Mielipide

Suomi voisi vahvistaa YK:n rauhantyötä

Tilaajille

Risto Volasen kirjoitus (Vieraskynä HS 18.12. link {ETR=tl;HS20021218SI1MA01m7u.jtun.;all;hesa}) toi nykytilanteen pohdinnalla rakentavan lisän tämän päivän suomalaiseen Nato-keskusteluun. Keskuste luun, jota käydään ja jota tulee käydä, vaikka päättäjämme haluavatkin aihetta välttää.

Välttelyn syynähän on houkutus viedä vaalit läpi ilman vaikeita kysymyksiä.

Tässä tapauksessa on kuitenkin turha taas keväällä miettiä alhaisia äänestysprosentteja; ketään ei kiinnosta yhteinen hymistely, kun asioistakin voisi puh ua!

Kuten Volanen mainitsee Naton, eli Yhdysvaltojen, strategiana on antaa suurvalloille mahdollisuus käyttää omaehtoista oikeutta hyökätä maahan, joka tuleva isuudessa voisi osoittautua uhkaksi turvallisuudelle.

Lyhyesti sanottuna Naton näkemyksen mukaan sota ehkäistään sodalla. Lisäksi työnsä selkeyttämiseksi Nato haluaa jakaa maailman hyviin ja pahoihin.

Ymmärrettävää ja johdonmukaista esityötä, mutta lienee aiheellista kysyä , kuinka totuuden- ja oikeudenmukaista se yksinkertaisuudessaan on. Ennen kaikkea , miten pitkäaikainen rauha maailmaan turvataan Naton strategialla.

Maailman turvallisuutta edistää onneksi myös toinen, Natoa vanhempi ja historialtaan hyvin erilainen organisaatio, Yhdistyneet kansakunnat.

YK:n turvallisuusneuvostolle on annettu mandaatti maailman maiden yhteistä etua ajatellen päättää, onko tarpeellista käyttää sotilaallisia toimenpiteitä rauhan turvaamiseksi.

Vaikka tarve tulisi, armeijakoneiston käyttöönotto on kuitenkin viimeinen toimenpide, ei ensimmäinen, kuten Naton toiminnassa. YK pyrkii erilaisilla kehit ys-, talous- ja ympäristöohjelmilla valvomaan ja tukemaan maiden kehitystä ja varmistamaan sen kautta jokaisen maan turvallisuuden.

Mitään tämän kaltaista kokonaisvaltaista toimintaa Natolla ei ole. Nato on jo vienyt voimavaroja ja valtaa YK:lta.

Haluaako Suomi tukea tätä kehityssuuntaa? Vai haluammeko vahvistaa YK:n todellista rauhantyötä?

Suomen Nato-päätöksen kohdalla on enemmän kuin idän uhkasta tai muista historiallisista painolasteista kyse siitä, seuraammeko tahdottomana valtaa jakavi en maiden perässä ja otamme, mitä meille annetaan vai ajammeko arvojemme mukaisia päämääriä riippumatta siitä, mikä on lyhytnäköisesti helpoin ratkaisu.

Suomella on nyt kaikki mahdollisuudet osoittaa, ettei turvallisuuspolitiikkaa tehdä sodalla vaan tasa-arvoisella yhteistyöllä.

On turha kuvitella, että Suomi Natoon liittymällä voisi muuttaa Naton ohjelmaa. Sen sijaan ulkopuolelle jättäytyminen olisi merkittävä kannanotto YK:n pu olesta ja sen vahvistamiseksi.

Toivottavasti päättäjillämme on rohkeutta ja ymmärrystä käyttää tämä mahdollisuus. Rohkeuden keräämisen voisi aloittaa ryhtymällä asialliseen keskusteluu n ja vaihtoehtojen esittämiseen aiheesta!

Senja Väätäinen

opiskelija

Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  7. 7

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää