Mielipide

Koko Eurooppa tarvitsee rohkeaa reformia

"Outoa on järjestäytyneiden palkansaajien, johtajaportaan ja tuotantovälineiden omistajien yhteen kietoutuneet intressit."

Tilaajille

Uuden pääministerin aloittaessa nostettiin esiin hänen roolinsa työreformin suunnittelussa 1996. Maassa heristeltiin sormea varoitellen, ettei Matti Vanhanen hairahdu penkomaan työreformin suljettua kansioita. On surullista, jos Suomessa halutaan sulkea silmät ja kieltäytyä väistämättömistä muutoksista.

Työllisyys ja hyvinvointivaltion kohtalo ovat nousseet koko Euroopassa keskeiseksi haasteeksi. Ranskan lakot, Saksassa käynnissä oleva, maan ja samalla Schröderin tulevaisuuteen kytkeytyvä reformikeskustelu, EU:n itälaajentumisen nostamat huolet, sosiaalisen pahoinvoinnin kärjistyvät ongelmat useissa maissa.

Eurooppalaisen sivistysvaltion vieterin loppuminen on suuri, itämässä oleva kysymys. Olisi löydyttävä valmiutta rohkeaan reformiin. Haastetta kuvaa Paula Tiihosen kirja "Amerikka ja Eurooppa - demokratiasta, työstä ja taloudesta".

Työreformin teema tulisi nostaa esiin ja päivittää.

Demokratian keskeisiä arvoja on toimiva edunvalvonta. Ay-liike on ollut turva omistajarakenteiden valtaa vastaan.

Euroopassa on vaikuttanut vahva markkinataloutta ja samalla sosiaaliturvaa ja tulonsiirtoja korostava kulttuuri, jonka aikaansaannoksena on ollut hyvinvointivaltio.

Hyvä ja tarpeellinen rakenne on nyt kääntynyt yhteiskunnan kokonaisetua vastaan. Työelämän säädäntö ja nurinkurin mitoitettu turvajärjestelmä on estänyt alhaisen tuottavuuden henkilöiden työllistymisen ja sysännyt 300000 kansalaistamme sivuun.

Akuutin työttömyyden seurausten vaimentamiseen rakennettu, pohjimmiltaan hyvää tarkoittava järjestelmä on muuttunut syrjäytymiskehitystä voimistavaksi rakenteeksi.

Samalla on synnytetty toisaalla uupumuskierre, sama määrä ylisuorittajia, jotka kantavat kustannukset. Jokaista työtöntä kohti maassamme on yksi ylirasittunut, eri tavalla oireileva työntekijä.

Yhteiskunnan liikkeessä pitämiseen tarvittava ponnistelu jakautuu räikeän epätasaisesti. Työttömyysturvan varjopuolet on tunnustettu.

Järjestelmä toimii työllistämisen esteenä. Viidennes yhteisen veneen airopareista ei osallistu soutamiseen. Tilanne merkitsee tuotantoresurssin joutokäyntiä Tuloksena on aikaansaatu huollokkiyhteiskunta. Työnteon kannustavuus ei ole toteutunut.

Maassa on liian suuri joukko ihmisiä, joilta on viety tärkein pääoma, sisäistetty oppi oman ahkeruuden, oppimisen ja yrittämisen välttämättömyydestä, elämänhallintaa kasvattava vastuunotto ja työllä ansaittu omanarvontunne.

Työttömyysturvan vastikkeeksi tulisi saada yhteiskunnan käyttöön työpalvelusuoritteita, joilla voidaan helpottaa liiasta työn määrästä uupuvien ihmisten työtaakkaa ja samalla parantaa työttömien elämän laatua sekä ylläpitää työkykyä ja kansalaistuntoa.

Työttömyysturvan ja matalan tuottavuuden työn yhdistäminen tulisi olla nykyistä joustavammin mahdollista. Outoa on järjestäytyneiden palkansaajien, johtajaportaan ja tuotantovälineiden omistajien yhteen kietoutuneet intressit.

Nykytilanne merkitsee edunvalvonnan piirissä olevien kartellia. Työelämään piiloutuva ryhmäahneus on syöpä.

Kun ay-liikkeen voimalla palkat ja muut edut nostetaan yli todellisen tuottokertymän salliman palkanmaksuvaran, työllistymiskynnys nousee ja irtisanomiset ovat edessä.

Tuloksena on pohjoismainen pahoinvointiyhteiskunta, jossa lopuksi yhä useammat ovat häviäjiä kun maksumiehiksi jääneet nääntyvät.

Matti Heiliö

professori (mvs)

Lappeenranta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää