Mielipide

Takautuvalle korottamiselle lisää aikaa

Tilaajille

Osastopäällikkö Leena Linnainmaa korosti (HS 6.10.link {ETR=tl;HS20031006SI1MP017tx.jtun.;all;hesa}) yhtäältä tarvetta yhdenmukaistaa yhtiö- ja vero-oikeutta ja toisaalta esitti huolensa osakepääoman niin sanotun takautuvan korottamisen vaikutuksesta yrittäjyyteen. Nämä ovat yrittäjille tärkeitä kysymyksiä. Osakepääoman takautuvalla korottamisella tarkoitetaan vuonna 1997 osakeyhtiölakiin otettua määräystä, jonka mukaan kaikkien yhtiöiden osakepääoman tulee olla vähintään 8000 euroa. Säännös on takautuva siinä mielessä, että se koskee myös ennen vuotta 1997 pienemmällä osakepääomalla perustettuja yhtiöitä.

Korottamiselle annettiin seitsemän vuoden siirtymäaika, joka päättyy elokuun lopussa 2004. Vanhojen yhtiöiden tulee siirtymäaikana korottaa osakepääomansa vähintään 8000 euroon, muuttaa yritysmuotoa esimerkiksi henkilöyhtiöksi tai lopettaa toimintansa.

Takautuvan korottamisen tavoitteena oli muun muassa vähentää pöytälaatikkoyhtiöiden perustamista. Pöytälaatikkoyhtiöiden runsas perustaminen olisi tarkoittanut sitä, että osakepääoman korottamisella ei olisi pitkiin aikoihin ollut käytännön merkitystä. Tässä mielessä säännös on onnistunut.

Takautuvaan korottamiseen liittyy kuitenkin Linnainmaan osoittamia ongelmia, erityisesti se, että meillä on edelleen noin 50000 toimivaa yhtiötä, joiden osakepääoma alittaa 8000 euroa. Oikeusministeriössä takautuvan korotuksen ongelmat on tiedostettu.

Takautuvan korottamisen takarajaa, 31.8.2004, onkin tarkoitus lykätä tuonnemmaksi. Tältä osin selvitettävä kysymys on, miten pitkälle.

Varsinainen ongelmakysymys on, miten ylipäätään tulisi suhtautua takautuvaan korottamiseen, ja jos se katsotaan perustelluksi, miten järjestää asia niin, että uuden määräajan päätyttyä ei olla samassa tilanteessa kuin nyt. Nämä asiat yritetään ratkaista noin kahden kuukauden määräajalla toimivassa työryhmässä.

Linnainmaa kiinnittää huomiota myös osakeyhtiölain ja verotuksen suhteeseen. Puheenvuoro on tervetullut.

Verosääntely olisi luonnollisesti saatettava sellaiseksi, ettei se ilman verojärjestelmästä johtuvia pakottavia syitä liiaksi vaikeuta yhtiöoikeudellisesti mahdollisten ja liiketaloudellisesti perusteltujen järjestelyjen toteuttamista. Yhtä selvää kuitenkin on, ettei verolainsäädäntö voi koskaan täsmällisesti vastata siviilioikeutta.

Linnainmaan puheenvuoro kohdistuu mitä suurimmassa määrin voimassa olevaan oikeuteen. Sulautumisia, jakautumisia, omien osakkeiden hankintoja ja lunastuksia sekä esimerkiksi optio-oikeuksia koskeva verosääntely ja -käytäntö poikkeaa nykyään monilta osiltaan yhtiöoikeudellisesta sääntelystä.

Osittain tämä on ymmärrettävää, koska siviilioikeudessa ei ole vastinparia esimerkiksi verotuksen ansio- ja pääomatuloja koskevalla erottelulle, eikä itse asiassa edes myyntivoittoa ja osinkotuloa koskevalle erottelulle.

Siviilioikeuden kannalta erilaiset veronkiertoa koskevat yleislausekkeet ovat luonnollisesti ongelmallisia, koska veronkiertona voidaan pitää siviilioikeudellisesti täysin moitteettomia järjestelyjä. Ongelmavyyhteen ehdotettu osakeyhtiölain kokonaisuudistus ei tuone merkittävää lisäystä.

Myös yhtiö- ja verolainsäädännön erilainen muutosvauhti vaikeuttanee yhteensovittamista. Osakeyhtiölain olisi tarkoitus säilyä pääosin muuttumattomana vähintään 20 vuotta, mieluummin paljon pidempään. Verojärjestelmä muuttunee tuossa ajassa moneen kertaan.

Manne Airaksinen

lainsäädäntöneuvos

oikeusministeriö

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  7. 7

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää