Mielipide    |   VIERASKYNÄ

Suomeenkin aikatoimistoja

Aikatoimistot kutovat yhteen arjen eri toiminnot kansalaisten ja yhteiskunnan kannalta mielekkäästi, katsoo Liisa Horelli.

Tilaajille

Aikaa näyttää olevan liian vähän. Päiväjärjestykseen on yhä hankalampi saada mahtumaan työ, lasten- ja kodinhoito, parisuhteen ja kunnon ylläpitäminen.

Keski-Euroopan kaupunkeihin on ilmestynyt aikatoimistoja arjen rutiinien sujuvoittamiseksi. Milanossa Ufficio Tempi, Bremenissä Zeitbüro ja Pariisissa Bureau des Temps pyrkivät sovittamaan yhteen kaupungin rytmin ja kaupunkilaisten palvelu- ja liikkumistarpeet.

Pariisissa lähes puolet työssä käyvistä työskentelee "ei-tyypillisinä aikoina", aikaisin aamulla, myöhään illalla, öisin tai viikonloppuisin.

Keski-Euroopassa on ongelmaan tarjolla kolme ratkaisumallia. Niillä tähdätään arjen ajan hallintaan ja elämänlaadun parantamiseen.

Markkinavetoisessa "luovan kaupungin" mallissa ovat kaupat sekä ruoka- ja tanssipaikat auki 24 tuntia vuorokaudessa. Tästä meluisasta mallista kärsivät tavallista työtätekevät sekä ne lapset, jotka joutuvat olemaan hoidossa liian pitkään tai epätavanomaisina aikoina.

Perinteisiin pitäytyvässä mallissa pyritään vastaamaan muutoksiin venyttämällä palvelujen aukioloaikoja ja rakentamalla massiivisia hypermarketteja, joissa perheet voivat kerralla kuluttaa paljon ja myös hoitaa monenlaisia asioita. Tämä merkitsee autottomien ja asuinalueeseensa sidoksissa olevien, esimerkiksi vanhusten ja vammaisten, elämänlaadun heikkenemistä.

Toimivan arjen ajan hallintamallissa pyritään rakentamaan yhdessä eri osapuolten - valtion, kuntien, yritysten ja kansalaisjärjestöjen - kanssa monipuolisia, arjen kokonaisuuden huomioon ottavia ratkaisuja. Niissä pyritään tasapainottamaan joustavien vaihtoehtojen avulla yhdyskunnan rytmi ja yksilölliset ajat erilaisissa ympäristöissä.

Mistä sitten on tuossa kolmannessa, toimivan arjen ajan hallintamallissa kyse? Suomessa se voisi merkitä arjen rutiinien uudelleen järjestämistä sovittamalla yhteen monenlaisia, mutta samanaikaisia toimenpiteitä, esimerkiksi hoivan ja työn yhdistämistä elinympäristöissä.

Ratkaisukeinoja olisivat erilaisten asumisvaihtoehtojen, palveluiden, työn ja virkistyksen yhdistäminen kaupunginosassa ja koko yhdyskunnassa sekä kysyntäperusteisen liikkumisen mahdollistaminen. Eri osapuolten osallistuminen yhdyskunta-, palvelu- ja aikasuunnitteluun olisi myös tärkeää.

Muutoksen avaimena ovat joustavat asuinratkaisut, jotka tarjoavat asumiseen ja työntekoon sopivia vaihtoehtoja sekä yksittäisille kotitalouksille että asuin- ja hoitoyhteisöille.

Lisäksi tarvitaan pienimuotoisia palvelukeskuksia, esimerkiksi koulun, päiväkodin, monitoimitalon tai aseman yhteyteen. Lasten tai vanhusten hoidon rinnalla asukkaat voivat niissä tehdä työtä, virkistyä (urheilla) sekä tilata niin sanottuja "mukavuuspalveluja". Niillä tarkoitetaan ateria-, kodinhoito- tai lastenhoitoapua. Palvelun antajina voisivat olla pitkäaikaistyöttömistä koulutetut osuuskuntalaiset tai pienyrittäjät, kuten Hollannissa.

Arjen ajan hallintaa voidaan parantaa myös liikkumisen täsmäratkaisuin. Näitä voisivat olla tavallisen bussi- ja raideliikenteen lisäksi erilaiset kutsutaksit ja -pikkubussit, kimppakyyditys, jaetut autot sekä nuorten iltakyydit.

Työssä käyvien liikkumista pitäisi tukea neuvottelemalla myös yritysten kanssa työajoista, jotta liikenneruuhkia voitaisiin vähentää, kuten on tehty Ranskan Belfortissa.

Lisäksi yritykset voisivat joustaa työn ja yksityiselämän sovittamisessa. Näin onkin jo tehty muutamissa yrityksissä, joissa on tarjolla sairaan lapsen hoitoa ja erilaisia arjen selviytymistä helpottavia räätälöityjä palveluja.

Suomessakin tarvittaisiin kunnallisia tai seudullisia aikatoimistoja vastaamaan yhdessä erilaisten kumppanien, verkosto-osaamisen ja internetin avulla asumisen, liikkumisen, työn ja palvelujen yhteen sovittamisen ongelmiin.

Aikatoimistot kutovat yhteen arjen eri toiminnot kansalaisten ja yhteiskunnan kannalta tarkoituksenmukaisesti ja pitävät samalla yllä arjen laatua.

Liisa Horelli

Kirjoittaja on dosentti Teknillisen korkeakoulun Yhdyskunta-

suunnittelun tutkimus- ja koulutuskeskuksessa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää