Mielipide

Asuinrakentaminen ei pilaa kulttuurimaisemaa

Tilaajille

Pekka Kähkösen kirjoitus "Säästäkää Hämeenlinnan kulttuurimaisema" (HS 7. 4. link {ETR=tl;HS20010407SI1MP013v0.jtun.;all;hesa}) oli suunnattu ns. Sairionrannan kaavoittamista vastaan, koska se kirjoittajan mielestä pilaisi Hämeenlinnan kulttuurimaisemaa. Kirjoituksessa oli asiavirheitä, joten haluan kaavoituksesta vastaavana virkamiehenä tuoda esiin oman näkemykseni. Kuntalaisilla on jo uuden maankäyttö- ja rakennuslainkin perusteella oikeus omaan mielipiteeseen kaava-asioissa, mutta julkisuudessa esitettyinä niiden tulisi perustua tosiasioihin.

Jo otsikko antaa lukijalle mielikuvan, että kaavahanke tuhoaisi jonkin kulttuurimaiseman.

Kyseessähän on entinen teollisuusalue, joka sijaitsee Vanajaveden äärellä siten, että pohjoiseen menevä päärata erottaa sen vesistöstä. Alueelta on lähes kaikki rakennukset purettu ja se on nykyisellään varsin lohduton maantäyttöalue.

Sairionrannan kaava-alue, pinta-alaltaan noin 13 ha, on asutuksen ympäröimää, pääosin teollisuuskorttelialuetta, jossa on ollut Metsä-Serlan teollisuustoimintoja ja pois siirtyvä turkistehdas. Alueen pohjoisosassa on muutama rakennettu asuintontti. Alue on lähes kokonaan yksityisomistuksessa.

Teollisuusalueen historia alkaa jo 1911, jolloin alueelle perustettiin lankarullatehdas. Ensimmäinen asemakaava on vuodelta 1936, jolloin alueella toimi jo vaneritehdas. Tämän jälkeen aluetta on laajennettu yhteensä kuudella eri kaavamuutoksella, joista viimeisin on 1980-luvulta.

Missään vaiheessa laajennushankkeet massiivisine teollisuusrakennuksineen eivät ole pilanneet kulttuurimaisemaa. Teollisuusrakennusten mahdollinen säilyttäminen käyttötarkoitusta muuttamalla oli kaavatyön ensimmäinen vaihe.

Kun nyt teollisuuskausi, ympäröivän asutuksen onneksi, on lopullisesti ohi, niin tuhoaisiko tuleva, kevyempi ja väljempi asuntorakentaminen, rannan ja asutuksen väliin tulevine puistoineen, Vanajaveden vastakkaisen rannan kulttuurimaiseman?

Tähän ovat kuluneen kaavaprosessin aikana antaneet oman lausuntonsa mm. museovirasto ja kuntayhtymän ympäristöosasto, eikä kummallakaan ole ollut huomautettavaa. Hanke on ollut esillä myös Vanajaveden laakson selvitystyöryhmässä, joka tulevaa yleiskaavatyötä varten on selvittänyt Vanajaveden rantojen maisemia ja luontoa.

Ympäristöministeriölle hanketta on esitelty Hämeenlinnan kansallisen kaupunkipuiston valmistelun yhteydessä, eikä se ole ollut esteenä kaupunkipuiston saamiselle.

Asiavirheistä oikaistakoon muutama. Alue ei sijaitse vastapäätä linnaa, kuten kirjoituksessa esitetään, vaan runsaan puolen kilometrin etäisyydellä siitä. Tosin näköyhteys linnaan on kuten myös ydinkeskustaan. Alue sijaitsee Vanajaveden vastakkaisella puolella. Kaavaehdotus sisältää kymmenen nelikerroksista kerrostaloa.

Kaavahanke on ollut vireillä jo 1990-luvun alusta lähtien, välillä tosin pysähdyksissä lamavuosien ja rautatien oikaisuun liittyneiden selvitysten takia.

Lopullisen kaavan teko alkoi parisen vuotta sitten. Kaavahanke on mainittu joka talouteen jaettavissa kaavoituskatsauksissa jo useita vuosia ja viime vuosina katsauksessa on ollut kaavaluonnos mukana.

Kaavan tavoitteista ja luonnoksesta on pidetty asukastilaisuuksia ja siitä on kerrottu usein niin paikallisradiossa kuin lehdissäkin. Suunnitelmat ovat olleet nähtävillä kaavoitustoimiston lisäksi myös kirjastossa ja kaupungin kotisivuilla. Virallisen kuulemisen aikana jätettiin vain yksi muistutus, joka sinänsä oli myönteinen hankkeelle, mutta siinä ehdotettiin alueen liikennejärjestelyihin pientä muutosta.

Seppo Kukkonen

asemakaava-arkkitehti

Hämeenlinnan kaupunki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää