Mielipide

Laajakaistaverkko jokaiseen kotiin?

"Valtiovalta on jäävännyt itsensä teknologian valitsijana."

Tilaajille

Ruotsi rakentaa verovaroin ja EU:n tuella laajakaistaverkkoa joka kotiin. Suomessa valtiovalta levittelee käsiään ja esittää, että markkinat hoitavat asian.

Tällä tarkoitettaneen sitä, että teleoperaattorit rakentavat verkon liiketaloudellisin perustein, kunhan teknologia on kypsää. Sanotaan myös, että verkko olisi niin kallis ja että meillä ei ole siihen varaa.

Laajakaistaverkon

rakentamisen on sanottu maksavan noin 3,5 miljardia euroa (21 mrd mk) eli noin 1244 euroa (7400 mk) lankapuhelinliittymää kohti. Jos summaa arvioidaan liiketaloudellisin perustein teleoperaattorin liiketoimintamallin valossa, investointi ei ole kannattava varsinkaan kun laajakaistaliittymässä kotimaan puhelut voitaneen tarjota kiinteällä kuukausimaksulla. Loppukäyttäjät siis säästävät puhelukuluissa. Tosin myös operaattorit säästäisivät toimintojen yksinkertaistuessa.

Ansaitakseen rahaa operaattoreiden olisi kehitettävä kokonaan uusia maksullisia palveluita korvaamaan menetettäviä puhelutuloja. Vaikka sellaisia keksittäisiinkin, laajakaistaverkkoinvestoinnin takaisinmaksuaika olisi helposti kymmenen vuotta. Siispä markkinat eivät hoida tätä asiaa kuntoon ainakaan haja-asutusalueilla.

Nykyiset

teleoperaattorimme eivät rakenna markkinaehtoisesti joka kotiin laajakaistayhteyttä näkyvissä olevassa tulevaisuudessa. Tai jos rakentavat, se tulee käyttäjille kalliiksi.

Jos verkon rakentamiskustannusta arvioidaan paikallisen yhteisön, käyttäjän tai kunnan kannalta, onko tuo 1244 (7400)/liittymä paljon? Jos kunta saa uusia veronmaksajia rakentamalla verkon, investointi voi maksaa itsensä jopa alle vuodessa. Käyttäjälle summa on pienempi kuin mitä kohtalaista tuloa ansaitseva perhe maksaa vaikkapa yhden lapsen päivähoidosta vuodessa.

Jos summaa vertaa vaikkapa kiinteistön tavallisiin kuluihin, esimerkiksi omakotitalon lämmityskuluihin vuodessa, taas havaitaan, että verkon rakentaminen on varsin kohtuullinen investointi elämän laatuun. Onhan siitä iloa ja hyötyä moniksi kymmeniksi vuosiksi.

Liittymän kautta voisimme katsella digi-tv-ohjelmat ja kuunnella radio-ohjelmat juuri silloin kun haluamme, voisimmepa saada seurattavaksemme mielivaltaisen monta tv- ja radiokanavaa.

Hyötynä henkistä

työtä tekevälle on, että kotona voi tehdä sen jälkeen töitä yhtä tehokkaasti kuin toimistossa. Niinpä moni voisi työskennellä kotona päivän pari viikossa. Voisimme myös siirtää kaiken asiointimme kunnan ja valtion kanssa pääosin verkkoon. Hajautettu ja paikallinen liiketoiminta, joka suuntautuu joko kansallisille tai jopa maailmanlaajuisille markkinoille saisi aivan uudet edellytykset.

Mikä siis neuvoksi? Valtiovalta on jäävännyt itsensä teknologian valitsijana. Useilla paikkakunnilla kuntayhtymät ovat ottaneet aloitteen käsiinsä, laittaneet kaapeliauran traktorin perään ja vetävät kuitua pitkin pellonpientareita.

Tässä onkin mielestäni ratkaisu pulmaan. Tarvitsemme enemmän paikallista aloitteellisuutta, tarvitsemme uudet ei-kaupalliset "nettiyhdistykset", jotka verkottavat tämän maan talkoohengessä käyttäjien, kiinteistöyhtiöiden ja kuntien voimin.

"Yhdistysten" tehtävä olisi ensisijaisesti vastata nykytoimijoilta tyydyttämättä jäävään kysyntään. Valtiovalta ei tässä mielestäni voi jäädä sivustakatsojaksi, sitä tarvitaan mukaan talkoisiin.

Valtion suoranainen

tehtävä on luoda tälle kehitykselle tavoitteelliset, juridiset puitteet. Valtiovallan tulisi myös luoda tällaiselle uudelle ei-kaupalliselle toiminnalle suotuisat olosuhteet investointiavustuksin ja esimerkiksi syrjäseutujen erityiskohtelun avulla.

Erityisen merkittävä valtiovallan panos voisi olla maaseudun verkottamisessa. Onhan investointi laajakaistaverkkoon omiaan patoamaan maaltapakoa, joka aiheuttaa suuria kustannuksia koko yhteiskunnalle.

Jos valtio on juuri äsken ansainnut noin 6,7 miljardia euroa (40 mrd mk) myymällä Soneran osakkeita ja osallistuu parhaillaan Soneran uusosakeantiin yli 0,5 miljardilla eurolla (3 mrd mk), valtiolta löytyy varmasti rahaa lähimpien vuosien aikana tähän investointiin kansalliseen kilpailukykyymme ja yhteiseen hyvinvointiimme.

Valtion rooli voi olla kilpailua edistävä mutta teknologianeutraali. Teknologiavalinnat voi jättää tehtäviksi paikallisesti. Tietenkin myös käyttäjien on oltava valmiita maksamaan osansa. Tavoitteeksi voimme ottaa vaikkapa koko maan verkottamisen viidessä tai kymmenessä vuodessa.

Raimo Kantola

teletekniikan professori

Teknillinen korkeakoulu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Lasten ruutuaika ei saisi ylittää paria tuntia päivässä, sanoo silmälääkäri: ”Laitteiden tuijotus on jo nyt lisännyt lasten silmävaivoja, emmekä tiedä, mitä puhelin ja tietokoneet oikeasti tekevät silmille”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää