Mielipide

Kestävä kehitys tarvitsee uutta teknologiaa

"Kestävän kehityksen huomioiminen on ainoa mahdollinen pitkän tähtäimen strategia yrityksille."

Tilaajille

Vuoden aikana kymmenissä yrityksissä on viety läpi yt-neuvottelut. Samaan aikaan kotimaiset teollisuusyritykset investoivat tuotantokapasiteettiin ulkomailla.

Suomen olisi korkea aika löytää uudet talouskasvun veturit, kun tuotanto ei ole Suomessa vallitsevilla työmarkkina- ja yritysverorakenteilla yksinkertaisesti kannattavaa.

Äskettäin teollisuuden ja valtion edustajat kokoontuivat yhdessä Säätytalolle pohtimaan kestävää kehitystä.

Vähemmän on keskusteltu siitä, että yritysten globaalisti sitoutuessa kestävään kehitykseen syntyvät merkittävät markkinat teknologialle. Se edesauttaa yrityksiä sitoutumaan kestävään toimintatapaan.

Talouden globalisoituminen sekä "kotimarkkinoiden" laajentuminen käsittämään koko maapallon edellyttää kansainvälisten suuryritysten toiminnan muuttumista entistä läpinäkyvämmäksi, tasavertaisemmaksi sekä tehokkaammaksi, sanalla sanoen kestävämmäksi.

Kestävän kehityksen huomioiminen on ainoa mahdollinen pitkän tähtäimen strategia yrityksille. Erityisesti monet ns. saastuttavan teollisuuden yritykset ovat tämän jo sisäistäneet, muun muassa metsäteollisuudessa "sustainability"-johtaminen on jo arkipäivää.

Kestävän kehityksen keskeisimpiä haasteita on kytkeä talouskasvu ja luonnonvarojen kulutuksen jatkuva kasvu irti toisistaan. Yritystasolla tämä voi perustua ainoastaan uuden teknologian hyödyntämiseen. Kestävän yritystoiminnan vaatimus luo siten kasvua, koska tarvitaan teknologiaa, joka auttaa yrityksiä toimimaan ympäristöä vähemmän kuormittavalla tavalla.

Selvin esimerkki tästä on ympäristöteknologia-alan kasvu. Se kasvaa meillä noin yhdeksän prosenttia vuosittain eli noin kaksi kertaa nopeammin kuin talouskasvu keskimäärin.

Ympäristöteknologialla voi myös olla merkittävä vaikutus kansantalouteen; esimerkiksi Tanskan tuulivoimateollisuus työllistää vuosittain noin 13000 henkilöä ja sen liikevaihto on noin 1,5 miljardia euroa.

Yritystasolla ympäristöalan kasvua edistävät kestävään kehitykseen liittyvät sääntely- ja markkinaperusteiset ajurit. Yrityksen näkökulmasta ympäristönormien kiristyminen on perinteisesti nähty taakkana, joka heikentää kilpailukykyä.

Nyt yhä useammat näkevät ympäristösuorituskyvyn myös markkinalähtöisesti omien tuotteidensa kilpailuedun lähteenä.

Parempi ympäristösuorituskyky tuo yhä useammin, imagohyötyjen lisäksi, myös parempaa tehokkuutta, esimerkiksi kun teknologian avulla tuotantoon kulutetaan vähemmän luonnonvaroja ja/tai energiaa.

Esimerkkinä voidaan mainita Nokian pääjohtajan Jorma Ollilan esimerkki siitä, että länsimaisen tasoisen lankapuhelininfrastruktuurin rakentamiseen Kiinaan tarvittaisiin kaikki maailman tunnetut kuparivarannot.

Varsinainen ympäristöteknologia ei sekään ole enää vain piipunpäätekniikkaa, vaan myös tuotteisiin ja prosesseihin integroituja älykkäitä, korkeateknologisia järjestelmiä sekä palveluita.

Esimerkiksi Suomelle tärkeällä elektroniikka-alalla toimintaympäristö muuttuu dramaattisesti vuoden 2005 alusta; kun uudet direktiivit koskien käytöstä poistettujen sähkö- ja elektroniikkalaitteiden käsittelyä ja kierrätystä (WEEE), vaarallisten aineiden käytön rajoittamista (RoHS) astuvat voimaan.

Yritysten on pystyttävä kertomaan asiakkailleen, etteivät tuotteet sisällä RoHS-direktiivin kieltäviä aineita (mm. lyijy, 6-arvoinen kromi ym.) tai ne eivät voi myydä komponenttejaan eteenpäin.

Niillä on nyt tarve kehittää ympäristötietojärjestelmäänsä siten, että siitä saadaan ulos komponenttien materiaalisisältö.

Esimerkki kuvaa sitä, miten kestävä kehitys luo uusia liiketoimintamahdollisuuksia, joissa yhdistyy tietotekninen ja kestävän kehityksen erityisosaaminen.

Uusia mahdollisuuksia syntyy toisaalta ympäristöjohtamisen tietojärjestelmien valmistajille ja toisaalta palveluntuottajille, joille suuryritykset voivat ulkoistaa materiaalitiedonhallinnan.

Tämä on "uutta" ympäristöteknologiaa, jolla tulee olemaan huomattava taloudellinen arvo.

Suomi on huipputeknologian maa, jossa on myös korkeatasoista kestävän kehityksen teknologiaa ja osaamista. Integroimalla nämä voidaan luoda menestystarinoita vientimarkkinoille.

Suomalaisten yritysten sitoutuminen kestävään kehitykseen edesauttaa myös alan vientiteollisuuden kasvua. Edistyksellinen kotimarkkina toimii tuotekehityksen edistäjänä kuten muillakin toimialoilla.

Innovatiivisin suomalainen teollisuus ympäristöalalla on vielä sirpaleista ja pientä. Suurin potentiaali vientiin on suurempiin kokonaisuuksiin, integroituihin prosessi- ja tuotetekniikkoihin liittyvissä korkean "sustainability"-osaamisen ja teknologian huipputuotteissa ja älykkäissä palveluratkaisuissa.

Johannesburgin pääsanoma on kaikkien sitoutuminen kestävän kehityksen mukaisen toiminnan edistämiseen.

Talouden kannalta tässä piilee kaksi näkökulmaa: yhtäältä Suomi voi panostaa siihen, että perinteisiä tuotteita valmistavat (saastuttavat) yritykset toimivat kestävän kehityksen mukaisella tavalla, ja/tai Suomi voi edistää kestävän kehityksen teknologian kehittämistä ja vientiä maailmanmarkkinoille.

Molempia tarvitaan, mutta lienee selvää, että jälkimmäisellä on onnistuttaessa suurempi vaikutus sekä kestävän kehityksen toteutumiseen maailmassa, että suomalaisten hyvinvointiin Suomessa.

Lassi Noponen

toimitusjohtaja

Espoo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää