Mielipide

Miten pääsisimme tyhmistä eroon?

"Pelkkä älykkyys

Tilaajille

Emeritusprofessorit Yrjö Ahmavaara ja Tatu Vanhanen julistavat uudessa kirjassaan "Geenien tulo yhteiskuntatieteisiin" geenien keskeistä vaikutusta sekä ihmisten käyttäytymiseen että yhteiskunnan rakenteisiin. Ahmavaara korostaa älykkyystestein mitattavan yleisälykkyyden merkitystä tietoyhteiskunnassa.

Vanhanen uskoo vahvasti 1800-luvun darwinilaiseen ajatteluun ja sen sovelluksiin yhteiskuntatieteissä. Ensin on paljastettava yhteiskunnan sairausilmiöt ja sitten rakennetaan paremman yhteiskunnan perusta tutkimalla, mitkä ovat "optimaaliset eriarvoisuuden tasot", hän ehdottaa.

Kirjan mukaan

johtajuus ja valta kuuluvat luonnostaan älykkäille ja voimakkaille, yleensä miehille. Jos naistutkijat ymmärtäisivät suurikokoisen munasolunsa merkityksen hoivaroolinsa määrääjänä ja jos rauhan- ja konfliktintutkijat tunnustaisivat darwinilaisen olemassaolon taistelun välttämättömyyden ja aggressiivisuuden geneettiset juuret, tutkimus edistyisi, Vanhanen neuvoo.

Ahmavaara on korostanut ennenkin älykkyyden tärkeää merkitystä sekä yksilön että yhteiskunnan menestymisessä. Testien mittaama yleisälykkyys onkin arvokas ominaisuus. Älykäs pystyy loogiseen ajatteluun ja hänellä on edellytykset oppia helposti uusia asioita.

Pelkkä älykkyys

ei kuitenkaan takaa kenenkään saavutuksia. Moni älykäs on vaatimattomassa ammatissa, koska opiskelumotivaatio on puuttunut tai ymmärtämätön ympäristö on aiheuttanut psyykkisiä ongelmia. Varsinkin poikkeavan älykkäät lapset vaativat tukea ja ymmärrystä, jotta eivät eristäytyisi, katkeroituisi ja käyttäisivät älykkyyttään viisaasti.

Älykkyystestit eivät paljasta läheskään kaikkea lahjakkuutta. Riittääkö älykkyysosamäärä ja kolme testein mitattavaa persoonallisuuden piirrettä kertomaan, mikä ihminen on? Tuskinpa vain.

Ahmavaara kuitenkin uskoo, että testejä voidaan soveltaa kuin insinööritieteissä. Psykopaattisia persoonallisuuden piirteitä omaavia tulee rangaista huonosta käyttäytymisestä tehokkaasti jo lapsina, ehdottaa Ahmavaara.

Kukahan nämä

lapsipsykopaatit seuloisi luotettavasti? Totalitaarisissa valtioissa ihmisten luokittelu mielisairaiksi, vajaamielisiksi tai luonnevikaisiksi on tosin aina ollut helppoa. "Tietoyhteiskunnan vihollinen", "hyvinvointiyhteiskunnan loinen", "kasvatustieteilijä" ja "negroidi-kaukasoidi hybridi" eli "Amerikan neekeri" voisivat olla esimerkkejä tautinimikkeistä Ahmavaara - Vanhasen mitta-asteikolla.

Ahmavaara perustelee yksipuoliset näkemyksensä loogisesti, älykkään luonnontieteilijän tavoin. Hän uskoo varmasti olevansa oikealla asialla halveksiessaan niitä, jotka korostavat kasvatuksen ja kulttuurin vaikutuksia ihmisen kehitykseen.

Vanhasen mukaan ihmisten väliset geneettiset erot ovat tosiasia, joka aiheuttaa myös pysyvää eriarvoisuutta. Rodut ovat eriarvoisia, miesten ja naisten eriarvoisuus perustuu geeneihin, perimä vaatii myös kilpailemaan muita vastaan tarjolla olevista eduista.

Rotujen välisessä

kilpailussa Afrikan lämmössä laiskotellut negroidirotu on jäänyt historian kulussa tyhmäksi, kun taas karuihin oloihin kotiutuneet idän mongoloidit ja Euroopan kaukasoidit ovat kehittäneet ankarassa olemassaolon taistelussa älynsä geneettiseksi potentiaaliksi, Vanhanen uskoo.

Kun Vanhanen alkaa pohtia geneettisen typeryyden vaatimia toimenpiteitä, on syytä valpastua. Hän esitteli jo muutamia vuosia sitten julkaistussa artikkelissaan "The Consequences of Variable Intelligence" hyvin myönteisessä sävyssä amerikkalaisen Seymour W. Itzkoffin ajatuksia ja ilmoitti olevansa samaa mieltä melkein kaikesta.

Itzkoff on suositellut mm. sitä, että työpaikat annettaisiin ensisijaisesti perheellisille miehille ja sosiaalisen asteikon yläpäähän sijoittuville älykkäille pariskunnille pitäisi säätää rangaistusvero, elleivät he hanki lapsia. Tyhmien lisääntymistä pitäisi estää lainsäädännöllä.

Vanhanen kertoi artikkelissaan, ettei oikein usko suostuttelevien lakien tehoon, vaan valtion valvoma pakkoabortti saattaisi tulla kyseeseen lisääntymislakeja rikkoville naisille. Vanhanen kuitenkin pesi kätensä ilmoittamalla, että hänellä itsellään ei ole kantaa asiaan: "I don't know." Sosiaaliturvaa

Vanhanen ei täysin hylkää. Yksi peruste on se, että älykkäällekin voi syntyä tyhmä jälkeläinen tai hän itse voi vammautua.

Ajan hengessä liikkuva puhe ihmisen kloonaamisesta ja huippuyksilöistä sopii hyvin kirjan henkeen. Kun geenit pakottavat, kun äly, rotu, sukupuoli, isä tai Johtaja käskee, minkäs poloinen valioyksilö teet.

Yksisilmäinen

typeryys yhdistyneenä korkeaan älykkyyteen on valitettavan yleinen ja vaarallinen yhdistelmä. Esimerkiksi Hermann Göringin älykkyysosamäärä 138 oli huipputasoa, kuten muidenkin Hitlerin lähimpien miesten. Älykkyys yhdistyneenä ihmisyyteen ja viisauteen on maailman toivo.

Ihmisyyttä ei tarvitse mitata, se näkyy tekoina, lasten, vanhusten ja heikkojen hoivaamisena, elämän ja ihmisarvon kunnioittamisena, siinä, että yrittää ymmärtää kuoleman osana elämää. Älykkäät tiedemiehet voivat auttaateoillaan maailman pelastamisessa tai tuhota sen.

Kari Uusikylä kasvatustieteen professori

opettajankoulutuslaitos Helsingin yliopisto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää