Mielipide    |   VIERASKYNÄ

Rasistista väkivaltaa vähätellään

Henkilöt, jotka tietävät olevansa rasistisen väkivallan potentiaalisia uhreja, joutuvat Suomessakin rajoittamaan liikkumistaan, kirjoittaa

Tilaajille

Rasistinen väkivalta mielletään Suomessa ensisijaisesti yhteiskuntarauhaa ja järjestystä horjuttavaksi ilmiöksi, mitä se kiistatta onkin. Rasismilla on kuitenkin muitakin kielteisiä vaikutuksia, ja nuo vaikutukset koskettavat joitakin ihmisiä ja ryhmiä muita enemmän.

Helsingin hovioikeus kumosi helmikuussa käräjäoikeuden päätöksen, jolla kymmenen skinheadia oli määrätty maksamaan korvauksia henkisestä kärsimyksestä törkeän pahoinpitelyn uhreille. Hovioikeuden päätös oli huolestuttava viesti siitä, miten rasistiseen väkivaltaan suhtaudutaan Suomessa.

Tunnen kyseisen tapauksen vain Helsingin Sanomien uutisen (15. 2. link {ETR=tl;HS20020215SI1KA01vh4.jtun.;all;hesa}) perusteella. Sen mukaan tapahtumissa oli kyse törkeästä pahoinpitelystä, jossa mm. yhden uhrin leuka oli murtunut ja toinen uhri oli hakattu ja potkittu tajuttomaksi. Tapahtumien kuvaus antaa ymmärtää, että kyse oli kiistatta rasistisesta väkivallasta. Käräjäoikeus oli määrännyt väkivallan tekijät maksamaan muutaman tuhannen markan korvaukset uhreille kivusta ja särystä. Päätöksen perusteena oli, että väkivaltaa oli edeltänyt laitonta uhkausta muistuttava tilanne. Pahoinpitelijät olivat uhkaavana joukkona lähestyneet sattumalta tapaamiaan somaleita, juosseet heidät kiinni ja pahoinpidelleet heidät törkeästi.

Hovioikeus katsoi, ettei pahoinpitelijöitä tule tuomita maksamaan korvauksia törkeän pahoinpitelyn aiheuttamista kärsimyksistä, koska lain mukaan uhreille voidaan tuomita maksettavaksi korvauksia kärsimyksistä, jotka on aiheuttanut "vapauteen, kunniaan tai kotirauhaan kohdistunut rikos". Hovioikeus oli myös huomauttanut, että "säännöstä kärsimyskorvauksista on yleensä sovellettu varovasti".

Hovioikeuden päätös ei mielestäni ota huomioon niitä rasistisen väkivallan erityispiirteitä, joiden vuoksi se on erityisen vahingollista paitsi uhreilleen myös muille. Jos tämä olisi huomioitu, päätöstä tehtäessä tuskin olisi päädytty lain "varovaiseen soveltamiseen". Rasistisen väkivallan voidaan perustellusti myös katsoa kohdistuvan vapauteen, jopa kunniaan.

Uhrien näkökulmasta - minkä kai pitäisi olla lähtökohtana arvioitaessa yksilöiden henkisiä kärsimyksiä - rasistinen väkivalta on vapauteen kohdistuva rikos. Henkilöt, jotka tietävät olevansa rasistisen väkivallan potentiaalisia uhreja, joutuvat Suomessakin rajoittamaan liikkumistaan. Suomessa on ihmisiä, joille "kotirauha" on ainoa rauha; heille ainoa turvalliseksi koettu tila on kodin seinien sisäpuolella.

Vapautta rajoittava

väkivallan pelko yhdistetään erityisesti skinheadeihin, mille on olemassa vahvat perusteet. En silti halua leimata kaikkia skinhead-kulttuuriin itsensä identifioivia ihmisiä rasisteiksi, saati väkivallan tekijöiksi. Skinhead-ryhmän nähdessään mahdolliseksi uhriksi itsensä tiedostava henkilö ei voi kuitenkaan koskaan olla varma siitä, ovatko kyseiset skinheadit niitä, jotka haluavat vahingoittaa häntä, vai ovatko he hänelle vaarattomia. Vain tyhmä ottaa riskin tulla pahoinpidellyksi.

Tämä on johtanut monien ihmisten ja ryhmien liikkumatilan ja vapauden rajoittumiseen. Väkivallan kohteeksi joutumisen pelko rajaa pois vapauden kulkea muiden lailla tietyissä paikoissa, tiettyinä aikoina. Esimerkkitapauksessa oli kyse vapaudesta asioida huoltoasemalla. Jokainen rasistinen väkivallan teko rajoittaa entisestään tiettyjen ihmisten ja ryhmien vapautta.

Lain "varovainen soveltaminen" antaa ikävän viestin siitä, miten oikeuslaitos suhtautuu rasistiseen väkivaltaan. Hovioikeuden päätös vähättelee uhrien kokemusta ja kärsimystä, jopa kieltää ne. Se on viesti paitsi tämän tapauksen uhreille myös kaikille niille, jotka tietävät olevansa potentiaalisia rasismin uhreja.

Rasistisen väkivallan kohteeksi joutuminen on traumaattinen kokemus, joka aina jättää jälkensä uhriin. Tästä ei ole Suomessa riittävästi keskusteltu rasismista puhuttaessa.

Tilastojen valossa

todennäköisimmät uhrit Suomessa ovat joko maahanmuuttajia tai sitten lapsia tai nuoria. Näiden ryhmien valmiudet puolustaa oikeuksiaan ovat monesta syystä rajalliset.

Uhrien kokemusten kieltäminen tai vähättely - syyllistyivätpä siihen sitten kanssaihmiset, opettajat, poliisi, saati oikeuslaitos - on vahingollista uhrien lisäksi myös rasismin vastaiselle työlle yleensä.

Anna Rastas Kirjoittaja on Tampereen

yliopiston tutkija, joka selvittää suomalaisten lasten ja nuorten kokemuksia erilaisuudesta, toiseudesta ja rasismista.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää