Mielipide

Tove Jansson saakoon Nobelin palkinnon

"Nyt on todella

Tilaajille

Ruotsissa ja Norjassa on kerätty valtavasti nimiä Astrid Lindgrenin, s. 1907, kirjallisuuden Nobelin palkinnon puolesta. Peppi Pitkätossun, mestarietsivä Kalle Blomqvistin, Vaahteramäen Eemelin, Melukylän lasten, Katto-Kassisen jne. luojan hyväksi kerätyt listat on luovutettu Ruotsin akatemialle.

Nyt on todella korkea aika muistaa kirjallisuuden unohtunut perusta, lastenkirjallisuus.

Ehdokkaani on kuitenkin jo vuosia ollut Astrid Lindgreniä monipuolisempi, laaja-alaisempi ja syvällisempi, pohjoismainen ja maailmanlaajuisesti arvostettu kirjailija ja taidemaalari: Tove Jansson.

Tove Janssonin Muumilaakso-sarja ja muu lastenkirjatuotanto on moniulotteista, mielikuvitusta rikastuttavaa, jännittävää, ihmissuhteita ja ongelmia pohtivaa ja erittelevää kerrontaa ja draamaa, jolla on viisasta annettavaa hyvinkin eri ikäisille lukijoille, myös aikuisille. Joku toinen voi esittää lisää myönteisiä superlatiiveja.

Janssonin runot,

novellikokoelmat ja muistelmat korostavat inhimillistä, humaania ja suvaitsevaa elämän, ihmisen, ympäristön ja luonnon ymmärtämistä ja arvostamista. Hänen tuotantoaan leimaa suuren taiteilijan tyyli ja säteilevä viisaus.

Inhimillinen ja humaani on ollut myös hänen suhtautumisensa, vuorovaikutuksensa ja ystävyytensä nuorimpiinkin lukijoihinsa. Ei niin pientä lukijaa, ettei suuri kirjailija olisi aktiivisimpana luomiskautenaan silti ennättänyt ilahduttaa vastauksellaan, ja usein uniikilla taideteoksellaan, tikkukirjaimin tai koukeroisin käsialoin rustattujen korttien ja kirjeiden lähettäjiä eri puolilla maailmaa.

Etevät ammattikriitikot ja kirjallisuuden professorit osaavat pukea perustelut estetiikan oikeaan sisältöön ja muotoon.

Ruotsin akatemia

pyytää myös suomalaisilta kirjallisuuden valituilta edustajilta vuosittain ehdokkaita Nobelin kirjallisuuden palkinnon saajiksi. Näitä kuulemma usein rutinoidusti tehtyjä ehdotuksia ei muistini mukaan ole liiemmälti julkisesti käsitelty, ja vaikka pyynnöt ovatkin kirjallisuuden alan ammattilaisille tarkoitettuja, vaihtoehdoista ja ehdokkaista on hyvä avoimesti keskustella.

Suurta kotimaista ehdokasta Paavo Rintalaa ei enää ole. Paavo Haavikkoa on kuulemma esitetty 15 vuotta. Kotimaiset vakavimminkin kysymykseen tulevat runoilijat ovat vierailla kielialueilla valitettavan tuntemattomia.

On harvoja muitakin mahdollisia ehdokkaita, mutta myös heistä jokaisen läpimenolla on realistisesti ajatellen paljon vaikeampia esteitä kuin Tove Janssonin tuotannon ja kansainvälisen tunnettavuuden kohdalla. Osan mahdollisuuksia heikentää se, että heidän edustamansa sanataiteen laji on äskettäin ehkä moneenkin kertaan palkittu.

Eikö siis ole järkevää ajaa voimakkaasti ja yhteen hiileen puhaltaen ehdokasta, jolla pitäisi olla tosiasiallisia läpimenon mahdollisuuksia?

Kysymys on keskeisen tärkeän mutta Nobel-komitean pitkään unohtaman kirjallisuuden alueen arvostamisesta ja huomioimisesta, mutta samalla tietysti arvostuksen osoitus Tove Janssonin koko laajalle kirjalliselle tuotannolle.

Asialla on kiire - ajatusta on pohdittu pienissä kotimaisissa piireissä vuosikausia tekemättä mitään niin näkyvää hankkeen hyväksi kuin mihin ruotsalaiset ja norjalaiset ovat nyt ryhtyneet. Tove Janssonkaan ei enää ole aivan nuori, hän on syntynyt vuonna. 1914. Senkin vuoksi hankkeeseen pitää nyt toden teolla herätä.

En pidä mitenkään tyylittömänä sitäkään, että lastenkirjallisuuden Nobelin palkinto myönnettäisiin jaettuna kahdelle upeaa jälkeä tehneelle pohjoismaiselle uranuurtajalle.

Kirjallisuuden Nobelia ei ole miesmuistiin myönnetty yhtä useammalle, mutta en näe esteitä sille, että kaksi alan suvereenia edistäjää saisi arvostuksen samoin kuin usein on käynyt taloustieteen, fysiikan, kemian, lääketieteen ja rauhan Nobeleissa.

Päin vastoin se tuntuisi tässä joidenkin mielestä ehkä hankalassa tilanteessa hyvin korrektilta ja oikeudenmukaiselta ratkaisulta, vaikka omat sympatiani ovatkin tuotannoltaan sisällöllisestikin laaja-alaisemman mestarin kannalla.

Ilman virallista

ehdotusoikeutta ehdotan kirjallisuuden Nobelia Tove Janssonille ja Astrid Lindgrenille.

Ehdotukseeni minulla lienee yhtäläinen oikeus kuin kymmenillätuhansilla Ruotsin ja Norjan kansalaisilla, jotka ovat allekirjoittaneet Lindgreniin liittyviä vetoomuksia.

Haluan nostattaa kansainvälisen julkisen liikkeen Tove Janssonin Nobelin palkinnon hyväksi. Toivon, että viralliseen esitykseen valitut Suomessa tekevät kiireesti hyvin perustellun ehdotuksen Ruotsin akatemialle ja siten valvovat lasten ja nuorten kirjallisuuden etuja - ja samalla Suomenkin, sillä edellisestä, toistaiseksi ainoasta kirjallisuuden Nobelistamme on jo 67 vuotta.

Olisiko suosittelijoina

myös valtakunnan johtavia sympaattisia "Muumimammoja" ja "Muumipappoja", jotka ymmärtävät tulevaisuuden, lasten, nuorisotyön, kirjallisuuden, uteliaisuuden ja rohkeuden merkityksen elämässä, politiikassa ja yhteiskunnassa? Tällaisia ominaisuuksia Tove Janssonin tuotanto muun muassa edustaa.

Kunniatohtori ja professori Tove Jansson on saanut lukuisia kansainvälisiä tunnustuksia, Ruotsin akatemian suurta palkintoa 1994 myöten. Mutta piste iin päältä puuttuu. Se ei varmastikaan ole hänelle henkilökohtaisesti merkitsevää, mutta merkitsevää se on maailman lapsille , nuorille ja tuleville lukeville sukupolville. Myös lasten asiaa ajavat kansainväliset järjestöt voisivat toimia Ruotsin akatemian suuntaan lasten kirjallisuuden arvostuksen puolesta!

Jukka-Pekka Lappalainen

tiedetoimittaja

Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää