Mielipide

Helsinki panostaa asumiseen

Tilaajille

Valtion asuntorahaston ylijohtaja Teuvo Ijäs käsittelee (HS 17.1. link {ETR=tl;HS20030117SI1MP01z2m.jtun.;all;hesa}) Helsingin asunto-olojen kehittämistä laajasti mutta harhaanjohtavasti. Miksi Helsingissä aravan luonnottomia korkokustannuksia ei ole kokonaan piilotettu ja jaettu kaikkien vuokralaisten maksettavaksi kuten muualla?

Helsingin kaupunki omistaa noin 44000 aravavuokra-asuntoa, jotka on sijoitettu 22 eri yhtiöön. Yhtiökoko on haluttu pitää kohtuullisena hallinnon tehokkuuden ja asukasdemokratian toimimisen vuoksi.

Helsingissä vuokria on tasattu vuodesta 1999 alkaen. Koko kaupungin tasolla vuokria tasataan arvottamalla tontinvuokrat sijainnin mukaan koko kannassa eli kaikkien yhtiöiden kesken. Sen sijaan pääomakustannukset tasoitetaan yhtiökohtaisesti.

Hoitokustannusten tasaukseen ei ole ryhdytty, koska se saattaisi johtaa välinpitämättömyyteen talokohtaisissa hoitokuluissa.

Helsingissä vuokrien tasaus on tuottanut varsin hyviä tuloksia. Vuokratasot on pystytty pitämään asumistuen ylärajan puitteissa. Korkeimmat vuokrat ovat keskusta-alueilla noin 8,5-9 euroa/m²/kk ja alhaisimmat vuokrat kaupungin reuna-alueilla noin 6,5-7,5 euroa/m²/kk. Kaikilla alueilla vuokrat ovat alle markkinavuokratason.

Kaupungin aravavuokra-asuntojen keskivuokrat ovat yli 1 euroa/m²/kk halvemmat kuin yleishyödyllisten yhteisöjen omistamissa aravavuokra-asunnoissa Helsingissä. Vuokraero johtuu lähes kokonaan kaupungin asuntojen edullisemmista hoitokuluista eli hyvästä hallinnosta.

Kiinteistölautakunnassa on parhaillaan käsiteltävänä esitys toimenpiteistä, jotka koskevat 409:ää kaupungin omistamaa, valtion lyhyellä korkotuella rahoitettua vuokra-asuntoa.

Korkotuen ehtona oli, että asuntoja pidetään ensin vuokralla 10 vuotta, minkä jälkeen käyttörajoitusten päättyessä ne voidaan myydä.

Esityksen mukaan asuntoja tarjottaisiin ostettavaksi vuokralaisille vuokrasopimuksen ja vuonna 1994 tehdyn päätöksen mukaisesti. Mikäli ostohalukkuutta ei ole, vuokrasopimusta jatketaan. Muita suunnitelmia vuokra-asuntojen myymiseksi kaupungilla ei ole.

Asunnontarve on suuri Helsingissä ja koko Helsingin seudulla. Yhtenä tarpeen mittarina käytetään aravavuokra-asuntojen hakijoiden määrää.

Kaupungin vuokra-asuntojen hakijoina oli viime perjantaina noin 9000 ruokakuntaa, joista oli 60 prosenttia yhden hengen ruokakuntia. Asunnontarpeen syyt ja hakemusten kiireellisyys tässä joukossa vaihtelevat.

Asuntojonon kuvaajana tämä määrä on oikein ja täsmällisempi kuin samoja asunnonhakijoita päällekkäisesti sisältävä arvio kaikkien aravavuokra-asuntojen ylläpitäjien asunnonhakijoista.

Helsinki on lamavuosina kantanut varsin suuren vastuun seudun sosiaalisesta vuokra-asuntotuotannosta. Eräillä uustuotantoalueilla segregaation vaara oli lamavuosina ilmeinen, kunnes talouden nousu elvytti vapaarahoitteisen tuotannon. Tämäkin kokemus osoittaa, että yksittäisten vuosien tuotantomäärien vaihtelusta ei ole syytä tehdä johtopäätöksiä liian pitkälle.

Tonttimaan niukkuudesta ja talouden heikkenemisestä huolimatta asumisen asia otetaan Helsingissä vakavasti ja siitä päätetään kunnallista demokratiaa noudattaen.

Markus Härkäpää

kehittämispäällikkö

Helsingin kaupunginkanslia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää