Mielipide

Kuka saa arvostella Israelia?

"Ongelmana on valitettava taipumus nähdä kaikki kritiikki elämän tai kuoleman kysymyksenä."

Tilaajille

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan Israelin miehityspolitiikkaa koskenut lausunto on herättänyt ennustettavissa olleen kohun. Lausunnossa ei sinänsä ollut mitään erityistä. Sanoessaan Israelin politiikan olevan palestiinalaisia nöyryyttävää, alistavaa ja köyhdyttävää Tuomioja oli samoilla linjoilla kuin esimerkiksi YK:n pakolaisjärjestö UNCHR:n asiaan keväällä perehtynyt kansainvälinen työryhmä, Tanskan Punainen risti, Amnesty International ja lukuisat israelilaiset kansalaisjärjestöt.

On kiistatonta, että osittaisesta vetäytymisestä huolimatta miehitys loukkaa palestiinalaisten ihmisoikeuksia kollektiivisesta itsemääräämisoikeudesta omistusoikeuteen, liikkumisvapauteen, työnteon ja kaupankäynnin vapauteen ja ylipäänsä oikeusturvaan. Lisäksi valtaosa palestiinalaisista kärsii veden, sähkön ja ravinnon puutteesta samaan aikaan kun naapuriin rakennetut siirtokunnat kukoistavat.

Niin terveelle järjelle kuin yhteiskuntatieteillekin on selvää, että juuri tämänkaltaiset jatkuvat loukkaukset johtavat väestön radikalisoitumiseen ja uskonnollisten ääriliikkeiden kannatuksen kasvuun. Kiihkouskovaisuus ei ole nykyisen kriisin syy vaan pitkittyneen miehityksen seuraus.

Miksi Tuomiojan

haastattelu herättää niin suurta kohua, että Israelin ulkoministerilläkin on aikaa puuttua siihen? Osittain kyse on epäilemättä väärinymmärryksestä - Shimon Peres ehkä luulee Tuomiojan verranneen Israelia natsi-Saksaan. Toinen tärkeä tekijä on monien vahva samastuminen syyttä vainottuihin juutalaisiin, jotka ovat vihdoin saaneet oman valtionsa.

Ongelmana on valitettava taipumus nähdä kaikki kritiikki elämän tai kuoleman kysymyksenä. On ennalta selvää, ettei Israel voi tehdä mitään väärin. Jos väittää muuta, on joko "täysin tietämätön" tai sitten pahantahtoinen, antisemiitti tai uusnatsi. Jos esimerkiksi arvostelee maan pirstomista elinkelvottomiin vyöhykkeisiin vain juutalaisille sallituilla teillä tai palestiinalaisten peltojen polttamista uusien siirtokuntien tieltä, ilmaisee muka samalla hyväksyvänsä terrori-iskut.

Maailmalla tämä

on johtanut mustien listojen laadintaan ja henkilöön kohdistuviin hyökkäyksiin arvostelijoita kohtaan. Toivottavasti Suomessa keskustelu pysyy asiatasolla. Onhan päivänselvää, että yhden osapuolen väkivallan paheksuminen ei merkitse toisen osapuolen väkivallan hyväksymistä - oikeutettujakin tavoitteita on lupa ajaa vain oikeutetuilla keinoilla.

Kolmas syy heikolle kritiikinsietokyvylle on uskomus, jonka mukaan kovat otteet ovat välttämättömiä Israelin turvallisuudelle. Kovan linjan mukaan palestiinalaiset eivät tyydy vähempään kuin juutalaisvaltion täydelliseen tuhoon - muu on hämäystä.

Monet näkevät Ehud Barakin viimevuotisen, palestiinalaisille jopa 94 prosenttia miehitetyistä alueista tarjonneen ehdotuksen hylkäämisen selvänä merkkinä tästä. Barakin ehdotus olisi kuitenkin jakanut Palestiinan neljään kantoniin, joiden liikennettä, kauppaa, vedenkäyttöä ja puolustusta Israel olisi kontrolloinut, eikä se tunnustanut miljoonien palestiinalaispakolaisten asemaa.

Tarjouksen hylkäämisessä ei siis ollut kyse ahneudesta tai tuhoamisvimmasta, vaan pyrkimyksestä aitoon itsenäisyyteen. Eikä itsenäinen Palestiina olisi uhka Israelin turvallisuudelle.

Kylmän sodan

päättymisen myötä sotilaallinen hyökkäys Israelia vastaan tuli käytännössä mahdottomaksi. Ja kuten ennakkotapaukset osoittavat, terroria kannattavien ääriliikkeiden kannatus ja toimintamahdollisuudet romahtaisivat, mikäli tavalliset palestiinalaiset pääsisivät vihdoin vapaasti tavoittelemaan yhteistä ja yksityistä hyvinvointia turvattujen rajojen sisällä. Ironista kyllä, paras tapa suojella israelilaisia palestiinalaisilta on suojella palestiinalaisia israelilaisilta.

On myös omalla tavallaan ironista, että israelinjuutalaisen israelilaisessa lehdistössä esittämänä Tuomiojan lausunto ei olisi herättänyt minkäänlaista kohua. Esimerkiksi Peresin omaa työväenpuoluetta lähellä oleva Ha'aretz julkaisee jatkuvasti israelilaisten toimittajien kirjoituksia, jotka antavat huomattavasti raadollisemman kuvan palestiinalaisten arjesta Israelin paineessa.

Tuomiojaan kohdistunut kritiikki ilmentääkin surullisella tavalla samaa asennetta, joka on koko nykykriisin taustalla. Niin kauan kuin osapuolet uskovat olevansa ehdottomasti oikeassa ja kaiken ulkopuolisen arvostelun yläpuolella, aito dialogi on mahdotonta ja rauha jää haaveeksi.

Antti Kauppinen

tutkija

käytännöllisen filosofian laitos Helsingin yliopisto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  7. 7

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää