Mielipide

Terveydenhuollossa priorisointi takeltelee

"On poliittisesti tuloksellisempaa luvata hoitaa kaikki oireet ja sairaudet kuin asetella rajoja, vaikka olisi alun alkaen selvää, etteivät rahat riitä."

Tilaajille

Husin hallitus päätti taas ylittää kuntien talousraamit (HS 4.12.link {ETR=tl;HS20031204SI1KA039q8.jtun.;all;hesa}). Uutisessa lueteltiin sairaalan tutuiksi tulleita ongelmia, niistä yhtenä tärkeimmistä se, etteivät kuntien tilaukset ensi vuodelle vastaa totuudenmukaista käsitystä siitä, kuinka paljon kuntalaiset tarvitsevat erikoissairaanhoitoa. Kyseessä on jo tavanomaiseksi tullut alibudjetointi. Toimittaja Jaana Savolainen lopetti juttunsa kysymykseen, "olisiko poliittisten päättäjien aika antaa lääkäreille selkeät ohjeet, kuinka hoitoja priorisoidaan ja mitä jätetään hoitamatta".

Samaa kysymystä käsitteli Husin hallituksen jäsen, epidemiologian dosentti ja filosofian tohtori Jari Haukka omassa kirjoituksessaan Selvät pelisäännöt terveydenhuoltoon (HS 11.12.).

Hänen mukaansa olisi pikaisesti luotava valtakunnalliset pelisäännöt, joilla priorisointiprosessit saadaan näkyviin, sillä terveysasiat ovat "liian arvokkaita jätettäväksi pelkästään lobbareiden päätettäväksi". Kirjoittaja ei tainnut tietää, että pelisääntöjä on luotu, sekä pikaisesti että ajan kanssa.

Johdin Suomen ensimmäistä valtakunnallista terveydenhuollon priorisointiryhmää vuosina 1993-94. Sen asetti Stakes, ja se piti valtakunnallisen seminaarin ja julkaisi huolella mietityt johtopäätöksensä otsikolla Arvoista valintoihin. Teos käännettiin englanniksi.

Sen jälkeen olin jäsenenä Suomalaisen Lääkäriseura Duodecimin asettamassa priorisointiryhmässä, jonka puheenjohtajana toimi arkkiatri Risto Pelkonen. Se julkaisi oman mietintönsä Priorisointi - terveydenhuollon valinnat ja järjesti myös aihetta koskevan seminaarin 1999. Lisäksi lukuisia muita priorisointiprojekteja on ollut käynnissä sekä kotimaassa että ulkomailla.

Vähänpä näihin huolella punnittuihin puheenvuoroihin ja suosituksiin on terveyspoliittisissa keskusteluissa viitattu, ja vähäiset näyttävät olleen niiden vaikutukset.

Miksi näin? Ovatko esiin nostetut asiat liian kipeitä julkiseen keskusteluun?

Tärkein syy on mielestäni se, että koska terveydenhuolto on kuntien vastuulla, siitä vastaavat ensisijaisesti kunnallispoliitikot. Savolaisen hyvää tarkoittava kehotus päättäjille on mitä aiheellisin, mutta kokemukseni mukaan päättäjät siirtävät vastuun lääkäreille.

Kymmenet kerrat poliitikot ovat opastaneet minua, että heidän tehtävänsä on vain jakaa rahaa ja että potilaiden tärkeysjärjestykseen asettaminen kuuluu lääkäreille.

Toinen syy päättäjien pidättyvään asenteeseen on se, että äänestäjiltä on ikävä kieltää mitään.

On poliittisesti tuloksellisempaa luvata hoitaa kaikki oireet ja sairaudet kuin asetella rajoja, vaikka olisi alun alkaen selvää, etteivät rahat riitä. Kun ne sitten loppuvat kesken, voidaan sairaalan henkilökuntaa moittia tuhlailusta. Lääkäreiden huomautukselle siitä, etteivät he voi jättää sairaalaan tuotuja potilaita hoitamatta, osoitetaan harvoin ymmärrystä.

Tärkeä syy priorisoinnin takelteluun on myös terveydenhuollon valtakunnallisesta suunnittelusta vastaavan keskusviraston puute. Maassamme on lähes 450 kuntaa, joilta kaikilta ei voida edellyttää alan asiantuntemusta.

Sen jälkeen kun Lääkintöhallitus lakkautettiin, maastamme puuttuu terveydenhuollon koordinoitu suunnittelu. Kunnat tekevät helposti paniikkiratkaisuja tai seikkailevat budjettivuoden läpi miten parhaaksi katsovat.

Suomalaisten sairaudet tunnetaan kuitenkin niin tarkasti, että sairauksien ilmaantuvuudessa ei juuri tapahdu yllätyksiä, kuten varmaan myös dosentti Haukka tietää. Tältä osin priorisoinnissa ei pitäisi olla ongelmia.

Todellinen ongelma on oman kokemukseni perusteella se, ettei ole oiretta tai sairautta, jolle ei löytyisi omaa "tukiryhmäänsä", esimerkiksi potilasjärjestöä, jos sen asema julkisin varoin rahoitetussa priorisointiprosessissa on uhattuna.

Niinpä hampaiden oikomista ja esteettistä kirurgiaa on tuettava, koska jollekulle virheetön ulkonäkö on elämän keskeinen arvo. Hedelmättömyyden hoitoa on tuettava, vaikka sitä ei voikaan pitää sairautena.

Vuosia kestävää yksilöllistä psykoanalyysiä on tuettava, vaikka yksi psykiatri pystyy hoitamaan kerrallaan alle kymmentä potilasta. Syömishäiriöt, huumeidenkäyttö, unihäiriöt ja monet muut häiriöt heijastavat ihmisyhteisön ongelmia, tuloksena yhteiskunnan vastuu niiden korjaamisesta jne.

Entäpä priorisointi elämän loppupäässä, jonka Joroisten terveyskeskuslääkäri Pekka Lantto on nostanut esiin (mm. HS 12.12.)?

En tunne häntä enkä hänen terveyskeskuksensa tapahtumia, mutta yhdyn hänen käsitykseensä siitä, että on paljon avuttomuutta pelkääviä ja järkevin perustein kuolemaa toivovia potilaita. Se, että jo pitkään kuolemaa odottanut potilas siirretään tilan lopulta huononnuttua vanhainkodista tai terveyskeskuksesta erikoissairaanhoitoon, viittaa myös eräänlaiseen paniikkiratkaisuun ja siten huonoon elämän loppuvaiheen hoidon suunnitteluun.

Monissa tuntemissani tapauksissa vaikeasti dementoitunut potilas on tuotu esimerkiksi äkillisten mahaoireiden takia keskussairaalaan, mihin hän on jäänyt päivä- ja jopa viikkokausiksi ilman että hän olisi perillä siitä, kuka hän on, ketkä hänen läheisensä ovat tai missä hän on.

Hoitotahdon, selkeiden hoitosuositusten ja omaisten kanssa käytyjen keskustelujen avulla moni kiperä ja turhauttava tilanne olisi voitu välttää. Meilahden sairaalassa tällaiset suositukset ovat olleet käytössä noin kymmenen vuotta. Husin hallituksen laatimia pelisääntöjä odoteltaessa priorisointi voidaan aloittaa vaikkapa soveltamalla niitä.

Jorma Palo

neurologian emeritusprofessori Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää