Mielipide

Medikalisaatio tekee meistä kaikista sairaita

"Lääketiede uhkaa kehittyä enenevästi pääoman ehdoilla, ei potilaiden tai kansanterveyden."

Tilaajille

Terveydenhuollon kriisistä heräteltiin vaalien alla keskustelua. Vaisuksi jäi.

Melko yksimielisiä ollaan siitä, että terveydenhuollon resurssit eivät riitä kaikkeen tarpeelliseen ja vaikuttavaan hoitoon.

Terveydenhuollossa ei voida nyt eikä näköpiirissä olevassa tulevaisuudessakaan välttää säännöstelyä, vaikka resursseja lisätään jatkuvasti.

Merkittävä tähän tilanteeseen johtanut tekijä on medikalisaatio, elämän ja yhteiskunnallisten ongelmien lääketieteellistäminen. Hallitsemattomana medikalisaatio tekee lopulta meistä kaikista sairaita.

Olemme terveempiä ja toimintakykyisempiä kuin koskaan aiemmin. Silti tarvitsemme yhä raskaampaa ja kalliimpaa terveydenhuoltokoneistoa.

Medikalisaatio näkyy kahtena kehityskulkuna. Toisaalta jo tiedostettuihin ongelmiin tarjotaan lääketieteellisiä ratkaisuja yhä useammin. Kuten työuupumukseen tai lasten koulunkäyntiongelmiin.

Toisaalta jatkuvasti keksitään uusia ongelmia tai "sairauksia", jotka määritellään hoituvan lääketieteen keinoin. Esimerkkeinä miesten kaljuuntuminen, miesten vaihdevuodet, miesten ja naisten seksuaalihäiriöt, krooninen väsymysoireyhtymä ja muut mitä eriskummallisemmat oireyhtymät.

Masennuslääkkeiden käyttöaiheita laajennetaan normaaliin elämään kuuluviin ilmiöihin ja tunteisiin. Kaikki poikkeavat persoonallisuudet medikalisoidaan.

Vanhenemisestakin on tehty hoidettava sairaus. Inhimillisen elämän ja kärsimyksen medikalisoinnille ei näy loppua. Kuitenkaan huippuunsa hiottu terveys ei ole onnellisen elämän välttämätön edellytys.

Lisäksi lääketiede kehittää koko ajan yhä kalliimpia menetelmiä sairauksien ennaltaehkäisyyn. Ehkäisy on tärkeää, mutta on mielenkiintoista, kuinka tämä johtaa koneellisesti määriteltyjen riskitekijöiden muuttumiseksi sairauksiksi. Kuten vaikkapa veren korkea kolesteroli, kohonnut verenpaine tai matala luun tiheys.

Vain osalla näistä "riski-ihmisistä" heidän riskitekijänsä johtaa sairastumiseen. Osa pysyy epänormaalista arvostaan huolimatta nyt ja tulevaisuudessa täysin terveenä pelätyn riskin toteutumisen suhteen. Mutta riskittömän paperitkaan eivät takaa terveyttä. Yksilön tulevaa terveydentilaa on mahdotonta täsmällisesti ennakoida.

Eräs medikalisaation taustatekijöistä on lisääntyvä kaupallisuus ja tuotteistaminen terveydenhuollossa. Terveysteknologian kehittäjillä, sekä tuotteiden että palvelujen tuottajilla, on yleensä merkittäviä taloudellisia etuja sen suhteen, mikä määritellään sairaudeksi ja mikä ei. Tarjonta määrää kysynnän.

Terveydestä on tullut kaupallinen tuote, jota koskevat samat markkinoiden lait kuin mitä tahansa tuotteita. Potilaista on tullut terveyshyödykkeitä kuluttavia asiakkaita.

Lääketiede uhkaa kehittyä enenevästi pääoman ehdoilla, ei potilaiden tai kansanterveyden. Lääkkeitäkään ei kehitellä ensisijaisesti tärkeimpiin kansanterveysongelmiin, vaan sairauksiin ja muihin ongelmiin, jotka tuottavat suurimmat voitot.

Potilasjärjestöt ovat suhteellisen uusi tekijä medikalisaation kiihdyttämisessä. Yhdistyksiä syntyy sitä mukaa kuin diagnoosimenetelmiä, hoitoja ja uusia sairauksia kehitetään. Lääkäreihin kohdistuvat taloudelliset eturistiriidat koskevat myös näitä järjestöjä.

Lääketeollisuus on pitkään ottanut potilasjärjestöjä suojiinsa kasvattaakseen myyntiään. Lääkefirmat tiedottavat uusista lääkkeistä potilasjärjestöille, jotka puolestaan alkavat painostaa päättäjiä uutuustuotteen saamiseksi pikaisesti Kelan korvattavaksi, mieluiten erityiskorvattavaksi.

Vaikka useimmiten potilasjärjestöt toimivat aidosti potilaiden parhaaksi, on havaittavissa, että lisääntyvässä määrin osa potilasjärjestöistä on ajamassa teollisuuden etuja - tieten tahtoen tai hyväksikäytettyinä työrukkasina.

Mainonta lisää medikalisaatiota luomalla tautitietoisuutta.

Hyviä esimerkkejä ovat lääkkeellisen ratkaisun mainostaminen potenssihäiriöihin ja kaljuuntumiseen. Mainonta ei rajaudu pelkästään lääkkeisiin vaan monia hoitoja lanseerataan näin, kuten vaikkapa taittovirhe- tai plastiikkakirurgiaa.

Terveet ihmiset ovat vielä osaksi hyödyntämätön markkina-alue. Ensin heidät pitää kuitenkin saada tuntemaan itsensä sairaiksi.

Mainonta suuntautuukin entistä enemmän juuri terveille. Eivät sairaat tarvitse mainostajaa, vaan terveet.

Medikalisaation vanavedessä lisääntyy paramedikalisaatio eli uskomuslääkintä.

Se valtaa tilaa lääketieteessäkin, kun jopa yksityisillä lääkäriasemilla voidaan tarjota potilaille sekä lääkäreiden että niin sanottujen vaihtoehtoterapeuttien toimesta esimerkiksi elektroakupunktuuria, homeopatiaa, pehmytlaserhoitoa, terapeuttista kosketusta, henkiparannusta ja paljon muuta humpuukia.

Ongelmaksi medikalisaatio muodostuu, kun hyvinvointiyhteiskunnan ajatellaan maksavan kaiken tarpeelliseksi koetun sairaanhoidon.

On selkeästi vedettävä raja julkisin varoin hoidettavien sairauksien ja muiden ongelmien välille. Perimmiltään kysymys on siitä, mikä on yksilön vastuu ja mikä yhteiskunnan vastuu yksilön terveyden tavoittelemisessa.

Kaikkia kansalaisten ongelmia yhteiskunta ei voi poistaa, vaikka niihin kehitettäisiinkin lääketieteelliset ratkaisut. Yhteiskunnan resursseja on priorisoitava selkeästi vakavimpien terveysongelmien hoitamiseen.

Terveydenhuollon uudistusten onnistumisen eräänä keskeisenä tekijänä onkin se, kuinka medikalisaation haasteeseen vastataan.

Lauri Vuorenkoski

lääketieteen tohtori

tutkija, Stakes

Markku Myllykangas

terveydenhuollon tohtori terveyssosiologian dosentti Kuopion yliopisto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää