Mielipide    |   VIERASKYNÄ

Poikienkin silpominen laitonta

Perustuslaki takaa yksilön ruumiillisen koskemattomuuden, ja se tarkoittaa myös ympärileikkauksia, toteaa Heikki Sariola.

Tilaajille

Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä selvittää marraskuun loppuun mennessä poikien ympärileikkauksia koskevan lainsäädännön tarvetta. Keskustelu tullee syksyn aikana käymään vilkkaana, sillä asiasta vallitsee jyrkkiä näkemyseroja.

Ympärileikkauksen oikeutuksesta keskusteltiin Helsingin Sanomien mielipidesivulla viime keväänä. Keskeinen argumentti, seksuaalisuudelle aiheutettu haitta, jäi silloin kuitenkin huomiotta. Ehkä vaikeaa asiaa haluttiin välttää hienotunteisuuden vuoksi. On kuitenkin väärin, jos lasten terveydelle haitallinen tapa saa jatkua, koska vaikeimmista haitoista ei tohdita keskustella.

Ympärileikkauksessa poistetaan huomattava osa pojan sukupuolielimen ihoa ja limakalvoa. Näin saadaan aikaan pysyvä elimistönmuutos. Tuntoherkkyys vähenee ja ihon niukkuus voi tehdä seksuaalisen toiminnan kivuliaaksi. Leikkauksissa on myös vakavien komplikaatioiden, jopa peniksen amputaation tai lapsen kuoleman, riski.

Ympärileikkauksen eräs keskeinen tarkoitus on tukahduttaa ja kontrolloida seksuaalisuutta.

Monille eurooppalaisille lienee yllätys, että Yhdysvalloissa on suuri osa poikalapsista ympärileikattu rutiininomaisesti ilman uskonnollista syytä. Tapa on perua viktoriaanisen ajan seksuaalikielteisyydestä. 1880-luvulla lääkäri J.H. Kellogg suositteli poikien ympärileikkaamista ilman puudutusta itsetyydytyksen rangaistukseksi ja ehkäisemiseksi.

Seksuaalisuuden kontrollointipyrkimykset ovat hyvin vanhoja. Merkittävä 1100-luvulla elänyt juutalainen filosofi Moses Maimonides kirjoitti, että ympärileikkauksen todellinen tarkoitus on kipu ja seksuaalisen himon vähentäminen. Näin oli tarkoitus parantaa moraalia. Maimonideksen mukaan ympärileikkaus myös epäilemättä vähentää seksuaalista nautintoa.

Myös tyttöjen sukupuolielinten silpomista on islamin piirissä perusteltu tyttöjen moraalin suojelulla ja "luonnon" taltuttamisella.

Suomen tilanne on ristiriitainen. Tahallinen kivun aiheuttaminen ja ruumiinvamman tuottaminen on rikoslain mukaan pahoinpitelyä. Perustuslaki takaa yksilön ruumiillisen koskemattomuuden.

Lisäksi perustuslain uskonnonvapautta koskevan pykälän perusteluissa nimenomaisesti todetaan, että uskonnonvapaus ei missään olosuhteissa anna oikeutta toisen yksilön silpomiseen.

Suomi sitoutui poistamaan lasta vahingoittavat perinnäistavat ratifioidessaan YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen. Normit ovat siis olemassa rikoslakia ja perustuslakia myöten, mutta niitä ei poikien osalta ole pantu täytäntöön. Tyttöjen silpominen sen sijaan on nähty tuomittavana.

Ympärileikkaustraditio on historiallisessa murroksessa. Yhdysvalloissa valistus on johtanut siihen, että kymmenessä vuodessa rutiininomaisten ympärileikkausten määrä on laskenut lähes kymmenen prosenttiyksikköä, 64 prosentista 55 prosenttiin ikäluokasta. Sekä islamin että juutalaisuuden piirissä on syntynyt ympärileikkausten vastaista kritiikkiä.

Vaikka ympärileikkausperinteen vastustus on maailmalla lisääntynyt voimakkaasti, länsimaiset lastensuojelujärjestöt eivät näy ottaneen kantaa poikien sukupuolielinten silpomiseen. On ehkä luultu, että vähemmistöjen kunnioittaminen edellyttää ympärileikkauksen sallimista. Lastensuojelun Keskusliitto lienee ensimmäinen merkittävä kansallinen lastensuojelujärjestö, joka on yksiselitteisesti tuominnut poikien sukupuolielinten silpomisen.

Kun verrataan vähemmistön oikeutta vanhaan tapaan ja lapsen oikeutta fyysiseen koskemattomuuteen, on lapsen oikeus asetettava etusijalle.

Perustuslain yksilölle takaama suoja kuuluu niin tytöille kuin pojillekin, eikä lapsen perusoikeuksia tule jättää sen varaan, kelpaavatko ne jollekin uskonnolliselle ryhmälle.

Näyttää siltä, että sosiaali- ja terveysministeriön tavoitteena on laillistaa poikien sukupuolielinten silpomisrituaali. Se on huolestuttavaa. Uskonnollisten ja etnisten ryhmien rauhanomaiset suhteet on kyettävä turvaamaan ilman, että uhrataan lasten oikeus ruumiilliseen koskemattomuuteen.

Heikki Sariola

Kirjoittaja toimii tutkijana

Lastensuojelun Keskusliitossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää