Mielipide

VR:n tiedotus voisi palvella paremmin

Tilaajille

VR ansainnee varmasti kiitettävän arvosanan siitä yrityksestä, jolla se koetti hoitaa liikenteen lumen tukkimien vaihteistojen läpi viime maanantaina. Mutta toteutuksesta ei taaskaan voi antaa parempaa arvosanaa kuin heikko.

VR ei tunnu ikinä oppivan, miten poikkeusoloista selvittäisiin kunnialla.

Minä asun Saviolla, joka on Keravan eteläpuolella ja kuljen työmatkani K-junalla. Maanantai-iltapäivänä Helsingin asemalla ei K-junia näkynyt.

Laituriopasteet olivat enimmäkseen pimeinä, mistä VR:lle kiitos: ne eivät olleet antamassa harhaanjohtavaa tietoa. Ainoat pääradan kuulutukset ilmoittivat junan Riihimäelle lähtevän raiteelta 3.

Onneksi satuin kuulemaan, miten joku VR:n mies kertoi kaikkien junien olevan T-junia. K-junaa oli siis täysin turha odottaa. Raiteen 3 raideopaste kertoi Riihimäen junan pysähtyvän Järvenpäässä ja Hyvinkäällä. En siis pääsisi Saviolle, en edes Keravalle, vaan Järvenpähän.

Niin luulin, vaan se juna pysähtyikin kaikilla asemilla, ja niin pääsin kotiin Saviolle.

Annetun kuulutuksen mukaan ei voinut mitenkään arvata, että juna oli T-juna, joka pysähtyy kaikilla asemilla. Ja vaikka juna olisi jopa kuulutettu T-junaksi, niin mistä olisin voinut tietää sen pysähtyvän kaikilla asemilla.

VR:n junat ovat kuljettamassa ihmisiä. Toivoisin VR:n oppivan sen, että kuulutuksetkin ovat ihmisiä varten. Niissä tulee kertoa se informaatio, jonka tavoiltaan suistetut ihmiset tarvitsevat. Ei: "Juna Riihimäelle lähtee raiteelta kolme", vaan "T-juna Riihimäelle lähtee raiteelta 3. Juna pysähtyy kaikilla asemilla".

Vielä parempi, jos kerrottaisiin, että pääradan muut linjat on peruutettu ja ajetaan vain T-junia.

On tietenkin aivan turha valittaa VR:n kuulutuskäytännöstä poikkeusoloissa, kun normaalioloissakin VR:n viestintä ontuu toivottomasti.

Jos junan päädyssä ja kyljessä on linjatunnus K ja junassa sisällä täysi valaistus ja ovet auki, ei se tarkoita sitä, että juna olisi seuraava K-juna.

Seuraava K-juna voi olla vaikkapa I-tunnuksin kaukana näkymättömissä. Vain laituriopasteen pienen pieni K-tunnus kertoo totuuden.

Ellei sitten sillä kertaa käykin niin, että I-junan perään ajaa juuri ennen lähtöaikaa toinen juna, joka onkin se oikea K-juna. Sitä ei sitten enää voikaan tietää millään konstilla.

VR ei ole koskaan oppinut, miten viestiä matkustajille juniensa kulusta. Osaamattomuus on vallan odotettavaa poikkeusoloissa, kun viestintä ei suju normaalioloissakaan.

Paljon ei silti tarvittaisi: vain sen tajuaminen, mitä tietoa matkustaja tarvitsee osatakseen valita oikean junan. Normaaliaikana oikeat linjatunnukset ja poikkeusoloissa tiedon muutoksista.

Kurt Ristniemi

Kerava

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää