Mielipide

Töölönlahden on mahdollista todella kukoistaa

"Töölönlahden asemakaavan keskeinen osa on yli kymmenen hehtaarin puisto."

Tilaajille

On luonnollista, että Töölönlahden alueen tulevaisuus kiinnostaa ja herättää voimakkaita tunteita. Se on Helsingin ydinaluetta ja kahden vallankäyttäjän - eduskunnan ja Helsingin Sanomien - välimaastossa. Ja kun siihen vielä lisää tavoitteellisen politiikan teon, tunnelman viritys on valmis. Tämän ovat varmasti kaikki poliittiset päättäjät saaneet kokea.

Keskustelun laineiden käydessä korkeimmillaan, ja kun ei oikein aina tiennyt, puhutaanko edes samasta alueesta tai samasta asiasta, oli pakko käydä usein Töölönlahden alueella. Katsella maisemaa eduskuntatalon portailta ja alhaalta makasiinien ympäriltä. Kuljeskella asfaltin peittämällä parkkialueella, kuunnella junien jyskytystä ja miettiä, pitääkö tämän paikan aina olla tällainen. Eikö helsinkiläisillä todella ole oikeus saada tästä alueesta viihtyisä ja elävä?

Minusta Töölönlahti

pitää rakentaa musiikin ja virkistyksen keitaaksi. Siihen valtuuston käsittelyyn tuleva asemakaavaehdotus antaa hyvät mahdollisuudet.

Töölönlahtea on tarkasteltava sen käyttöhistorian perusteella. Alue on vanhaa merenpohjaa. Se on ollut maaseutua ja huvilakaupunginosaa. Sitä on hallinnut teollisuus, ratapiha ja nyt vihdoin alue on osa ydinkeskustaa. Tämän hetken tavoitteena on palauttaa Töölönlahti ns. juurilleen, mutta urbaanissa muodossa eli eläväksi, toiminnalliseksi puistoalueeksi.

Töölönlahden historiaan kuuluu myös 1960 luvun ylikorostunut liikennearkkitehtuuri, joka näkyi arkkitehti Alvar Aallon terassitorisuunnitelmassa.

Aallon laatima Töölönlahden asemakaava ja sen jälkeiset liikennesuunnitelmat olisivat toteutuessaan merkinneet Töölönlahden alueen peittämistä kannella lähes kokonaan ja moottoritiesillan rakentamista Kaisaniemen puistoon. Lisäksi alueelle suunnitellut talot olisivat rakentuneet Hesperian puistoon. Pohjoiseen menevän Vapaudenkadun alta olisi raivattu Linnunlaulun huvilat pois.

Tästä ehdotuksesta luovuttiin viimein siinä vaiheessa, kun Kiasman ja Sanomatalon asemakaavat vahvistettiin. Näissä kaavoissa otettiin lähtökohdaksi maanpäällisyys ja aivan toisenlainen mittakaava.

Nykyisen asemakaavaehdotuksen valmisteluhistoria ulottuu 1990 luvun alkuun. Valtuusto hyväksyi Kampin-Töölönlahden osayleiskaavan 1991 ja 1992 yleiskaavaan, jossa alue on merkitty osaksi kävelykeskustaa, keskustatoimintojen aluetta ja virkistysalueeksi.

Nämä kaavat ovat luoneet pohjan muutosehdotukselle. Valmisteluun ovat liittyneet kaupunginhallituksen antamat suunnitteluohjeet, lukuisat erilaiset selvitykset ja arkkitehtikilpailut, joissa myös makasiinien säilyttäminen on tutkittu. Näiden selvitysten pohjalta ovat seuloutuneet nykyiset ehdotukset asemakaavaan.

Mukana on ollut myös niitä ehdotuksia, joita myöhemmin on esitelty mediassa "uusina" ehdotuksina. Ne eivät ole kuitenkaan täyttäneet jatkosuunnittelun vaatimuksia.

Tärkeää on

tietää, että musiikkitalon tontin paikka määräytyi opetusministeriön, Ylen ja Helsingin kaupungin yhteisen työryhmän kartoittamien vaihtoehtojen pohjalta. Kolmesta eri mahdollisuudesta Mannerheimintien varsi osoittautui monien eri kriteerien pohjalta parhaimmaksi.

Valmisteluun on kuulunut erittäin laaja informaatio- ja vuorovaikutus. Alueesta on käynnistynyt laaja keskustelu.

Olisin toivonut, että musiikkitalon merkityksestä alueella olisi kerrottu enemmän. Myöhäistä se ei ole vieläkään.

Musiikkitalon valmistelu kolmen tahon yhteishankkeena sai alkunsa vaiheessa, jolloin Sibelius-Akatemia ryhtyi etsimään akustisilta ominaisuuksiltaan osin epätyydyttäville Pitäjänmäen tiloille uutta ja pysyvää vaihtoehtoa. Yle oli luopunut omien konserttitilojen rakentamisesta Pasilaan ja Finlandia-talon akustiikalle, musiikki- ja muun toiminnan yhteensovittamiselle etsittiin parempia ratkaisuja.

Voimavarojen yhdistäminen nähtiin perustelluksi sekä taloudellisesti että myös musiikin opetukseen ja harjoittamiseen liittyen. Musiikkitalon tavoitteeksi määriteltiin paitsi opetus myös kaupunkilaisille avoin tila, jossa on tarjolla musiikin laaja kirjo konsertteina, harjoituksina, musiikkiravintolana, jazzina, musiikin tiedotuskeskuksena ja -kirjastona ja muina palveluina.

Musiikkitalosta on siis tarkoitus tulla alueen yksi vetovoimatekijä. Uskon, että tämä tavoite toteutuu, kun tiedämme suomalaisten musiikin rakkauden ja kyvyt.

Töölönlahden asemakaavan keskeinen osa on yli kymmenen hehtaarin puisto. Se tulee olemaan monien kaupunkilaisten käyntikohde kaikkina vuodenaikoina. Kesällä se kukkii, tuoksuu ja soi. Joulun aikaan se voi olla jatke Espan joulutapahtumille.

Alueelle mahtuu

kaikenlaista, myös nykyisen toiminnan kaltaista. Esimerkiksi Kiasman nurmikko on jo kesäisin ahkerassa käytössä. Kansalaistorin viherkenttä parantaa asiaa entisestään.

Jonkinlaisen käsityksen Töölönlahden tulevasta puistosta saattoi saada kulttuurikaupunkivuoden kukkapuistosta ja alueelle pystytetyistä kahviloista. Ne rakennettiin puistoehdotuksia mukaillen.

Helsinkiläiset ottivat uudistukset erittäin hyvin vastaan. Puisto oli todellinen lähivirkistysalue. Kokemus oli rohkaiseva.

Töölönlahden asemakaava ja makasiinit ovat tämän hetken kuumin peruna politiikan hyppysissä. Kaupunkilaiset voivat ainakin olla vakuuttuneita siitä, että päättäjät tuntevat osapuolten kannat.

Töölönlahden

kaupunkikuvaa hallitsee nyt korkealla kulkeva Mannerheimintie, sen alla avautuva laakso, missä VR:n tavaramakasiinit litteinä makaavat.

Kiasma ja Sanomatalo modernia arkkitehtuuria edustavina ikään kuin vaativat aluetta tasapainottamaan saman ajan arkkitehtuuria edustavan musiikkitalon. Siihen asemakaavan muutosehdotus luo edellytykset.

Uskon, että muutaman vuoden kuluttua alueen arkkitehtuuri koetaan paikkaan sopivaksi ja mielenkiintoiseksi ja Töölönlahden puisto kokonaisuudessaan on erittäin suosittu. Nyt on päätösten aika.

Maija Anttila

kaupunkisuunnittelu-

lautakunnan puheenjohtaja (sd) kaupunginvaltuutettu Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää