Mielipide

Lastenkulttuurille pitkäjänteistä tukea

"Tempoileva lastenkulttuuri- politiikka on suuri epäkohta."

Tilaajille

Vuoden Valopilkun saivat tänä vuonna Sinikka ja Tiina Nopola toiminnastaan lastenkulttuurin hyväksi, lastenorkesteri Loiskis pääsi syksyllä valtionavun piiriin ja kuvataiteilija Riitta Uusitalo sai lastenkulttuurin valtionpalkinnon syksyllä 2002. Hyvä näin!

Lastenkulttuuri on saanut huomiota, mutta riittävätkö nämä huomionosoitukset takaamaan monipuolisen kulttuuritarjonnan lapsille koko Suomessa?

Yksittäisiä avustuksia ja kunnianosoituksia annetaan lastenkulttuurin parissa työtään tekeville, mutta näkemys pitkäjänteisestä lastenkulttuurin tukemisesta päättäjiltämme puuttuu.

Tempoileva lastenkulttuuripolitiikka on suuri epäkohta. Lapsia ei arvosteta katsojina ja kuuntelijoina, heille suunnatut ohjelmat aliarvioivat heitä - ne yksinkertaistuvat ja raaistuvat samalla kun jokapäiväinen elämämme monimutkaistuu.

Lapsille suunnattu kaupallinen viihde lisääntyy, ja esimerkiksi uuden lastenohjelman myötä kauppojen hyllyt täyttyvät erilaisista oheistavaroista. Jos antaudutaan pelkästään kaupallisuuden varaan, lapset nähdään vain kuluttajina.

Lapset kaipaavat seikkailuja ja jännitystä, monipuolista ja myös monimutkaista maailmaa tutkittavakseen; kaikkea sitä mitä lastenkirjat, lastenteatterit, kuvataiteet, musiikki ja liikunta parhaimmillaan tarjoavat.

Lastenkulttuurin ammattilaisia Suomessa on paljon, "valopilkkuja" löytyisi palkittavaksi monelta paikkakunnalta. Lastenteatterit kamppailevat taloudellisissa vaikeuksissa, mutta jatkavat sitkeästi toimintaansa.

Kuvaava esimerkki on tamperelainen lastenteatteri Teatteri 2000, joka tämän tästä joutuu luovuttamaan tilansa johonkin tärkeämpään toimintaan, mutta siitä huolimatta se työstää uusia, korkeatasoisia esityksiä. Myös jotkut museot ovat viime vuosina järjestäneet lapsille omaa toimintaa, jopa pysyvät toimintapisteet.

Suhteellisen uusi lapsille suunnattu toiminta on sairaalaklovnit, jotka ovat tulleet tuomaan sairaaloihin lapsille kulttuuri-iloa. Myös TV2:n lastenohjelmatarjonta on säilynyt monipuolisena ja uudistuksia tehdään perinteitä kunnioittaen. Toisin on käynyt Ylen radiouudistuksessa: lapset on unohdettu, heille suunnattua ohjelmaa ei juurikaan ole.

Olemme samaa mieltä kuvataiteilija Riitta Uusitalon (HS 7.1.) kanssa siitä, että suomalainen lastenkulttuuri tarvitsee lisää edunvalvojia ja tukijoita. Lastenkulttuuri on nostettava painopistealueeksi, sille on annettava erillisasema. Kaiken lapsille suunnatun toiminnan tärkein kriteeri on lapsuutta kunnioittava korkeatasoisuus.

Hyvä ja monipuolinen kulttuuritoiminta tarjoaa kasvun paikkoja, monenlaista tekemistä, kokemuksia, mahdollisuuden käsitellä vaikeitakin asioita. Koulujen kulttuurikasvatukseen on saatava enemmän resursseja ja koulujen tilat ja välineet pitää saada paremmin lasten kulttuuritoiminnan käyttöön. Tähän on kiinnittänyt huomiota myös uusi Opetushallituksen pääjohtaja Kirsi Lindroos.

Pirkanmaalla kunnat ovat yhdistäneet voimavaransa ja kehittelevät toimivaa lastenkulttuuriverkostoa. Yhteiset lastenkulttuuriviikot ovat tulossa, ja vuosi 2004 on nimetty Pirkanmaan lastenkulttuurin juhlavuodeksi. Hankkeen yhtenä tavoitteena on tuoda esiin paikallista osaamista ja tehostaa jo olemassa olevaa toimintaa sekä kehittää yhteistyötä.

Paikallisen toiminnan tukeminen on hyvä asia. On kannattavaa tutkia ensin, mitä taitajia löytyy omasta kunnasta.

Paikallinen lastenkulttuuri pystyy ottamaan huomioon lasten lähiympäristön, sen maailman, missä lapset arkeaan elävät.

Vaikka joukkoviestintä yhdenmukaistaakin kulttuuriamme, on paikkakuntien välillä edelleen eroja. Noiden erojen huomioon ottaminen on lapsen ja lapsuuden kunnioittamista.

Kaija Jerkku

Pauli Karjalainen

Tampereen Fröbel-Seura ry

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  7. 7

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää