Veroale ei lisää kulutusta - Mielipide | HS.fi

Veroale ei lisää kulutusta

6.6.2003 3:00

Raimo Ilaskivi kirjoittaa muuten hyvässä ja tarkkanäköisessä kirjoituksessaan eläkeläisten veroalesta ( HS 4. 6. link {ETR=tl;HS20030604SI1MP01ooy.jtun.;all;hesa}), että "lähtökohtanahan pitäisi olla hallituksen perustelu, jonka mukaan tuloverotuksen alentamisella tähdätään nimenomaan kotimaisen kysynnän kasvattamiseen eli taloutemme elvyttämiseen". Tosiasiahan kuitenkin on, että verojen alennus ei lisää mitenkään kotimaista kysyntää. Veroale merkitsee ainoastaan tulonsiirtoa valtion taskusta omiin taskuihimme, toisille enemmän toisille vähemmän.

Kotimaisen kysynnän kannalta on jokseenkin samantekevää, kuka rahat loppujen lopuksi kansantaloudessa käyttää.

Verotuksen alentaminen ei lisää mitenkään kansantaloudessa kiertävän rahan määrää, josta kysynnän määrä riippuu. Vanhan, edelleenkin pätevän nollasummaperiaatteen mukaisesti se rahamäärä, joka lisää yksityistä kulutusta, on pois julkisesta kulutuksesta ja kokonaiskysyntä on näin ollen muuttumaton.

Voimmehan kuitenkin kesän kunniaksi kuvitella olevamme kansantalouden asialla, kun kulutamme itse enemmän julkisen sektorin ja tulonsiirtojen varassa elävien joutuessa vähentämään kulutustaan.

Eero Liukkonen

dipl. ins.

Espoo

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide