Mielipide

Joustavuutta kuntien rakennushankkeisiin

Tilaajille

Uusi hallitus esittää lisämäärärahoja rakentamiseen. Tämä mahdollistaa monissa kunnissa jäihin pantujen koulu- ja päiväkotirakennustöiden aloittamisen. Rakentaminen tulee varmasti tarpeeseen, mutta niin hallitus- kuin kunnallispoliitikkojen olisi nyt ymmärrettävä meneillään oleva rakennemuutos.

Kuntien sisäinen sekä kuntien välinen väestömuutos jatkuu kiihtyvällä tahdilla. Muuttoliike keskuksiin jatkuu ja samalla väestö vanhenee.

Tämä luo tilanteen, missä kuntien on kyettävä lyhyelläkin varoitusajalla vastaamaan väestön palvelutarpeiden huomattavaan tarvemuutokseen.

Vetovoimaiset keskukset tarvitsevat nopeasti päiväkoteja ja kouluja. Toisaalta hiipuvat alueet tarvitsevat vanhusten tarpeita vastaavia rakennusratkaisuja.

Väestön palvelutarvemuutokset ovat nopeita jo kaupunginosien välillä. Tämä näkyy Helsingissä, jossa on samaan aikaan puutetta ja ylitarjontaa päivähoitopaikoista. Päiväkoteja on jouduttu lopettamaan ja toisaalta tarvittaisiin tasokkaita vanhusten palvelukeskuksia.

Pienemmissä kunnissa on samanlaisia ongelmia, kun lapsien väheneminen on jättänyt koulut tyhjilleen ja toisaalta palvelutaloista on huomattava puute. Kohta kuntakeskustenkin koulurakennukset ovat myytävänä, koska näitä ei voida käyttää toisiin kunnan palveluihin.

Jotta turhilta lyhytaikaisilta investoinneilta vältyttäisiin, olisi rakennusten oltava muuntamiskelpoisia sekä siirrettäviä. Rakennusten on muututtava väestön rakenteen mukaisesti ja siirryttävä väestön luokse eikä päinvastoin.

Suomessa on rakennusteollisuutta, joka tarjoaa huokeita tasokkaita moduulirakennuksia, joita voi muuttaa käyttötarpeita vastaaviksi ja kaiken lisäksi rakennukset voidaan siirtää väestön mukana.

Moduulirakennukset voidaan muuttaa edullisesti päiväkodista kouluksi, sitten vanhainkodiksi ja siirtää haluttuun paikkaan.

Tähän asti kuntapoliitikot ovat suosineet elementtimonumentteja, joita ei ole voitu käyttää muuhun kuin alkuperäiseen tarkoitukseen.

Koulun rakentaminen on ollut monen kuntapoliitikon urasaavutus, joka on mainittu kuntahistoriikissa. Kunnallispoliitikkojen monumenttien rakentaminen saisi loppua.

Eihän se, että kunnallispoliitikko saa nimensä koulun messinkilaattaan, saa olla rakentamisen peruste, vaan rakennuksen käytettävyys ja verorahojen säästö.

Heikki Kärkkäinen

fil. maist.

Vantaa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää