Mielipide

Ei EU:n erillisvirastoille

EU:n erillisvirastojen toiminnan seuraaminen ulkopuolelta ja niiden päätöksiin vaikuttaminen on käytännössä hankalaa, kirjoittaa Päivi Leino .

Tilaajille

Viime vuosina suomalaista EU-huippukokouksia käsittelevää tiedotusta on hallinnut odotus elintarvikeviraston sijaintipaikkaa koskevasta päätöksestä. Virasto aloittelee nyt toimintaansa Brysselissä, ja hetkittäin on väläytelty mahdollisuutta liittää sen lopullisesta sijainnista päättäminen osaksi pakettiratkaisua, jossa kaikkiin EU-maihin luotaisiin yksi uusi virasto.

Keskustelussa on kuitenkin annettu liian vähän huomiota sille, mitä EU:n erillisvirastot oikeastaan ovat. Ei ole selvää, että virastomalli sopii jo nyt demokratiavajetta potevaan yhteisöön.

EU:ssa tällä hetkellä

Virastojen tekninen asiantuntijarooli tarjoaa niille merkittävän poliittisen aseman, onhan ero asiantuntijan tarjoaman tiedon ja poliittisen toimijan tekemän päätöksen välillä nykypäivän informaatioyhteiskunnassa vain veteen piirretty viiva.

Koska virastoilla ei kuitenkaan ole varsinaista muodollista, perustamissopimuksista tulevaa päätäntävaltaa, ne jäävät yhteisöjen tuomioistuimen toimivallan ulottumattomiin. Niiden toimintaa eivät sääntele mitkään yhtenäiset ja yleiset hallintomenettelylliset säännöt. Lisäksi virastojen toiminnan seuraaminen ulkopuolelta ja niiden päätöksiin vaikuttaminen on käytännössä hankalaa.

Näistä syistä

Virastojen olemassaoloa on puolusteltu lähinnä taloudellisilla säästöillä, laajemmalla asiantuntemuksella ja poliittisella uskottavuudella. On katsottu, että nykyaikaisen hallinnon laajalla kentällä kaikkea valtaa ei voida keskittää poliittisesti valituille edustajille ja toimielimille. EU:ssa kehitykseen on vaikuttanut erityisesti EY-oikeuden yhtenäisen tulkitsemisen ja soveltamisen tarve.

Virastojen suurimmat

Erillisvirastot edustavat kuitenkin perinteistä yhteisön hallinnollista ajattelua, jota voidaan kritisoida sekä tarpeettomasta ja haitallisesta byrokratiasta että väärinkäytöksiin houkuttelevasta ilmapiiristä.

Vaikka onkin epätodennäköistä, että ammattivirastoihin perustuvasta hallintomallista lähitulevaisuudessa luovuttaisiin, sitä tulisi ainakin kehittää toteuttamaan laajempaa poliittista vastuunalaisuutta.

Tähän voitaisiin

Lukuisten ruokaskandaalien vaivaamassa Euroopassa on helppo vaatia unionin laajuisen valvonnan tehostamista. On kuitenkin erittäin lyhytnäköistä politiikkaa lääkitä yhden alueen ongelmia (tässä tapauksessa ruuan turvallisuus) lisäämällä jo olemassa olevia ongelmia toisilla alueilla (avoimuuden puute, demokratiavaje).

Uusien virastojen sijaintipaikoista on tullut niiden toiminnan perimmäistä tarkoitusta suurempi kysymys hallitusten pyrkiessä haalimaan suosiota kotimaissaan lupauksilla varmistaa, että omaan maahan saadaan ainakin yksi EU-virasto. Yleensä suurempaa avoimuutta EU:ssa innokkaasti korostanut Suomi tuntuu nyt myös omaksuneen saman tavoitteen.

Päivi Leino

Kirjoittaja on Erik Castrén -instituutin tutkija, joka toimii kansainvälisen oikeuden assistenttina Helsingin yliopistossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Lautakunta tyrmäsi Helsingin suurmoskeijan: tonttia ei varata, pääsyynä hankkeen rahoituksen alkuperä

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  7. 7

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää