Mielipide

Haitta-ainekriteerit saatava nopeasti

Tilaajille

Vuosaaren sataman ruoppausten yhteydessä havahduttiin jälleen kerran satamaalueiden saastuneisiin sedimentteihin ja niiden ruoppaamiseen liittyviin ongelmiin.

Tutkijat tunnistavat ongelman, hallintovirkamiehille ja joillekin konsulteille se on vaikeampaa, tekniikan tohtori Esa Eranti (HS 28.5. link {ETR=tl;HS20030528SI1MA0182e.jtun.;all;hesa}) on tällä saralla oman tiensä kulkija. Suomessa ei merenpohjan ruoppauksissa ja ruoppausjätteen läjittämisessä ole noudatettu kansainvälisiä sopimuksia vedoten siihen, että meillä ei ole kansallisia haitta-ainekriteereitä. Suomen ympäristökeskus on valmistellut kriteeristöä usean vuoden ajan.

Kolmisen vuotta sitten ehdotus kansallisista haitta-ainekriteereistä oli laajalla lausuntokierroksella, mutta jäi sille tielleen - ympäristöministeriöön.

WWF piti jo tuolloin tärkeänä ehdotuksen pikaista toimeenpanoa, siinä annettujen kriteereiden tarkistusta ja valvonnan järjestämistä.

Ehdotetut sedimentin laatukriteerit ovat läjityskriteereitä, joiden avulla halutaan säädellä kuormitusta, jota meren tai muun vesistön pohjasta irrotetun massan läjittäminen meressä aiheuttaisi.

Kuitenkin joidenkin aineiden kohdalla ehdotuksessa todettiin, että mikäli kriteerit asetettaisiin MAR-tasolle (Maximum Acceptable Risk) seurauksena olisi, että suuri osa kuormitetuilta alueilta ruopatuista sedimenteistä olisi läjityskelvottomia.

Mutta eikö sedimentin laatukriteerien tarkoitus ole nimenomaan suojella meriympäristöä?

Ehdotuksen vakavin puute oli WWF:n mielestä suomalaisten kriteeritasojen puuttuminen dioksiineille, furaaneille ja orgaanisille tinayhdisteille. Kaikki mainitut aineet ovat erittäin myrkyllisiä ja ne rikastuvat ravintoketjuissa.

Erityisesti tributyylitinaoksideille tulisi mielestämme ehdottoman pikaisesti saada tutkittuun tietoon perustuva suomalainen kriteeri.

Tributyylitinaoksidit ovat yleisiä aineita satamien sedimenteissä, joita väylien kunnostusten yhteydessä joudutaan usein ruoppaamaan, kuten nyt Vuosaaren satama-altaassa.

Suomen ympäristökeskuksen tekemässä ehdotuksessa todettiin, että sedimentin laadusta johtuen haitta-aineiden taustapitoisuudet oletettavasti vaihtelevat eri osissa rannikkoamme.

Tämän vuoksi Suomen rannikon sedimenttipitoisuudet tulisi tutkia ja tutkimuksista saaduin tuloksin tarkentaa ehdotuksessa annettuja kriittisiä arvoja.

Suomen rannikolla on ruopattu ja läjitetty satamien pohjasedimenttejä useiden vuosikymmenien ajan ilman minkäänlaisia haitta-ainekriteereitä.

WWF on huolestunut näiden läjitettyjen massojen sisältämien haitta-aineiden leviämisestä ja rikastumisesta läjitysalueen ympäristössä.

Tästä syystä WWF toivookin ympäristöviranomaisten laativan vanhoille läjitysalueille seurantaohjelman - heti sen jälkeen, kun kansallisista ruopattavan ja läjitettävän sedimentin haitta-ainekriteereistä on sovittu.

Haitta-aineiden raja-arvoja tulisi tarkistaa samanaikaisesti, kun laaditaan EU:n vesipolitiikan puitedirektiivin edellyttämät laatuluokitukset merisedimenteille.

Anita Mäkinen

meriasiantuntija

Erkki Leppäkoski

Itämerityöryhmän puheenjohtaja

WWF

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  7. 7

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää