Mielipide

Koulujen arvokasvatus ahdingossa

"Noin neljäsosalla peruskoululaisista on oppimisvaikeuksia, he ovat siis putoamassa suorituskelkasta."

Tilaajille

Professori Kari Uusikylä puuttui selkokielisesti tavattomaan tärkeään kysymykseen: "Mikä on ihminen ja millaista on ihmisarvoinen elämä?" (HS 29. 11.) Viemättä keskustelua sivuraiteille voisi kerrata, ettei ihminen elä ainoastaan leivästä.

Tätä tulisi kysyä usein ja kaikkialla, mutta etenkin siellä, missä kasvatuksellisia kysymyksiä päivittäin kohdataan.

Jaana Venkula lähestyi samaa asiaa Opettaja-lehdessä (34/2002). Venkulan mukaan moni opettajakin kokee arvoista käytävän keskustelun jäävän irralliseksi käytännön toiminnasta. Liian usein vain kauniiksi sanoiksi. Koska jokainen teko vahvistaa taitoa, Venkulan mukaan ihmisen olisi pyrittävä tulemaan tietoiseksi siitä, mikä hänen toimintansa myötä vahvistuu. Toisin sanoen jokainen teko, mutta myös tekemättä jättäminen jättää jäljen tai tyhjiön.

Huippuosaaminen, tietoyhteiskunta ja virtuaaliyliopisto ovat sanoja, joita myös opettajankoulutuksen piirissä viljalti hoetaan. Ehkäpä se joskus sumentaa jopa itsenäistä ajattelua, vähentää vaikeiden kysymysten esittämistä ja jopa panee oikaisemaan niitä väkisin. Metodeja hiotaan, mutta päämäärät ovat jääneet hieman epäselviksi, kuten Albert Einstein kerran totesi.

Noin neljäsosalla peruskoululaisista on oppimisvaikeuksia, he ovat siis putoamassa suorituskelkasta. Opetusministeriön tulevissa kaavailuissa lähivuosina joka neljäs koulutettava opettaja on erityisopettaja. Itsensä ja ympäristönsä kanssa ristiriitaan joutunut koululainen saakin tässä tilanteessa kriisiapua.

Periaatteessa yhteiskunnassa on pyritty hoitamaan terveyttä, jottei tarvitsisi hoitaa sairautta.

Voisiko sama ajatus olla läsnä myös kasvatuksessa? Toisin sanoen koulujärjestelmän kautta ja mm. opettajankoulutuksen avulla pyrittäisiinkin siihen, että lastenkin elämä olisi ihmisarvoista. Että yliopisto ja koulu eivät sortuisi yksisilmäiseen vain "huippujen mukaiseen menoon"?

Se vaatisi pohtimista.

Onko kurssimuotoisen ja lyhyiksi jaksoiksi periodisoidun koulutustavan käyttö yläasteella ja lukiossa (jonka päälle tulee "koeviikko") pitkäjänteistä, rauhallista ja pohdiskelevaa työtä edesauttavaa? Vai onko sen seurauksena tullut yksilöiden vauhdista tippuminen vain "muuan karsinnan muoto"?

Oliko koululuokkayhteisön hajottaminen "ryhmiksi" sellainen niitti, jossa murrosikäisen lapsen sosiaalisen kasvun maailmaa pitkäaikaisine yhdessä kasvamisen toveruussuhteineen vammautettiin?

Oliko yliopistollisen nippelitiedon tiputtaminen lukiokursseihin, lukioaineksen lastaaminen peruskoulun ylimpien luokkien kursseihin ja käsitteellisen tiedon syöttäminen ala-asteikäisille vain "kärkiyksilöä tieteen etureunalla" koulivaa puuhastelua?

Oliko taide-, taito- ja eettisen kasvatuksen, ei yksin leikkaaminen, vaan suorastaan tuhoaminen vain johdonmukainen seuraus kaikkialle tunkeutuneesta arvoinvaliditeetista? Nykyisinhän yläasteella on jo pakollista opintojen ohjaustakin enemmän kuin esimerkiksi musiikkikasvatusta.

Kun turkulaiset professorit Erno Lehtinen ja Erkki Olkinuora taannoin kirjoittivat koulun kasvattavan kuuden tunnin tyhmiä, onko syy vain siinä, että peruskoulusta tehtiin "tieto- ja tiedonalavaltaisempi kuin miksi se suunniteltiin"? Ja opettajiakin alettiin kouluttaa siihen malliin: "Ei opettajan tarvitse itse osata." Kun arvokasvatus joutui erilaisten opetussuunnitelmallisten ja didaktisten ratkaisujen takia ahdinkoon, johtuiko se professori Matti Bergströmin toteamasta "arvoinvaliditeetista" asiantuntijoidenkin puolella?

Kun myös opettajankoulutus on valmistuneiden opiskelijoidenkin mukaan teoreettisuudessaan koulun todellisuudelle vierasta, johtuuko sekin akateemisesta uskosta, jonka mukaan taide-, taito- ja eettinen kasvatus kuuluvat opettajaksi kasvamisessa vain Kun kaiken tämän jälkeen kieritään itsetyytyväisyydessä ja väitetään jatkuvasti kehitetyn muun muassa opettajankoulutusta, voi todella Uusikylän tavoin kysyä: "Emme kai elä Pohjois-Koreassa?" Seppo Saari

isä

ma. musiikin lehtori Turku

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää