministeri Tarja Filatov esitti HS:n haastattelussa huolensa erityisesti alla 40-vuotiaiden pitkäaikaistyöttömyydestä. Hyvä näin. Helsinki on jo pari vuotta sitten havainnut saman ongelman ja aloittanut hankkeen, jolla pyritään auttamaan tämän väliinputoajaryhmän työhön paluuta. Valtiohan on tähän asti kiinnittänyt huomiota lähinnä työuran ääripäihin.

Eräässä toisessa haastattelussa ministeri peräänkuulutti sosiaalipuolen apua päihde-, mielenterveys-, ym. ongelmista kärsiville työttömille. Tähänkin haasteeseen olemme pyrkineet vastaamaan muuttamalla työllisyysorganisaatiotamme niin, että kaupungin sosiaalitoimi on kiinteästi osa sitä.

Kaupunginhallitus lähetti alkuvuodesta työministeriölle kirjeen, jossa kannettiin huolta työvoimakoulutuksen määrärahojen vähenemisestä ja työvoimatoimiston henkilöstön supistuksista. Ministeri ei luvannut muutoksia määrärahapäätöksiin mutta kiitti kaupunkia aktiivista asenteesta työllisyyden hoidossa ja piti tärkeänä hyvän yhteistyön jatkumista.

Voimme edelleen vakuuttaa vilpitöntä yhteistyötahtoamme. Lupaamme myös kantaa vastuumme helsinkiläisten työttömien saattamiseksi työn ja elämän syrjään kiinni.

Arno Stam

puheenjohtaja (sd)

Helsingin kaupungin työllistämistoimikunta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Lasten ruutuaika ei saisi ylittää paria tuntia päivässä, sanoo silmälääkäri: ”Laitteiden tuijotus on jo nyt lisännyt lasten silmävaivoja, emmekä tiedä, mitä puhelin ja tietokoneet oikeasti tekevät silmille”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää