Mielipide

Helsinki ei ole vaatinut HUS:lta säästöjä

Tilaajille

HUS:n säästöjä koskeneessa kirjoituksessa "Säästöt eivät juuri kosketa kehyskuntia" (HS 10. 9.) todettiin, että "säästöjen kohdistamista lapsiin luonnehditaan Helsingin pyrkimykseksi vaikuttaa valtakunnan päättäjiin".

Julkisessa HUS-keskustelussa on virheellisesti väitetty Helsingin vaativan HUS:lta säästöjä jo tänä vuonna. Tosiasiassa Helsinki on vaatinut HUS:lta yksinomaan budjetissa pysymistä.

Tämä on ollut perusteltua, sillä tuoreimman ennusteen mukaan HUS:n budjetti näyttäisi ylittyvän tänä vuonna 4,6 prosentilla. Suurimmat budjetinylitykset ovat tapahtumassa aineiden ja tarvikkeiden sekä palvelujen ostoissa, joissa poikkeama budjetista on peräti 12-13 prosenttia.

Helsingin osalta budjetin ennakoidaan ylittyvän noin 2,7 prosentilla eli noin yhdeksällä miljoonalla eurolla. Ylitysten seurauksena HUS:lle on syntymässä samaa suuruusluokkaa oleva alijäämä, joka sekin tulee aikanaan kuntien maksettavaksi.

HUS:n toiminnallisista linjauksista päättää HUS:n toimiva johto ja HUS:n hallitus, jossa Helsingillä ei suinkaan ole enemmistöä.

HUS-keskustelun avainkysymys on, että HUS:n - niin kuin koko kuntasektorin - palvelutuotannossa on merkittävästi tehostamisen varaa. Huolimatta toimintakulujen tuntuvasta kasvusta, 6 prosenttia vuonna 2001 ja tälle vuodelle ennakoitu 8 prosenttia, HUS:n potilasmäärät eivät suinkaan ole kasvaneet vaan päinvastoin alentuneet. HUS:n vuosikertomusten mukaan yhtymän palveluja käytti viime vuonna lähes 3000 henkilöä vähemmän kuin vuonna 2000. Sama trendi potilasmäärien osalta jatkuu myös tänä vuonna.

Helsingin pyrkimyksenä on tarjota niin perusterveydenhuollossa kuin erikoissairaanhoidossakin asukkailleen hyvät palvelut. Näihin palveluihin Helsinki käyttää budjetistaan noin 25 prosenttia. Mutta myös terveydenhuollossa toimintatapoja voidaan parantaa ja tehostaa niin, että käytettävissä olevilla voimavaroilla kyetään tuottamaan entistä enemmän palveluja.

Valtakunnalliset selvitykset osoittavat, että sekä Helsingin että HUS:n palvelujen tuotanto on ollut varsin kallista. Siksi toimintatapoja onkin kehitettävä mm. laatimalla kaikilla aloilla toimivat käypä hoito-suositukset ja tehostamalla palvelu- ja hoitoketjuja.

Tällä tavoin tapahtuva toimintojen tehostaminen on myös potilaiden edun mukaista. Tämä on myös välttämätöntä siksi, että jo tämän vuoden budjettimenojen katteeksi Helsinki joutuu ottamaan noin 400 miljoonaa euroa lainaa.

Timo Honkala Sosiaali- ja terveystoimesta

vastaava apulaiskaupunginjohtaja Helsingin kaupunki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää