Mielipide

Metadoni ei ongelmaton - pakkohoito vielä pahempi

Tilaajille

Psykiatrian dosentti Heikki Vartiainen kaipaa eettistä keskustelua 20. 6. link {ETR=tl;HS20010620SI2KA03j3t.jtun.;all;hesa} HS:lle antamassaan haastattelussa metadonihoitoon liittyen. Yhteiskunnan tulisi hänen mielestään tarjota ennen metadonihoitoa kuukausia kestäviä tahdosta riippumattomia hoitoja. Metadonin hän sallisi vasta jos tämä nykyisen lainsäädännön vallitessa mahdoton hoitovaihtoehto ei johda huumeista irrottautumiseen. Professori Jouko Lönnqvistin Huumausaineiden käyttäjien hoitoa käsitelleessä toimikunnan mietinnössä ei esitetä dosentti Vartiaisen mallin mukaista, kuukausia kestäviä tahdosta riippumattomia hoitoja metadonin tilalle, vaan nopeaa ylläpito- ja korvaushoito-ohjelmien laajentamista.

Olen päätoimisena päihdelääkärinä seurannut pääkaupunkiseudun vaikeutunutta huumeongelmaa vuodesta 1989 alkaen. Arviot hoitoa tarvitsevista vaikeasti opiaattiriippuvaisten määristä ovat kymmenkertaistuneet kymmenen vuoden aikana.

Merkittävä puheenvuoro hoitojen sekä lääketieteellisestä merkityksestä että eettisestä oikeutuksesta käytettiin vuonna 1999 Suomen Akatemian ja Duodecim seuran konsensuskokouksen ja konsensuslausuman muodossa. Siinä hoito-ohjelmien laajentamista ja matalan kynnyksen hoito-ohjelmien kehittämistä asetuttiin tukemaan.

Ylläpitohoidot ovat yleistyneet kaikkialla länsimaissa. Joitain vuosia sitten hoitojen piirissä arvioitiin olevan puoli miljoonaa potilasta.

Hoito-ohjelmia on ollut toiminnassa vuodesta 1964 alkaen, joten raportteja dosentti Vartiaisen kuvaamista "tahdottomista kroonikoista" hoidon komplikaatioina olettaisi löytyvän maailman lääketieteellisestä kirjallisuudesta runsaasti, mikäli väittämälle olisi löydettävissä tieteellistä näyttöä.

Kansainvälisellä foorumilla on yleinen kehitys opioidiriippuvaisten käyvän hoidon linjavalinnoissa ollut metadoni- ja muita korvaus- ja ylläpitohoito-ohjelmien hyväksyminen "pakkohoito-ohjelmien" kehittämisen asemesta. Yritykset kehittää "pakkohoito-ohjelmia" kestivät 40 vuotta, kun USA:ssa 1920-luvun alussa tapahtuneen heroiiniylläpitohoitoklinikoiden kiellon jälkeen yritettiin 1960-luvun alkuun saakka soveltaa erilaisia pakkohoidon menetelmiä käyttäen vankiloita ja muita hoito-ohjelmia.

Tulokset olivat huonoja ja ongelma paisui, kunnes metadoniohjelmia alettiin kehittää. Dosentti Vartiaisen havaitsema ilmiö, että opiaattiriippuvainen ei pääse irti metadonilääkityksestä, on luonnollinen ja sairauden krooniseen perusolemukseen liittyvä. Suuri osa kroonisesti opiaattiriippuvaisista, kuten diabeetikoistakin tarvitsee tilansa vähäoireisena pitämiseksi säännöllistä lääkehoitoa.

Metadonihoitoon liittyy myös ongelmia. Yksi suuri ongelma on kyseisen toksisuus Vartiaisen mainitseman vahvan riippuvuuspotentiaalin rinnalla. Uudemman lääkitsemistavan buprenorfiiniylläpito- tai korvaushoidon on todettu olevan tässä mielessä turvallisempaa.

A-klinikkasäätiön yksiköissä on vuodesta 1998 alkaen kertynyt kokemusta sekä vieroitus- että korvaushoidoista. Alustavien tulosten mukaan vieroituskin näyttäisi olevan helpommin toteutettavissa kuin vanhemman polven lääkityksellä. Ulkomaisten tutkimusten ja kliinisten kokemusten mukaan lääkehoitoa voidaan siirtää erityisyksiköistä turvallisesti myös perusterveydenhuoltoon.

Ruotsalainen psykiatri Leif Grönblad tutki 1980-luvulla metadonihoitojonossa olevien ja hoitoon päässeiden potilaiden kuolleisuutta ja totesi kahdeksan vuoden seuranta-aikana lähes 50 prosentin menehtyneen jonossa, kun hoitoon päässeistä noin 90 prosenttia oli hengissä.

En toivo eettisistä syistä, että samankaltaisia ihmiskokeita eli hoitoon pääsyn ahdasta porttia testattaisiin enää Suomessa, kun tulokset ovat tiedossa. Ruotsissa oli tuona aikana myös dosentti Vartiaisen peräänkuuluttama tahdosta riippumattoman hoidon vaihtoehto, mutta se ei auttanut kyseistä potilasryhmää pysymään hengissä.

Vuoden 1999 konsensuskokous ei hylännyt ylläpitohoitovaihtoehtoa lääketieteellisesti tai eettisesti perusteettomana, vaan suositti hoitojen kehittämistä.

Hoitamatta jättäminen tai sellaisten hoitovaihtoehtojen esittäminen, joiden onnistumiselle ei USA:ssa saatu näyttöä 40 vuoden aikana eikä Ruotsissa 1980-luvulla, ei ole ilman uutta tutkimusnäyttöä eettisesti perusteltua.

Antti Holopainen ylilääkäri

puheenjohtaja Päihdelääketieteen yhdistys ry Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Lautakunta tyrmäsi Helsingin suurmoskeijan: tonttia ei varata, pääsyynä hankkeen rahoituksen alkuperä

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  7. 7

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää