Mielipide

Ruotsin kielelle pohja kotoa

Tilaajille

Helsingin Sanomat käsitteli pääkirjoituksessaan 6.11. link{ETR=tl;HS20031106SI1MA01a0r.jtun.;all;hesa} kieliongelmia, joita ruotsinkielisissä kouluissa saattaa esiintyä. Kirjoituksessa asiaa pidettiin tärkeänä ja todettiin myös, että "yhtenä ratkaisuna ongelmaan on ehdotettu ruotsin kielen testiä pääsykokeena". Pääkirjoituksessa ei viitata äskettäin ilmestyneeseen, Suomessa käytettävää ruotsia koskevaan toimintaohjelmaan eikä väitetä, että siinä esitettäisiin kielitestien järjestämistä.

Koska julkisessa keskustelussa muualla on kuitenkin tässä yhteydessä viitattu toimintaohjelmaan, voi lukijalle syntyä käsitys, että ehdotus on toimintaohjelmasta peräisin.

Siksi on syytä todeta tässäkin vielä kerran: kielitestejä ei ehdoteta ruotsinkielisiin kouluihin haluaville koulutulokkaille.

Ohjelmassa ehdotetaan, että lapsen kypsyys koulukielessä pitää voida arvioida silloin, kun ilmoittaudutaan ruotsinkieliseen kouluun. Siinä todetaan selvästi, että yksinkertainen testi ei ole oikea mittari, vaan asiaa pitää arvioida monipuolisesti.

Tällaisen arvioinnin tekee jo nykyisin monissa kouluissa rehtori siinä vaiheessa, kun lapsi ilmoitetaan kouluun. Niin ikään monet kaksikielisten ja suomenkielisten perheiden vanhemmat kääntyvät hyvissä ajoin koulun puoleen voidakseen tehdä viisaan päätöksen, kun valitsevat lapselleen koulua ja sen kieltä.

Tärkeää on, että lapsella on opiskeluun käytettävässä kielessä hyvä perusta. Tämä pohja on yleensä luotu kotona ja viimeistään päivähoidossa ja esikoulussa.

Toimintaohjelmassa halutaankin korostaa sitä, että seitsemän vuotta ennen kouluikää pitää käyttää sen perustan luomiseen, jolta koulu sitten ponnistaa eteenpäin.

Vanhemmilla on vastuu eivätkä he voi siirtää sitä koululle. Tämän pitäisi olla itsestään selvää, eikä siitä ylipäätään luulisi olevan tarvetta keskustella.

Kaksikielisellä paikkakunnalla oleva ruotsinkielinen koulu ei ole kielikoulu, jonka pitää opettaa lapsille kieltä alkeista lähtien, vaan se on koulu, jossa opitaan lukemaan ja kirjoittamaan ja laskemaan kielellä, jota jo hallitaan tai jossa on hyvä pohja.

Koulun rooli on kielivähemmistölle hyvin tärkeä. Ruotsinkielinen koulu on monille lapsille kodin ohella ainoa ympäristö, jossa he käyttävät ruotsia, kun taas suomea käytetään kaikissa muissa yhteyksissä.

Ruotsinkielisen koulun täytyy säilyä "ruotsinkielisenä tilana" siksi, että lapsilla pitää olla mahdollisuus kehittää ruotsiaan monipuolisemmaksi kuin kodin arjen kieli.

Suomenkielisillä paikkakunnilla toimivat ruotsinkieliset koulut toimivat sitä vastoin erinomaisesti juuri kielikouluina. Siellä kaikilla lapsilla on samat lähtökohdat - he oppivat kieltä yhdessä samaan tahtiin ja luokka on kielelliseltä koostumukseltaan homogeeninen.

Kielikylpypäiväkotien ja -koulujen rooli ja edellytykset ovat toisenlaiset kuin perinteisen ruotsinkielisen koulun.

Siis ei testiä, vaan kieleen valmentautumista perheessä, päivähoidossa ja esikoulussa! Lapsi, joka ennen kouluikää on valmistautunut ruotsinkieliseen kouluun, on hyvin tervetullut ja selviytyy yleensä mainiosti.

Marika Tandefelt

ruotsin kielen lautakunnan

puheenjohtaja

Pirkko Nuolijärvi

kotimaisten kielten

tutkimuskeskuksen johtaja Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää