Mielipide    |   VIERASKYNÄ

Tuomariksi yhdestä putkesta?

Oikeusministeriön tuomarikoulutusta koskeva esitys ei takaa, että tuomarin uralle valikoituisi lakimieskunnan parhaimmisto, kirjoittaa Olli Pohjakallio.

Tilaajille

Suomessa valmistellaan uutta tuomarin virkaan pätevöittävää koulutus- ja harjoittelujärjestelmää. Tavoitteena on luoda yksi yhtenäinen koulutusjärjestelmä tuomioistuinlaitoksen tuomareille. Suomen Asianajajaliitto ei kaikilta osin hyväksy esitettyä mallia.

Oikeusministeriön asettaman työryhmän esityksen mukaan koulutus kestäisi 2,5 vuotta ja se koostuisi työharjoittelusta ja teoriajaksoista.

Harjoittelu kestäisi yhteensä kaksi vuotta, ja se suoritettaisiin vähintään kolmessa eri paikassa, joista kahden tulisi olla tuomioistuimissa. Muina harjoittelupaikkoina olisivat esimerkiksi asianajotoimistot, oikeusaputoimistot ja syyttäjänvirastot. Koulutuksen ehdotettu kesto on liian pitkä.

Tuomarikoulutuksen suorittaneiden lisäksi tuomarin uralle voisi edelleen hakeutua hankkimalla tarvittava pätevyys muissa tehtävissä.

Ehdotettu pätevöitymismalli saattaa kuitenkin johtaa liian yksipuoliseen rekrytoitumiseen, eikä ehdotus edelleenkään takaa, että tuomarin uralle valikoituisi lakimieskunnan parhaimmisto.

Tuomariksi rekrytoituminen ilman tuomarikoulutusta tulee varmistaa määrittelemällä selkeämmin kriteerit, joilla tarvittava pätevyys on hankittavissa.

Muutoin vaarana on, että pitkään tuomioistuimissa työskennelleet viransijaiset ja yksityinen sektori joutuvat rekrytoinnissa heikompaan asemaan. Tuomarin uralle on yleensäkin ollut mahdotonta siirtyä ns. avoimelta uralta; syynä on harjoitettu nimityskäytäntö.

Toisin kuin työryhmä katsoo, olisi vakinaisen tuomarin viran saaminen 37-vuotiaana käytännössä harvinaista. Perustutkinnon jälkeen tuomarin uraa suunnitteleva on noin 27-vuotias. Ennen tuomioistuinharjoittelupaikan saamista tehty työ, tuomioistuinharjoittelu, auskultoinnin jälkeinen työskentely, 2,5 vuoden pätevöitymiskoulutus, koulutuksen jälkeiset työsuhteet sekä perheen perustaminen johtavat käytännössä siihen, että tuomarin uraa suunnitteleva olisi 36-42-vuotias ennen kuin hän olisi päivääkään työskennellyt tuomarina.

Pysyvään työsuhteeseen tuomari pääsisi todennäköisesti vasta 46-52 vuoden iässä, mikä ei ole hyväksyttävää tuomioistuimen riippumattomuudenkaan kannalta.

Koulutettavien toimenkuvan liittyminen käräjäviskaalin tehtäviin tai vastaavaan ei ole riittävää. Tuomariksi pätevöitymisen tulee tapahtua mahdollisimman tehokkaasti.

Samalla on varmistettava, että tuomariksi koulutettavalla on laaja työkokemus eri aloilta. Koulutusta tulisi tehostaa esimerkiksi siten, että tuomioistuinharjoittelu liitettäisiin osaksi pätevöitymiskoulutusta.

Ehdotuksen mukaan tuomareiden koulutusjärjestelmää ohjaisi ja sen sisällöstä päättäisi tuomarikoulutuslautakunta, johon kuuluisi yhdeksän jäsentä, näistä viisi tuomareita. Lisäksi lautakunnassa olisi syyttäjien, asianajajien, yliopistojen, oikeusministeriön ja koulutettavien edustajia.

Jos tuomarikoulutuslautakunnan yhdeksästä jäsenestä viisi edustaisi tuomarijäseniä, voi vaarana olla, että vähemmistö joutuu "kumileimasimeksi". Tuomarikunnan asemaa turvaisi riittävästi, jos yhdeksästä jäsenestä neljä olisi tuomareita ja viisi muuta jäsentä edustaisivat ehdotettuja muita ammattiryhmiä.

Lisäksi syyttäjien ja asianajajien edustajien tulisi olla tasaveroisessa asemassa muiden lautakunnan jäsenten kanssa, toisin kuin työryhmä katsoo.

Lautakuntaan tulisi jo sen ensimmäisenä toimikautena nimetä asianajajien edustaja, toisin kuin on ehdotettu. Toimintamallit luotaisiin toiminnan alkuvaiheissa muuten ilman yksityisen sektorin riittävää myötävaikutusta.

Asianajajakunnan osallistumista tarvitaan erityisesti määriteltäessä lautakunnassa ns. avoimen rekrytoinnin soveltamisperiaatteita, jotta lakiehdotuksen mukainen avoin rekrytointi tuomioistuinlaitoksen ulkopuolelta myös tosiasiallisesti toteutuu.

Olli Pohjakallio

Kirjoittaja on asianajaja.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää