Mielipide

Sieluja riittää koko ihmiskunnalle

Tilaajille

Onko ihmisen kyky tuntea ja ajatella vain ainetta, kysyy Eero Paloheimo (HS 13.8.).{ETR=tl;HS20030813SI1MA01cvq.jtun.;all;hesa} Kirjoituksen sanoma näyttää olevan, ettei sielua ole. Lopussa kuitenkin todetaan, että aine ja mieli eivät taistele vaan pitävät yhtä. Samoin "aine antaa sielumme jalostua". Mitkä mieli ja sielu? Kirjoitus on ristiriitainen. Mitä ainetta esimerkiksi kipu on, ja lisääntyykö aine iän myötä vai poistuuko se kehosta mahdollisesti kaasuna tai nesteenä? Jos aine ajattelee, on pakko kysyä, onko se aivokudosta vai kenties jotakin yhdistettä tai eritettä.

Käsittääkseni kipu on kehon anturijärjestelmän toimintaa, jossa välitetään tietoa. Vaikka kehon häikäisevän hieno puolustusmekanismi toimii automaattisesti ja reagoi kiputilanteessa, tietoisuudelle tulee viesti tapahtumista.

Hermojärjestelmän tiedonvälitys on ei-aineellista kuin sähköinen viesti netissä. Niin tuntoaistin välittämä tieto kuin ilo ja surukin mahdollistavat tietoisen kehon kontrollin ja selviytymisen eri elämäntilanteissa tahdon ja järjen voimalla.

Kysyminen, oppiminen, sosiaalinen taito, maailman selittäminen, tutkiminen ja ajattelu yleensä ovat osoituksena ihmisen sielullisista kyvyistä. Kieli on keskeinen aineettoman todellisuuden ilmentymä. Puhuminen on ainutkertaista, eikä siitä synny ainetta.

Puhetta niin kuin ajatuksiakin voidaan tosin tallentaa. Ennen kirjoitustaitoa ainoa tallennin oli ihmisen oma muisti, joka on sielullisen elämän keskeinen elementti. Tärkeää ovat tietojen haku ja yhdistely kokonaisuuksiksi ja mallien mukaan toimiminen.

Tästä esimerkkinä ovat kielen säännöstö ja kaksoisjäsennys. Pienestä määrästä äänteitä luodaan loputon kirjo sanoja, lauseita ja tarinoita.

Muisti on kaiken lähtökohta, sillä vertaamme alituiseen puhumaamme ja kuulemaamme muistissamme olevaan tietoon. Sinne tallentuvat tiedot kokemistamme tapahtumista (myös alitajuisesti). Sieltä ammennetaan tietoa, ajattelemme ja teemme tulevaisuuden suunnitelmia ja oivalluksia. Sielun toiminta on näitten toimintojen alinomaista toteutumista. Se ei lakkaa edes nukkuessa.

Kaksoisjäsennys toimii myös aineellisella puolella. Maailmankaikkeuden rakennekin noudattaa tätä periaatetta. Alkuräjähdyksessä rajallinen lukumäärä eri hiukkasia alkoi muutosprosessinsa kohti nykyhetkeä.

Tässä prosessissa pätevät luonnonlait (ei sattuma), ja yhdistelminä syntyneen materian kirjo on valtava. Esimerkiksi happiatomilla on lähes ääretön määrä tehtäviä.

Luonnonlakeihin kuuluvat myös elämän kehittyminen ja ihmisen tietoisuus.

Paloheimo asettaa dualismille kysymyksiä. Seuraavassa kommenttini niihin: 1. Mistä ei-aine ilmestyi evoluutioon, kun eliöt alkoivat tuntea? - Ei-aine syntyi, kun tuntoaistimukset tietoisuudessa voitiin yhdistää johonkin kehon tai ympäristön tapahtumaan. Itse yhdistyskyky on osa sielua.

2. Millaisesta varastosta sielut pulpahtavat väkiluvun kasvaessa? - Sielun tulo osaksi ihmistä riippuu ihmiskunnan kehitystasosta voidakseen "emergoitua". Käsittääkseni koko ihmiskunta "jakaa" sielun tässä mielessä ja sieluja "riittää" jokaiselle.

3. Miten kehtaamme tehdä luonnontieteellistä tutkimusta ottamatta huomioon tätä merkittävää toista kokonaisuutta, ei-ainetta? - Luonnontieteellinen tutkimus ei ylipäätään ole mahdollista ilman käsitetodellisuutta ja kaksoisjäsennyksen periaatetta.

Lopuksi on todettava, että dualismi on oikea lähestymistapa ihmisen ymmärtämisessä. Keho ja elintoiminnot "eläimellisellä" tasolla ovat aineellista ja kyky ohjata itseään ja luoda käsitteitä on sielullista. Voidaan puhua ihmisen hard-waresta ja softwaresta.

Pasi Ockenström

Vihti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää