Mielipide

Kotimainen nettikeskustelu turvattava

"On väärin, että kaikkea nettiviestintää säädellään kuin sanomalehtiä."

Tilaajille

Uudet viestintämuodot tehostavat tiedonvälitystä ja siksi ne ovat eduksi yhteiskunnalle. Nettiviestintä, esimerkiksi keskusteluryhmissä, on uudenlaista viestintää. Toisaalta nettiviestintä voi myös olla perinteisten sanomalehtien tai televisiokanavien tyyppistä toimintaa, mutta usein näin ei ole.

Lakiehdotus sananvapauden käyttämisestä joukkoviestinnässä asettaa nettiviestinnän samanlaisen vastuusääntelyn alle kuin esimerkiksi sanomalehtien julkaisutoiminnan.

Esimerkiksi keskusteluryhmän ylläpitäjä vastaisi kaikista kirjoitetuista viesteistä heti, kun ne on lähetetty. Myös chatti-palstojen ja yksityisten keskustelupalstojen ylläpitäjät olisivat samoin vastuussa palstoilleen lähetetyistä viesteistä.

On järkevää säännellä saman tyyppistä ihmisten toimintaa samalla tavoin riippumatta välineestä, jolla toiminta tapahtuu.

Nyt ehdotettu laki kuitenkin soveltaisi muun muassa televisio-ohjelmien ja sanomalehtien julkaisutoimintaan liittyviä vastuusääntöjä kaikkeen nettiviestintään.

Nettiviestintää on hyvin monenlaista ja kaiken sen asettaminen sanomalehtien kanssa saman vastuusäännön alle aiheuttaa vääristyneen lopputuloksen. Lopputuloksena netissä tapahtuvaa inhimillistä toimintaa säänneltäisiin raskaammin kuin netin ulkopuolella.

Yhden päivän aikana pelkästään suomen kielellä kirjoitetaan ehkä noin kymmenen tuhatta nettikeskusteluviestiä lukemattomilla eri palstoilla ja tämän päälle tulevat vielä lukuisemmat chatti-viestit. Nettiviestien ja palstojen suuri määrä pitää yksittäisen keskustelun lukijamäärän pienenä.

Toisaalta nettiviestien saatavuutta parantavat erilaiset hakukoneet. Käytännössä hakukoneet kuitenkin indeksoivat vain hyvin rajallista osaa internet-sivuista (arviolta noin 10 prosenttia) ja keskusteluryhmäviestit ovat indeksoinneissa eri syistä huonosti edustettuina.

Jos keskusteluryhmä tulee indeksoiduksi johonkin tiettyyn hakukoneeseen, silloinkin on yleensä ehtinyt kulua viikkoja tai kuukausia yksittäisen viestin lähettämisestä.

On myös huomioitava, että lukijat suhtautuvat keskusteluryhmäviesteihin aivan eri lailla kuin esimerkiksi sanomalehtikirjoituksiin.

Toisaalta nettikeskustelut voivat myös olla sanomalehtityyppistä toimintaa tai ne voivat muuttua sellaisiksi.

Esimerkiksi ennalta valvottu nettikeskustelu on lähellä sanomalehtien mielipidekirjoituksia ja, jos nettikeskusteluita säilytetään pitkään, alkaa keskustelumateriaalin käyttö olla lähellä julkaisutoimintaa.

Olemassa oleva lainsäädäntö asettaa nettiviestin laatijan vastuuseen. Lisäksi jo nyt viestin julkaisija, kuten keskustelupalstan ylläpitäjä, voi joutua rikoslain tai vahingonkorvauslain perusteella vastuuseen. Näin on, jos tämä ei esimerkiksi poista selkeästi herjaavaa viestiä, saatuaan tästä tiedon. Kun kyseessä on ihmisten välinen keskustelu, tarvitaanko muuta jälkikäteistä vastuuta?

Lakiehdotuksessa tulisi ottaa myös kantaa EY:n sähkökauppadirektiiviin ja lakiin tietoyhteiskunnan palvelujen tarjoamisesta. Näissä olevien sääntöjen mukaan tietojen tallentamisen salliva palvelun tarjoaja ei ole vastuussa tietojen sisällöstä ennen Säännöt soveltuvat mm. kotisivutilaa tarjoavaan yritykseen, mutta myös keskusteluryhmissä on samoin kyse palvelusta, jossa tietoja tallennetaan muun kuin palvelun tarjoajan toimesta.

Keskustelupalstojen vapaudesta keskusteltaessa on kyseessä sananvapaus ja sen rajoittaminen. Sananvapauden rajoittaminen edellyttää rajoittamisen oikeuttavien perusteiden esittämistä. Se, että rikoksiin liittyvistä asioista saatetaan keskustella tai herjauksia saatetaan esittää, ei pelkästään oikeuta rajoittamaan sananvapautta tai ihmisten välistä viestintää.

Se, että netti on tehokas väline keskusteluun ja ihmisten väliseen viestintään, ei yksinään oikeuta rajoittamaan yleisesti sananvapautta netissä.

On oikein, että netissä olevaa sanomalehtityyppistä toimintaa säädellään samalla tavalla kuin perinteisen maailman sanomalehtiä. On väärin, että kaikkea nettiviestintää säädellään kuin sanomalehtiä.

Ihmisten välinen täysin rajoittamaton ja välitön vuorovaikutus ei ole sanomalehtityyppistä toimintaa. Tulisikin löytää tapa kuvata se, mikä on sanomalehtityyppistä toimintaa netissä ja mikä ihmisten välistä, avointa ja välitöntä vuorovaikutusta.

Lakiehdotus nykyisellään ei ole mielestäni hyväksyttävissä, koska se pitkälti lopettaisi kotimaiset nettikeskustelut.

Martin von Willebrand

oikeustiet.kand.

Helsinki

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Urheilusivuston laskelma: Huuhkajat joutumassa EM-kisoissa samaan lohkoon maailman­rankingin ykkösen kanssa

  3. 3

   Saako Vantaa tienata rahaa lunastamalla satoja vuosia suvun omistuksessa olleen tilan? KHO:n ratkaisussa on ongelmia, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Japanilaiset ovat pakkautuneet miljoona­kaupunkeihin, mutta niiden ulkopuolella avautuvat valtavat metsät – HS:n erikoisartikkeli vie japanilaiseen metsäterapiaan

   Tilaajille
  5. 5

   Pikku­kaupungin pormestari on tekemässä yllätystä USA:n presidentti­kilvassa: nousi tärkeän osavaltion kannatuskärkeen

  6. 6

   Poliisi: Useita pullopommeja räjäytettiin Kilon koulun läheisyydessä Espoossa, pommeja löytynyt maastosta

  7. 7

   Luulen olevani jo kaksikymppisen lapsen isä, voinko nostaa isyyskanteen?

  8. 8

   IS: Presidentti Niinistö ojensi henkilökohtaisesti Huuhkajien huoltajalegendalle Gunnar Yliharjulle kutsun Linnan juhliin

  9. 9

   Suvi Uski sai Ruotsin kuninkaallisilta kutsun, koska hänellä on erilainen ratkaisu lapsia uhkaaviin netti­vaaroihin

  10. 10

   80 vuotta sitten vireä Helsinki eli elämänsä kevättä, mutta kaupunkilaisten toivo katkesi sotaan ja pommeihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  3. 3

   Japanilaiset ovat pakkautuneet miljoona­kaupunkeihin, mutta niiden ulkopuolella avautuvat valtavat metsät – HS:n erikoisartikkeli vie japanilaiseen metsäterapiaan

   Tilaajille
  4. 4

   Ammattiliitot: Työnantajat vaativat uusiin työehto­sopimuksiin ”törkeitä” muutoksia, jotka murentavat työntekijöiden asemaa

  5. 5

   Kristillisiltä vaikuttajilta kannanotto Räsäsen puolesta: ”Kaikki muut paitsi kristityn mielipiteet sallittuja”

  6. 6

   Huuhkajilla on vielä iso panos Kreikka-ottelussa, voitolla voisi tulla todellinen lottopotti EM-kisalohkojen arvonnassa

  7. 7

   Trumpin twiittailu kesken virka­rikos­kuulemisen hämmensi niin republikaaneja kuin todistajaakin: ”Tuo on todella uhkaavaa”

  8. 8

   Kotiväkivalta lisääntyi Venäjällä, kun sitä säätävä laki lieveni – HS:n erikoisartikkelissa tavataan naisia, joilta tatuoijat ovat piilottaneet arvet

   Tilaajille
  9. 9

   Katsojien ryntääminen kentälle tuo Suomelle rangaistuksen, mutta mikään sanktio ei pudota Huuhkajia EM-kisoista

  10. 10

   Lontoolaisessa luksus­hotellissa kaupiteltiin tällä viikolla ”kultaisia passeja” EU:n varoituksista huolimatta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  2. 2

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  3. 3

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  4. 4

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  5. 5

   HS:n reportaasi Kanadasta: Näin kävi, kun maa laillisti kannabiksen – pimeä markkina voi hyvin, ja moni kaipaa menneeseen

   Tilaajille
  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  8. 8

   Aivot, mielenterveys, sydän, keuhkot – Kolme asiantuntijaa kertoo, mitä kannabiksen vaikutuksista terveyteen todella tiedetään

   Tilaajille
  9. 9

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  10. 10

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää