Mielipide

Hyvästi optiot, tilalle aidot tulospalkkiot

Optiojärjestelmät eivät olekaan sitouttaneet rehellisellä tavalla eivätkä kannustaneet tervettä yrittämistä.

Tilaajille

Osakkeenomistajat vaativat johdolle optiojärjestelmiä. Näin johto sidotaan yhtiöön ja turvataan sille riittävä toimeentulo. Näin taataan tehokas toiminta, joka ylläpitää kasvua ja palkitsee myös osakkeenomistajakunnan.

Tuttuja lauseita

Alku meni kiistatta hyvin. Järjestelmiä luotiin ja paranneltiin.

Iltapäivälehdet kertoivat miljoonatuloista, joita optioitten muodossa oli kerätty. Miljoonille yltivät nekin, jotka it-huumassa perustivat ja sitten nopeasti myymällä osuuksiaan rahastivat sijoittajakuntaa, jonka piirissä piensijoittajat eivät suinkaan olleet mikään pieni vähemmistö.

Melkeinpä taka-alalle jäi joittenkin kriitikkojen virittämä keskustelu siitä, onko oikein, että etujen saajat ovat muokkaamassa ellei omiaan niin kollegoittensa järjestelmiä, ja ajatus siitä, että omistajan pitäisi määrätä palkkajohdon edut.

Jo parin vuoden ajan osakekurssit ovat lukuisilla markkinoilla olleet laskussa. Sen myötä alkuperäisistä optiojärjestelmistä on hävinnyt niiden edullisuus. Tätä ovat monet korjanneet laatimalla uusia, entistä edullisimpia, joitten osalta niin meillä kuin monissa muissakin maissa suuret omistajat, meillä jopa valtiovalta, ovat ryhtyneet jarrumiehiksi.

Optioitten saajien pettymys siitä, että äkkirikastuminen on jäänyt haaveeksi, on ollut kouriintuntuvaa. Mutta jotakin jäi havaitsematta, ja se on tullut esiin nyt.

Johdolla on ensinnäkin ollut mahdollisuus yhtiöittensä omien osakkeitten ostoon yhtiön salkkuun. Tätä on perusteltu monin erilaisin motiivein, mutta eräs seikka on ollut selvä.

Näin on tuettu kursseja ja siinä sivussa optiojärjestelmien kannattavuuttakin. Mutta varsinainen kuplan puhkeaminen on tapahtunut, kun on käynyt ilmi, että varsinkin USA:ssa ja kukaties monessako muussa maassa samaan tapaan yhtiöt ovat kaunistelleet taseitaan ja parannelleet tuloksiaan.

On kirjattu olemattomia tai epävarmoja saatavia. On jätetty kirjaamatta ilmiselviä kustannuksia. On paisuteltu taseita kasvua osoittamaan ja näytetty parempia tuloksia kuin mihin on pystytty. Jopa tappioista on saatu voittoja.

Tällä metodilla kursseja on hinattu ylöspäin. Optiojärjestelmät ovat kannattaneet ja sisäpiiriläiset pystyneet myymään omaa osakeomistustaan voitolla.

Kupla alkoi

Historiallisella voimalla romahtivat sitten osakekurssitkin. Vuoden 1929 mustat hetket ja niitten siivittämä maailmantalouden lama palautuvat kiistatta mieliin.

Optiojärjestelmät eivät olekaan sitouttaneet rehellisellä tavalla eivätkä kannustaneet tervettä yrittämistä. Ne ovat kannustaneet liian usein moraalittomuuteen ja väärinkäytöksiin, joitten hintaa nyt maksetaan. Osakkeenomistaja ei myöskään ole vaurastunut, vaan kärsinyt päinvastoin tappioita, joille saadaan kaukaa etsiä vertailukohtia.

Pahinta on se, että usko elinkeinoelämän johtoon on kärsinyt. Sen uskon palauttaminen saattaa viedä hyvinkin pitkän ajan, josta puolestaan toipuminen kestää.

Mielenkiintoista

Hyvästä työstä

Eikö nyt olisi aika ottaa uudelleen harkittavaksi vanhanaikaisiksi leimatut, aidot tulospalkkiot? Ne palauttavat päätäntävallan palkitsemisesta aidosti omistajalle, patruunalle. Ne palkitsevat kurssilaskujen aikanakin, jos tulos on hyvä ja tavoitteet saavutetaan.

Ehkäpä ne eivät synnytä optioitten tapaan äkkirikkaita, mutta kuinka sanookaan vanha suomalainen sanonta: Ahneella on sellainen loppu. Ja juuri ahneuden seurauksista me nyt kovaa hintaa maksamme.

Raimo Ilaskivi

Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää